Van Basten concludeert dat videoref nog tijd nodig heeft

29 juni 2017, 10:12

De intrede van de videoscheidsrechter gaat nog niet zonder slag en sloot. Op de Confederations Cup, die op deze donderdag toe is aan haar tweede halve finale (Duitsland-Mexico), komen de voordelen maar ook de onduidelijkheden rond het gebruik van de videoref aan het licht. Marco van Basten, 'Chief Officer for Technical Development' bij de FIFA, gaat in op de ontwikkeling.

In gesprek met de NOS staat Van Basten stil bij diverse momenten op de Confederations Cup waarbij de videoscheidsrechter niet helemaal lekker werkte. Eerst bij een moment tijdens Duitsland-Kameroen (3-1), waarbij scheidsrechter Wilmar Roldán na het zien van de videobeelden en veel onduidelijkheid zijn rode kaart gaf aan Ernest Mabouka in plaats van Sebastien Siani, die de prent eerst voorgehouden kreeg. "Dit is niet goed", oordeelt Van Basten. "Dat weet iedereen. Maar dit is ook iets wat over vier jaar kan gebeuren als alles loopt. Iemand maakt een fout. Het blijft mensenwerk."

Ook bij het duel tussen Portugal en Mexico (2-2) was er sprake van veel verwarring, toen een doelpunt van Nani werd afgekeurd door arbiter Néstor Pitana, wegens buitenspel van Pepe. "Dit voelt niet juist. Na het buitenspel ontstaat een nieuwe situatie. Ik zou zeggen: zuiver doelpunt. Misschien goed om over na te praten of de regel wel perfect is. Als je zover terug moet gaan, weet ik niet of het zinvol is", aldus Van Basten.

De conclusie: de videoref heeft tijd nodig, vooral omdat de communicatie nog niet vloeiend gaat. "Allerlei scheidsrechters hebben er pas voor het toernooi voor het eerst mee geoefend. Dat maakt het niet makkelijk", besluit Van Basten.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen