Hoe Oranje de play-offs om WK-plaatsing nog kan halen

9 juni 2017, 14:28

Natuurlijk: de papieren van het Nederlands elftal voor deelname aan het WK 2018 zijn niet al te gunstig, met de huidige vierde plek in Groep A van de kwalificatieronde. Toch hoeft Oranje zeker nog niet moedeloos te zijn. Ook als de ploeg van Dick Advocaat op 31 augustus in Frankrijk verliest, kan het WK als nummer twee van de poule nog prima bereikt worden. FCUpdate.nl werpt een nadere blik op de situatie.

Advocaat en zijn assistent Ruud Gullit hebben na hun aanstelling bij Oranje maar één doel: het WK halen. Hoe dat gebeurt maakt niet uit, maar vier van de vijf resterende wedstrijden zullen waarschijnlijk gewonnen moeten worden. Nee, de situatie is niet rooskleurig en er moet heel wat gebeuren bij Oranje, wil het een dergelijke tweede poulehelft voor elkaar krijgen. Maar toch, met thuiswedstrijden tegen Luxemburg, Bulgarije en Zweden en een uitduel met Wit-Rusland voor de boeg is dat zeker een reëel doel. Wordt dit niet bereikt, dan verdient Oranje deelname aan het WK simpelweg ook niet, net als bij het EK aan de orde was.

Duidelijk is dat het duel tussen Zweden en Frankrijk van vanavond waarschijnlijk ook cruciaal wordt in de strijd om de tweede plek in Groep A. Als Zweden dat treffen verliest, heeft het Nederlands elftal de situatie namelijk al in eigen hand, al moet er ook nog rekening gehouden worden met de Bulgaren. Stel dat de Scandinaviërs tegen de verwachtingen in wél van Frankrijk winnen, dan zal Nederland hoogstwaarschijnlijk punten moeten pakken op Franse bodem (31 augustus) om WK-hoop te blijven houden.

Advies- en analysebureau Hypercube zocht uit dat de kans zeventig procent is dat Oranje als een van de beste acht nummers twee (uit negen kwalificatiegroepen) naar de play-offs zal gaan, als het vier van de vijf resterende duels weet te winnen. Had Nederland op dit moment overigens tweede gestaan, dan zou het nét niet tot de beste acht nummers twee behoren. Dat gaat op basis van de resultaten tegen de nummers één tot en met vijf, de nummer zes van de groep telt niet mee. Montenegro (zeven punten, doelsaldo +4) en Slowakije (negen punten, doelsaldo +7) doen het beter. Het is echter logisch om te stellen dat dit wel goed komt, als Oranje nog twaalf van de mogelijke vijftien punten weet te pakken.

Voor Oranje is het zaak om de smaak zo snel mogelijk te pakken te krijgen, en de oefeninterlands tegen Marokko en Ivoorkust (1-2 en 5-0 winst) zorgen in ieder geval voor wat meer vertrouwen. De ploeg van Advocaat moet zorgen dat het thuis van Luxemburg en Bulgarije wint en dat het op vreemde bodem Wit-Rusland verslaat. Dan kan het karwei op 31 augustus afgemaakt worden in het thuisduel met Zweden, dat de grootste concurrent van Oranje is. De Scandinaviërs treffen achtereenvolgens Frankrijk (thuis), Bulgarije (uit), Wit-Rusland (thuis), Luxemburg (thuis) en Nederland (uit). De Bulgaren treffen Wit-Rusland (uit), Zweden (thuis), Nederland (uit), Frankrijk (thuis) en Luxemburg (uit).

Hoe Oranje de play-offs moet halen

We hebben een aantal niet geheel onlogische, maar wel gunstige scenario's uiteengezet waarin Oranje de play-offs zal halen, mits het bij de beste acht nummers twee zit.

Scenario I

Nederland: Luxemburg (W), Frankrijk (V), Bulgarije (W), Wit-Rusland (W), Zweden (W) > 19 punten

Zweden: Frankrijk (G), Bulgarije (G), Wit-Rusland (W), Luxemburg (W) en Nederland (V) > 18 punten

Bulgarije: Wit-Rusland (W), Zweden (G), Nederland (V), Frankrijk (V), Luxemburg (W) > 16 punten

Scenario II

Nederland: Luxemburg (W), Frankrijk (V), Bulgarije (W), Wit-Rusland (W), Zweden (W) > 19 punten

Zweden: Frankrijk (V), Bulgarije (W), Wit-Rusland (W), Luxemburg (W) en Nederland (V) > 19 punten

Bulgarije: Wit-Rusland (W), Zweden (V), Nederland (V), Frankrijk (V), Luxemburg (W) > 15 punten

Scenario III

Nederland: Luxemburg (W), Frankrijk (G), Bulgarije (W), Wit-Rusland (W), Zweden (W) > 20 punten

Zweden: Frankrijk (G), Bulgarije (W), Wit-Rusland (W), Luxemburg (W) en Nederland (V) > 20 punten

Bulgarije: Wit-Rusland (W), Zweden (V), Nederland (V), Frankrijk (V), Luxemburg (W) > 15 punten

Natuurlijk is het allemaal koffiedik kijken en zijn er ook ontelbare scenario's denkbaar waarin Nederland de play-offs en daarmee dus het WK in Rusland misloopt. Dit stukje inbeelden geeft alleen maar aan dat het nog lang niet gespeeld is. Oranje is afhankelijk van haar eigen prestaties en van die van nummer twee Zweden en nummer drie Bulgarije, maar deze landen komen beiden nog langs in Nederland. Als Advocaat en de zijnen deze twee thuisduels weten te winnen – dat moet toch mogelijk zijn, al zal het dan wel beter moeten dan in de eerste helft van de WK-kwalificatiecyclus – dan hebben we een meer dan redelijke kans om in de play-offs terecht te komen. De duels Zweden-Frankrijk op 9 juni en Bulgarije-Zweden op 31 augustus kunnen ook een sleutelrol spelen. Mocht Zweden deze duels allebei winnend afsluiten, dan is het WK vrijwel zeker niet haalbaar meer voor Oranje.

Wat gebeurt er bij een gelijke stand?

Als twee ploegen hetzelfde aantal punten behalen in de kwalificaties, dan wordt er gekeken naar het doelsaldo en vervolgens naar het aantal doelpunten. Het onderling resultaat komt pas om de hoek te kijken als zowel het puntenaantal en het doelsaldo gelijk is tussen beide ploegen.

Huidige stand

1 – Frankrijk: 13 punten (doelsaldo 10-3, +7)

2 – Zweden: 10 punten (doelsaldo 10-3, +7)

3 – Bulgarije: 9 punten (doelsaldo 8-10, -2)

4 – Nederland: 7 punten (doelsaldo 8-6, +2)

5 – Wit-Rusland: 2 punten (doelsaldo 2-10, -8)

6 – Luxemburg: 1 punt (doelsaldo 6-12, -6)

Programma

Vrijdag 9 juni

Nederland - Luxemburg

Wit-Rusland – Bulgarije

Zweden – Frankrijk

Donderdag 31 augustus

Frankrijk – Nederland

Bulgarije – Zweden

Luxemburg – Wit-Rusland

Zondag 3 september

Wit-Rusland – Zweden

Nederland – Bulgarije

Frankrijk – Luxemburg

Zaterdag 7 oktober

Zweden – Luxemburg

Wit-Rusland – Nederland

Bulgarije – Frankrijk

Dinsdag 10 oktober

Frankrijk – Wit-Rusland

Luxemburg – Bulgarije

Nederland – Zweden

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen