Feiten en cijfers over de finale: Juventus - Real Madrid

3 juni 2017, 09:53

Het Europese clubseizoen wordt op deze zaterdag afgesloten met de meest prestigieuze wedstrijd van het seizoen. Juventus en Real Madrid staan tegenover elkaar in de finale van de Champions League, die om 20.45 uur wordt afgetrapt in het Millennium Stadium in Cardiff. FCUpdate.nl blikt aan de hand van interessante en leuke feiten en statistieken vooruit op de titanenstrijd.

Juventus maakt zich op voor haar negende Europese eindstrijd. De Turijnse grootmacht heeft niet echt een goede staat van dienst in die wedstrijden. Slechts twee van de acht keren trok Juventus aan het langste einde. In 1985 en 1996 werden respectievelijk Liverpool en Ajax (na penalty's) verslagen. In 2015 bereikte Juventus voor het laatst de finale. Toen was FC Barcelona met 1-3 te sterk.

Real Madrid kan vaak beter met de druk omgaan in finales, zo blijkt uit het verleden. De Madrilenen wonnen niet alleen hun laatste vijf Europese finales, maar gingen ook in elf van hun veertien finales met de winst aan de haal. De vorige twee keer dat Real Madrid de Champions League-finale won, gebeurde dat niet in de reguliere speeltijd.

– Zinedine Zidane heeft zijn zoon Enzo Zidane in de wedstrijdselectie opgenomen. De 22-jarige middenvelder debuteerde in december in het Copa del Rey-duel met Cultural Leonesa voor de Madrileense hoofdmacht en had toen amper tien minuten nodig om zijn eerste goal te maken voor de Spaanse topclub. Zijn eerste schot was meteen raak. "Dit is pas het begin", zei Zidane junior toen.

– Het Millennium Stadium in Cardiff biedt plaats voor 74.500 en is eigendom van de Welshe rugbybond. Dat is niet gek, omdat het nationale stadion van Wales tot 1999 de thuisbasis was van de rugbyploeg van Wales. Het eerste internationale doelpunt in het stadion werd in maart 2000 gemaakt door Jari Litmanen. Bij alle elf finales won gek genoeg het team dat in de thuiskleedkamer zat. Het dak van het stadion kan open en dicht: dit duurt twintig minuten.

– Ook vorig jaar won Real Madrid na verlenging, na penalty's zelfs. Stadgenoot Atlético Madrid werd toen, net als twee jaar ervoor, aan de kant geschoven door de ploeg van Zinedine Zidane. Dit jaar heeft Real Madrid de kans om voor de eerste keer in het bestaan van de CL de titel te prolongeren. Dat lukte AC Milan, Ajax, Juventus en Manchester United ondanks twee finaleplekken op rij niet. Acht ploegen wonnen in het verleden wel de Europa Cup I achter elkaar.

– De finale tussen Juventus en Real Madrid is een herhaling van de eindstrijd van 1998. Destijds won Real Madrid met 1-0 van de Italianen, waar Zinedine Zidane toen op het veld stond als speler. Predrag Mijatovic kroonde zich tot matchwinner en bezorgde Real Madrid de zevende Europa Cup-winst. De teller staat inmiddels dus al op elf. In 2015 won Juventus overigens wél van Real Madrid: na een 2-1 zege in eigen huis ging de ploeg uit Turijn dankzij een goal van Álvaro Morata - nu weer speler van Real - in Madrid door (1-1).

Juventus is dit seizoen nog ongeslagen in de Champions League. De ploeg van coach Massimiliano Allegri won negen keer en speelde drie keer gelijk. Mochten de Italianen in Cardiff triomferen, dan worden ze de eerste ploeg die ongeslagen de CL wint sinds Manchester United in 2007/2008 en de zevende club die zonder nederlaag overwint in de historie van het toernooi.

– Zowel Juventus als Real Madrid speelt haar zesde Champions League-finale en evenaart daarmee het record van AC Milan. Real Madrid heeft het record van de meeste CL-zeges in handen (vijf stuks), terwijl Juventus de CL-finale vaker (vier keer) verloor dan elke andere club.

Gianluigi Buffon is de enige Juventus-speler die nog over is van de finale in 2003. De ervaren doelman doorbrak dit seizoen de magische grens van honderd optredens in de Champions League, net als Sergio Ramos. Dat gezegd hebbende, wordt de finale in Wales de honderdste CL-wedstrijd voor Dani Alves.

– Juventus kan de negende club in de voetbalhistorie worden die de treble wint. De Italiaanse topclub pakte dit seizoen ook de Scudetto en de Coppa Italia. De Supercoppa Italianen werd niet gepakt: AC Milan was afgelopen winter na penalty's te sterk.

Cristiano Ronaldo staat dit seizoen op tien goals in de Champions League, wat één minder is dan Lionel Messi. Als de Portugees in de finale scoort, dan eindigt hij voor het vijfde jaar op rij bovenaan op de topscorerslijst. De vedette heeft overigens veertien goals gemaakt in zijn laatste veertien duels. Hij is goud waard voor Real Madrid, dat al 64 opeenvolgende wedstrijden (in alle competities) tot scoren kwam.

- Tot slot een luchtig feitje: vier Italianen zijn vanuit Zuid-Italië met een Fiat 500 uit 1970 naar de finale in Cardiff gereden. De afstand van hun woonplaats Altamuri tot de finalelocatie in Wales is maar liefst 2850 kilometer.

De finale tussen Juventus en Real Madrid is vanavond in een liveticket te volgen op FCUpdate.nl.

[photo,89524,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen