Grootheid Totti stopt: "Hij is een monument van het voetbal"

27 mei 2017, 14:48

Het topvoetbal verliest dit weekend één van haar mooiste parels. Francesco Totti zwaait na 25 seizoenen, 785 officiële wedstrijden en 307 doelpunten af bij AS Roma. Een iconische voetballer en een grote persoonlijkheid betreedt zondagmiddag voor de laatste keer de grasmat van het Stadio Olimpico. FCUpdate.nl toont de impact van Totti aan met teksten van zijn collega's. "Hij draagt de stad op zijn schouders."

"Wat een fenomeen!"

Vaak komt het niet voor dat Lionel Messi een collega om een gunst vraagt, meestal wordt de Argentijnse superster zelf voor een shirtje of een foto gevraagd. In augustus 2015 gebeurde dit echter wel. Na afloop van de wedstrijd tussen FC Barcelona en Roma ruilde Messi zijn shirt met Totti en vroeg hij de routinier om een foto. Messi plaatste de foto vervolgens op social media met de tekst: "Een geweldenaar. Wat een fenomeen!"

"Hij is van een ander niveau"

Del Piero stond bij de nationale ploeg op het veld met het fenomeen, Daniele De Rossi maakte Totti ook bij Roma mee. Beide spelers gelden als clubiconen. "Het was een eer om met hem samen te spelen", zegt de spelverdeler over zijn kompaan. "Om als Roma-fan zolang met hem te hebben gevoetbald, is iets wat me blij maakt. Het is heel bijzonder om met Francesco samen te spelen."

"Een monument van het Italiaanse voetbal"

Luciano Spalletti, de huidige coach van Roma, noemt Totti 'de Muhammad Ali van het voetbal'. "Totti is altijd op zoek naar een knockout", zegt de trainer. "Hij kan een klap geven die niemand anders ziet. Als Totti speelt, is het altijd een goed idee om hem de bal te gunnen." Marcello Lippi won samen met De Gouden Jongen in 2006 het wereldkampioenschap in Duitsland. "Hij is een monument van het Italiaanse voetbal."

Totti speelde tijdens zijn loopbaan die een kwart eeuw duurde alleen in de Italiaanse competitie, maar zijn magie werd uiteraard ook buiten de landsgrenzen opgemerkt. Voormalig topaanvaller Thierry Henry heeft mooie woorden over voor de Italiaan. "Ik heb heel veel respect voor hem. Als je aan Roma denkt, dan denk je aan Totti en andersom. Ik heb vaak tegen hem gespeeld en ik heb maximaal respect voor Francesco."

"Totti draagt Rome op zijn schouders"

Steven Gerrard en Totti hebben als overeenkomst dat ze allebei trouw bleven aan hun club. De Engelse middenvelder, die nog wel in Amerika speelde, bewierookt de veertigjarige kunstenaar. "Hij heeft een fantastische techniek en is een prachtige speler. Ik heb veel respect voor hem omdat hij altijd de stad op zijn schouders heeft gedragen. Hij is de koning van Rome. Omdat hij tijdens zo'n lange periode altijd presteerde en loyaal is gebleven aan zijn club, heb ik veel respect voor hem. Hij is een legende in heel Italië."

Ook Cristiano Ronaldo ziet Totti als een speler die veel voor het voetbal heeft betekend. "Hij is één van de grootste spelers en zal altijd onthouden worden door de mensen. Het is bovendien goed voor jonge voetballers om te zien dat leeftijd niet doorslaggevend hoeft te zijn." Toch is alles eindig, zelfs de loopbaan van Totti. Op veertigjarige leeftijd maakt het icoon zondagmiddag tegen Genoa zijn laatste minuten als profspeler. Ondanks dat zijn loopbaan ten einde komt, zullen de herinneringen aan Totti voortduren. 

Door: Remco Jacobi [photo,106730,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen