Daley trots op vader Danny: "Het blijft bijzonder"

7 juni 2017, 15:54

De band tussen Daley en Danny Blind kreeg een nieuwe dimensie, toen de speler en coach meerdere jaren met elkaar mochten samenwerken bij Oranje. In een moeilijke tijd kreeg Danny echter zijn congé bij de KNVB, waardoor Daley niet meer onder de hoede van zijn vader speelt. In gesprek met FCUpdate.nl staat de linkspoot stil bij de speciale band met zijn vader, die altijd sterker zal zijn dan alle voetbalfacetten bij elkaar.

In 2012 werd Danny Blind door de KNVB aangesteld als assistent-bondscoach. Samen met Patrick Kluivert stond de Zeeuw aan de zijde van Louis van Gaal, die Oranje samen met zijn secondanten naar een prachtige derde plek op het WK 2014 gidste. Na het succes in Brazilië werd Danny Blind de rechterhand van Guus Hiddink, die tijdens de EK-kwalificatiereeks door de bond op straat werd gezet. Het gevolg: Blind werd voortijdig naar voren geschoven en nam het roer over. Maar zo mooi als het in Rio verliep voor Oranje, zo ellendig werden de prestaties.

Na een periode vol desillusies en kritiek werd ook Blind ontslagen. Het kwam hard aan bij Daley, die zijn trots via een hartverwarmend bericht op Instagram deelde. "Samengewerkt op het allerhoogste niveau, een droom voor ons beiden als vader en zoon. Het was niet gemakkelijk en het heeft niet altijd meegezeten, maar ik ben trots op hoe je je altijd verantwoordelijk hebt gehouden en nooit hebt opgegeven!", zo klonk het bericht van Daley richting vader Danny. Vol trots, terwijl het op bovenstaande foto andersom was. Toen, in 2014, mocht Danny de Gouden Schoen uitreiken aan Daley.

Blind > Advocaat

Of het nu, zonder zijn vader en met Advocaat aan het bewind, anders voelt voor Blind? Niet echt, zo zegt hij zelf. "Elke trainer heeft natuurlijk zijn eigen ideeën. Ik sta hier nu zoals elke andere speler van Oranje hier staat", zegt de linksachter, die zich wegens de Europa League-finale van Manchester United tegen zijn oude club (0-2 winst voor United) wat later meldde bij de nationale ploeg. De met 5-0 gewonnen oefeninterland tegen Ivoorkust maakte Blind al wel mee. Vrijdag wacht de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg in De Kuip.

"Het blijft bijzonder"

Toch vindt Blind het, logischerwijs, jammer dat zijn vader niet meer op de bank zit bij Oranje. Regelmatig gaat het in huize Blind nog over het gezamenlijke avontuur bij het Nederlands elftal. De gedachten van Daley gaan nog frequent uit naar de samenwerking. "Natuurlijk denk ik nog terug aan de gang van zaken. Mijn vader en ik hebben het er ook nog wel over", zegt de 27-jarige Blind.

Dat het uiteindelijk geen succesverhaal werd, maakt Daley niet minder trots. "Ik heb hem na zijn vertrek natuurlijk veel gesteund. Winst of verlies, ik zal altijd mijn familie steunen als dat nodig is. En ik deed dat ook niet alleen omdat het mijn vader is; andere jongens uit het team hebben hem ook gesteund. Dat deed me goed", stelt Blind.

Danny naar Ajax?

De naam van Danny Blind wordt, onder meer door Matthijs de Ligt bij een ander medium, voorzichtig genoemd bij Ajax, dat op zoek moet naar een opvolger voor de naar Borussia Dortmund vertrokken Peter Bosz. Blind vond het wel verrassend dat deze trainer nu al wegging bij Ajax. "Maar ik vind het een fantastische stap voor hem. Als je met die filosofie Ajax weer zo op de kaart zet en zelfs tegen alle verwachtingen in na zoveel jaren weer een Europese finale bereikt, dan doe je het heel goed. Ik denk dat Dortmund wel bij een trainer als Bosz past. Ik heb zelf niet met hem gewerkt, maar ik hoor alleen maar positieve verhalen over hem. Je ziet het ook terug in het spel dat Ajax speelde", vindt Blind.

Toch vindt Blind het zonde dat het door Bosz ingezette proces geen gevolg kan krijgen bij Ajax. "Hij heeft natuurlijk ook ambities. Dortmund is een fantastische club, met grote spelers. Ze draaien al jaren mee in de Duitse top. De overstap is alleen maar een compliment voor Bosz, en ik weet zeker dat Ajax wel weer de juiste man gaat vinden." 'Jouw vader Danny?', vragen we meteen. "Die kans acht ik heel klein", antwoordt Blind. "Ik weet niet of hij het zou willen, daar heb ik het niet met hem over gehad. Maar je moet ook niet alles geloven wat De Ligt zegt, hè", knipoogt Blind.

Door: Koen Jans

Later verschijnen andere delen van het interview met Daley Blind ook nog op FCUpdate.nl.

[photo,106943,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen