Bitterzoete smaak voor Oranje na laatste duel van seizoen

9 juni 2017, 22:46   Bijgewerkt: 9 juni 2017, 23:42

Het Nederlands elftal leek even zeer goede zaken te doen in de WK-kwalificatiereeks, maar door een late goal van Zweden tegen Frankrijk (2-1) is dat toch niet echt het geval. Met de kersverse recordinternational Wesley Sneijder als feestvarken won Oranje de eerste interland van de nieuwe periode van Dick Advocaat met 5-0 van Luxemburg, maar de achterstand op Zweden is nu nog steeds drie punten. Bulgarije is wel gepasseerd.

Advocaat, die bij de eerste interland in zijn derde tijdperk als Oranje-bondscoach de oudste keuzeheer van het Nederlands elftal (69) ooit werd, ging er op een mooie avond in De Kuip goed voor zitten met zijn assistent Ruud Gullit. De Hagenaar had zijn team met een duidelijke opdracht het veld in gestuurd: vroeg op voorsprong komen, zodat de Luxemburgers al snel zouden knappen. Dit lukte niet, ondanks de nodige kansen. Arjen Robben en Vincent Janssen kwamen oog in oog te staan met doelman Ralph Schon, maar troffen geen doel.

Het was echter niet de avond van Robben, maar de avond van Sneijder. De Utrechter speelde zijn 131ste interland en stootte daarmee Edwin van de Sar van de troont als recordinternational van Oranje. Maar dat was niet het enige. De spelmaker van Galatasaray vierde ook zijn 33ste verjaardag én maakte het feest compleet door de 2-0 te maken. Na een snelle combinatie tussen Arjen Robben en Memphis Depay schoot Sneijder vanaf randje zestien het leer onberispelijk tegen de touwen. Na een goede kans voor Kevin Strootman en een slippertje van Jasper Cillessen, waarvan David Turpel niet kon profiteren, gingen de ploegen rusten.

Oranje werd in de eerste helft bij de hand genomen door Robben en Sneijder en deze routiniers waren vlak na de pauze bijna weer trefzeker. Sneijder plaatse de bal vlak naast de kruising en Robben stuitte tweemaal op keeper Schon. Ondertussen werd het steeds minder spannend, waardoor veel mensen in het stadion naar de stand bij Zweden-Frankrijk aan het kijken waren. Dat duel was namelijk minstens net zo belangrijk als het treffen in De Kuip.

Het was een prima avond voor Oranje, waar vooral Sneijder reden voor een feestje had. Maar omdat Zweden door een laat doelpunt van Ola Toivonen met 2-1 van Frankrijk won, staan de Scandinaviërs nog drie punten voor op Nederland. We hebben het weliswaar in eigen hand, omdat we het op 10 oktober in de laatste speelronde in eigen huis tegen Zweden opnemen, maar moeten dan waarschijnlijk wel punten pakken bij het volgende duel in Frankrijk. Gebeurt dat niet, dan zal Zweden moeten morsten in Wit-Rusland of Bulgarije.

[photo,106970,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen