Wat staat er de komende maanden op de agenda?

30 mei 2017, 22:09

Hier en daar wordt nog gestreden om een internationaal ticket, of om promotie/degradatie, maar de hoofdprijzen in de belangrijkste nationale competities van Europa zijn verdeeld. Een WK of EK is er deze zomer niet, desondanks hoeven voetbalfans zich de komende maanden niet te vervelen. Er is namelijk nog genoeg te beleven, FCUpdate.nl zet de belangrijkste evenementen op een rijtje.

Champions League-finales in Cardiff

Millennium Stadium

Millennium Stadium

Twee dagen eerder, donderdag 1 juni (aftrap 20.45 uur), is Cardiff ook al het decor voor de eindstrijd van de Champions League voor vrouwen. Dan wordt er gespeeld in het kleinere Cardiff City Stadium. Met Paris Saint-Germain, de ploeg van keepster Loes Geurts, en Olympique Lyon wacht ons een Frans onderonsje. Lyon gaat voor titelprolongatie (bij de vrouwen zou dat geen primeur zijn) en haar vierde Europese titel in totaal, waarmee het op gelijke hoogte zou komen met recordhouder FFC Frankfurt.

Advocaat begint bij Nederlands elftal

In aanloop naar het treffen met Luxemburg oefent het Nederlands elftal op woensdag 31 mei (aftrap 19.30 uur) in en tegen Marokko. Vier dagen later, zondag 4 juni (aftrap 19.30 uur), speelt Oranje in De Kuip vriendschappelijk tegen Ivoorkust. Door de afwezigheid van Advocaat, die nog competitieverplichtingen heeft met zijn huidige werkgever Fenerbahçe, staat Nederland tegen Marokko en Ivoorkust onder leiding van interim-bondscoach Fred Grim. Net als Advocaat begint ook zijn assistent Ruud Gullit op 6 juni met zijn werkzaamheden bij de nationale ploeg.

Voorproefje op WK in Rusland

Eén jaar voor het WK gaan we traditiegetrouw al warmdraaien voor de mondiale titelstrijd. Rusland is van 17 juni tot en met 2 juli gastheer voor de Confederations Cup. Met de Russen, Europees kampioen Portugal en wereldkampioen Duitsland heeft Europa drie ijzers in het vuur. Nieuw-Zeeland, Mexico, Kameroen, Chili en Australië, de beste van hun eigen continent (Australië behoort in de voetballerij tot Azië), completeren het deelnemersveld.

Confederations Cup

Confederations Cup

Voor de fijnproever is er van 7 tot en met 26 juli in de Verenigde Staten ook nog de Concacaf Gold Cup, de titelstrijd voor Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Zevenvoudig kampioen Mexico is de titelverdediger, de Amerikanen gaan in eigen land op jacht naar hun zesde eindzege.

Jeugd komt ook in actie

Ook de jeugdinternationals zitten de komende periode niet stil. In Zuid-Korea is het WK onder 20 zelfs al in volle gang. Het jeugd-WK ging op 20 mei van start, de finale is op 11 juni in Suwon. Met Portugal en Venezuela zijn er al twee kwartfinalisten bekend, de resterende zes wedstrijden in de achtste finales worden woensdag en donderdag afgewerkt. De finalisten van de vorige editie in 2015, Servië (winnaar) en Brazilië (runner-up), wisten zich niet te plaatsen voor de eindronde, Nederland evenmin.

Nederland onder 19

Nederland onder 19

Leeuwinnen op EK in eigen land

Eén dag na de finale van het EK onder 19 verschuift de focus van Georgië naar Nederland, dat van 16 juli tot en met 6 augustus het strijdtoneel voor het EK-vrouwen is. De Oranje Leeuwinnen openen het toernooi met een wedstrijd tegen Noorwegen in Stadion Galgenwaard (aftrap 18.00 uur). Verder treft de equipe van bondscoach Sarina Wiegman in de groepsfase België en Denemarken.

De Nederlandse voetbalvrouwen werden vier jaar geleden bij de laatste Europese titelstrijd in de groepsfase uitgeschakeld, in 2009 reikten ze als debutant verrassend tot de laatste vier. In aanloop naar het EK in Nederland oefenen de Leeuwinnen tegen Japan (9 juni, aftrap 18.30 uur in Breda) en Oostenrijk (13 juni, aftrap 20.45 uur in Deventer).

Europese voorrondes én topclubs

De eerste ronde van het kwalificatietraject voor de Champions League begint al op 27 juni. Ajax hoeft pas vier weken later aan de bak. De Amsterdammers starten in de derde voorronde van het miljoenenbal, die op 25/26 juli (eerste ontmoeting) en 1/2 augustus (return) wordt afgewerkt. Ajax heeft op 14 juli een beschermde status bij de loting voor de derde kwalificatieronde. Feyenoord, de kampioen van Nederland, start direct in het hoofdtoernooi van de CL.

Op zaterdag 5 augustus zien we weer Nederlands voetbal, als Feyenoord en Vitesse gaan strijden om de Johan Cruijff Schaal. Een week later begint de Eredivisie weer.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen