Utrecht gaat Europa in na zinderende apotheose tegen AZ

28 mei 2017, 15:36   Bijgewerkt: 28 mei 2017, 15:47

FC Utrecht heeft op wonderbaarlijke wijze een ticket voor de voorrondes van de Europa League veroverd. De Utrechters maakten in de reguliere speeltijd de in Alkmaar opgedane 3-0 achterstand goed, door met dezelfde cijfers te winnen, zag Haller in de slotseconde van de reguliere speeltijd een penalty missen, maar won de strafschoppenserie uiteindelijk met 4-3.

Nog binnen het kwartier was het wél raak. Zakaria Labyad mocht op zo'n twintig meter aanleggen voor een vrije trap. Via de paal kwam de bal voor de voeten van Willem Janssen, die de rebound verzilverde: 1-0. Het spel bleef daarna grimmig, met zowel binnen als buiten het veld opstootjes. Na een klein half uur werd het aanvallende Utrecht opnieuw beloond.

Dat gebeurde na een scrimmage, waarin het AZ niet lukte om de bal weg te krijgen. Haller kreeg het leer uiteindelijk uit de kluts voor zijn voeten en gaf Krul het nakijken: 2-0. Labyad was in het eerste bedrijf nog het dichtst bij de bevrijdende 3-0, maar zijn inzet werd door Krul in twee instanties gepakt, waardoor Utrecht na 45 minuten op twee derde van haar missie was.

Het veranderde uiteraard niets aan het spelbeeld. Het zorgde er hoogstens voor dat AZ in aanvallend opzicht nóg minder kon, waardoor het verdedigen van de over de twee duels opgedane 3-2 voorsprong de enige mogelijkheid was. Het leverde de thuisploeg grote mogelijkheden op. Zo draaide Kerk zich knap vrij bij Ron Vlaar, maar ging zijn schot nét naast. Enkele fracties later zag Nacer Barazite een lage schuiver net voorlangs gaan.

Toch kwam de bevrijdende 3-0 er. Een kleine tien minuten voor tijd kreeg Kerk de bal na een kopbal van Janssen, die op de lat uiteen spatte, voor de voeten en kon van dichtbij binnentikken: 3-0. Utrecht behield de druk, maar échte kansen op de 4-0 kreeg het niet meer. Daar kwam in de slotseconde van het duel verandering in: Utrecht kreeg in de slotseconde een penalty van scheidsrechter Van Boekel, nadat Labyad werd gevloerd in de zestien. Het werd een duel tussen twee specialisten: Haller en Krul. Die laatste kwam als winnaar uit de bus. Haller had zichzelf een prachtig afscheidscadeau kunnen bezorgen, maar schoot de bal tergend langzaam richting de hoek, waardoor Krul kon redden.

Dat betekende verlengen. In het eerste bedrijf was Utrecht het dichtst bij een goal, Kerk trof de paal. In het tweede bedrijf deed AZ wat meer van zich spreken en viel het zowaar enkele keren aan. Dabney Dos Santos was het dichtst bij een doelpunt, maar FC Utrecht-keeper David Jensen kon zijn schot keren. In de slotseconde gingen vier Utrecht-aanvallers op twee AZ-verdedigers af, maar werd dat overtal niet uitgebuit, waardoor het uiteindelijk op strafschoppen aankwam.

In die reeks kon Krul niet wéér uitblinken. Pantelis Hatzidiaos en Joris van Overeem misten voor AZ. Bij Utrecht miste alleen Andreas Ludwig, en kon Barazite het uiteindelijk afmaken. [photo,106755,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen