Philipp Lahm en Xabi Alonso: afscheid van twee legendes

20 mei 2017, 12:35   Bijgewerkt: 20 mei 2017, 13:23

Er komt zaterdagmiddag rond de klok van kwart over vijf een einde aan een tijdperk in de top van het profvoetbal. Phillip Lahm (33) en Xabi Alonso (35) spelen in de laatste speelronde van de Bundesliga hun laatste wedstrijd als profspeler, iets waar de doorsnee voetballiefhebber niet blij mee is. FCUpdate.nl kijkt terug op twee fantastische carrières.

"Philipp kan op tien posities spelen"

"Het was een enorme eer om zijn manager te mogen zijn", sprak Guardiola. "Het doet me pijn dat hij stopt. Philipp is één van de intelligentste spelers die ik ooit getraind heb. Het voetbal neemt afscheid van één van de beste spelers ooit", aldus Guardiola, die in Lahm meer zag dan een rechtsback. "Hij kan op tien posities spelen, geen probleem. Dat is mogelijk omdat hij het spel perfect begrijpt."

{image[318792][left-half][]}Niet alleen Guardiola betreurt het afzwaaien van Lahm, ook Bayern vindt het jammer dat Lahm stopt. Na 22 seizoenen (meer dan 500 duels) op de loonlijst te hebben gestaan in Zuid-Duitsland, wordt er vanmiddag tegen SC Freiburg een punt gezet achter een zeer indrukwekkende loopbaan. Lahm was een speler die altijd in het teambelang dacht, maar ook individueel de erkenning kreeg. Vijf keer stond hij in het UEFA Team of the Year, twee keer maakte hij deel uit van het team van het sterrenteam van het EK. Vanwege zijn geweldige inbreng bij Bayern krijgt hij ook een plaats in de Hall of Fame van de club. Lahm is de eerste speler sinds 2008 (Olivier Kahn) die op die manier een eerbetoon krijgt bij de vereniging die hij zijn hele leven diende. Tussendoor werd hij als jong talent wel twee seizoenen verhuurd aan VfB Stuttgart.

{image[318793][right-half][]}Vreemd is het eerbetoon van Bayern aan Lahm natuurlijk niet. Niet veel spelers kunnen zeggen dat ze een carrière als Lahm hebben gehad. Hij werd onder meer zes keer landskampioen, pakte even vaak de Duitse beker en legde één keer beslag op de Champions League-trofee. Met de nationale ploeg, waarvoor hij 113 duels speelde, werd hij in 2014 wereldkampioen. Toch zegt een andere statistiek misschien nog wel meer over de in München geboren verdediger: dat hij in zijn gehele carrière nooit een rode kaart kreeg. In zijn gehele Bundesliga-loopbaan bleef de teller steken op het lage aantal van twintig gele kaarten. Het tekent de speelstijl van Lahm, die zaterdagmiddag zijn laatste stappen op het voetbalveld zet. Toch verdwijnt hij waarschijnlijk niet helemaal bij Bayern, aangezien hij een directeursfunctie lijkt te gaan bekleden. Daardoor zal hij voortaan in maatpak op de tribune zitten, in plaats van dat hij op zijn zwarte kicken schittert op de rechtervleugel.

Het ga je goed, Philipp!

"Xabi is de beste passer die ik ooit heb gezien"

{image[318794][right-half][]}Toen hij in 2004 voor 22,1 miljoen euro naar Liverpool verhuisde, begon Alonso definitief naam te maken in het mondiale topvoetbal. Zijn geweldige passing was zijn grootste kwaliteit volgens Steven Gerrard, met wie hij vijf seizoenen lang een gouden tandem vormde in de middenlinie. "Hij heeft een geweldige loopbaan gehad", stelt Gerrard. "Hij was mijn prettigste partner tijdens mijn loopbaan en de beste passer die ik ooit heb gezien." Het zijn mooie woorden voor Alonso, die net als Lahm een sierraad voor de voetbalsport was en is. Nooit viel hij op door vreemd of agressief gedrag, zowel op als naast het veld acteerde hij als een ware gentlemen. 

Na vijf succesvolle seizoenen in de stad van de Beatles verhuisde Alonso in 2009 naar Real Madrid, waar hij vijf seizoenen lang een vaste basisspeler was. Met die club won hij de landstitel, de Champions League en twee keer de Spaanse beker. Bovendien werd hij in 2012 uitgeroepen tot de beste middenvelder van het La Liga-seizoen. Bij Bayern München gaf de middenvelder zijn carrière in de zomer van 2014 weer een nieuwe impuls. In Duitsland maakte hij net als in Spanje en Engeland grote indruk. Hij was tot dusver goed voor 7,890 balcontacten in de Bundesliga, meer dan welke speler dan ook. In totaal verstuurde hij bij Bayern 6,971 passes, waarvan negentig procent succesvol was. Zaterdagmiddag verschijnt hij voor de 689e keer op het veld bij een officiële wedstrijd en speelt hij na 116 duels zijn laatste wedstrijd voor Bayern.

Dat Alonso, die met Spanje twee keer het EK en één keer het WK won, stopt als speler betreurt Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge. De beleidsbepaler zag in de 114-voudig international een perfect uithangbord voor Bayern München. "Hij is één van onze beste aankopen in de laatste jaren", zegt Rummenigge over de Bask. "Xabi is tactisch ijzersterk, een intelligente persoonlijkheid en één van de beste passers die ik ooit heb zien spelen. Het was puur genieten om deze gentleman in München te hebben."

{image[318795][left-half][]}Alonso speelde onder meer in München, Madrid en Liverpool en beheerste de kunst om overal op handen te worden gedragen. Tekenend voor zijn populariteit is dat hij eerder dit seizoen, bij de confrontatie tussen Real en Bayern in de Champions League, in een stampvol Bernabéu door 80.000 man werd toegejuicht bij zijn wissel. Niet alleen de fans van Bayern in het uitvak klapten hun handen stuk voor The Midfield Maestro, ook de supporters van Real stonden op de banken. "Dat moment zal ik nooit vergeten", sprak hij. Die wedstrijd was bovendien zijn laatste van 119 optredens in de Champions League. Het typeert Xabi Alonso, die zelfs een sliding stijlvol uitvoerde, om op die manier afscheid te nemen. 

Het voetbal gaat je missen, Xabi!

Door: Remco Jacobi 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen