Even voorstellen: wie is wie bij de Oranje Leeuwinnen?

11 juli 2017, 11:16   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Nog maar vijf dagen, dan gaat het EK 2017 voor vrouwen van start. Natuurlijk zijn we zeer benieuwd hoe ver de Oranje Leeuwinnen het in eigen land gaan doen. Bondscoach Sarina Wiegman maakte op 14 juni haar selectie bekend. Vertrouwde namen als Vivianne Miedema, Lieke Martens en Mandy van den Berg zijn er natuurlijk bij, maar ten opzichte van het WK 2015 in Canada is er wel flink wat veranderd. Tijd dus voor een voorstelronde. FCUpdate.nl gaat langs alle speelsters.

Keepsters

Angela Christ (28) – 16 interlands - PSV

De keepster van PSV maakte in 2009 haar debuut voor het Nederlandse vrouwenelftal, maar droeg tot op heden slechts zestien keer het Oranje-shirt. Christ is er vrijwel altijd bij als derde keepster, maar slaagde er mede door de sterke concurrentes nog niet in om een basisplaats te veroveren.

[photo,107356,left,]

Loes Geurts (31) – 117 interlands – Paris Saint-Germain

Met haar 31 jaar is keepster Loes Geurts de oudste speelster van de Oranje Leeuwinnen. Ze maakte haar debuut in 2006 en speelde sindsdien al ruim honderd interlands. Op het WK twee jaar geleden kreeg ze nog de voorkeur onder de lat, maar intussen is ze voorbij gestreefd door Sari van Veenendaal. Dat neemt niet weg dat ze de nummer zeven is op de lijst van speelsters met de meeste interlands.

[photo,107357,left,]

Sari van Veenendaal (27) – 32 interlands - Arsenal

Met haar goede prestaties bij FC Twente verdiende Van Veenendaal (27) in 2015 een transfer naar Arsenal. Het maakte haar een nog meer volwassen keepster en ze dwong daardoor ook een basisplaats af in Oranje. De verdediging kan leunen op een betrouwbare sluitpost.

[photo,107354,left,]

Verdedigsters

Mandy van den Berg (26) – 86 interlands – Reading FC

Hoewel Van den Berg nog maar 26 jaar oud is, kwam ze al meer dan tachtig keer uit voor Oranje. Ze is centraal achterin de leidinggevende verdedigster en bovendien aanvoerster van de Oranje Leeuwinnen. De speelster van het Engelse Reading FC is een van de bepalende gezichten van het team.

[photo,96181,left,]

Sheila van den Bulk (28) – 4 interlands – Djurgardens IF

De 28-jarige Van den Bulk sloot pas in 2016 bij Oranje aan; ze kan ook wel een laatbloeier worden genoemd. In het afgelopen jaar vestigde ze haar naam, maar tot veel basisplaatsen in het Nederlands vrouwenelftal leidde dat niet voor de speelster van het Zweedse Djurgardens IF.

[photo,107358,left,]

Kika van Es (25) – 37 interlands – FC Twente

Een dubbele beenbreuk in april 2014 kostte Kika van Es zoveel tijd dat ze een jaar later het WK aan haar neus voorbij zag gaan. Ze knokte zich echter terug en behoort tijdens de laatste interlands bijna altijd wel tot de Oranje-selectie. Van nature is ze een verdedigster, maar ze kan ook op het middenveld uit de voeten.

[photo,107360,left,]

Stefanie van der Gragt (24) – 37 interlands – Ajax

Met hoge verwachtingen transfereerde Van der Gragt afgelopen zomer naar Bayern München, maar door een zware blessure kwam ze nauwelijks in actie. Intussen is ze zelfs alweer weg uit Duitsland. De blessure zorgde er ook voor dat ze in Oranje niet meer onomstreden is, terwijl ze op het WK samen met Van den Berg nog het centrale verdedigingsduo vormde.

[photo,98492,left,]

Dominique Janssen (22) – 22 interlands – Arsenal

Janssen (22) is een van de jonkies van dit Nederlands vrouwenelftal. Ze kwam nog nooit uit in de Eredivisie Vrouwen, maar verdedigt sinds 2015 al wel de clubkleuren van Arsenal. In de Nederlandse vrouwenploeg kwam de rechtsback in drie jaar tijd tot iets meer dan twintig interlands.

[photo,107359,left,]

Desiree van Lunteren (24) – 46 interlands – Ajax

Al een aantal jaren een van de vaste gezichten binnen de Oranje-selectie. Van Lunteren (24) begon ooit als aanvallende middenvelder, maar speelt voornamelijk rechtsback. Bij haar club Ajax vult ze die rol goed in, waardoor ze altijd in aanmerking komt voor Oranje.

[photo,107362,left,]

Liza van der Most (23) – 6 interlands – Ajax

Van der Most kent nog een prille interlandcarrière, maar heeft van bondscoach Sarina Wiegman wel de voorkeur gekregen boven teamgenoot Merel van Dongen van Ajax. Van der Most (23) is van Colombiaanse afkomst en voor het oranjepubliek nog redelijk onbekend.

[photo,107361,left,]

Middenveldsters

Anouk Dekker (30) – 61 interlands – Montpellier HSC

Samen met keepster Loes Geurts is Dekker (30) binnen de selectie de enige speelster in de dertig. Op het middenveld is ze de 'nummer 6', die met haar fysieke kracht de duels zeker niet vermijdt, maar Wiegman heeft Dekker een linie naar achteren geschoven. Dekker speelt momenteel voor Montpellier is een van de vertrouwde namen van Oranje.

[photo,94659,left,]

Daniëlle van de Donk (25) – 65 interlands – Arsenal

De meest aanvallend ingestelde middenveldster in de selectie. Van de Donk (25) zal je overal en nergens zien op het veld, of het nou met een van haar bekende dribbels is of met een pittige sliding. Ze speelde een aantal jaar voor PSV, nu komt ze uit voor Arsenal. Scoorde tien keer in haar 65 interlands.

[photo,93253,left,]

Jackie Groenen (22) – 19 interlands – FFC Frankfurt

Sinds haar debuut in januari 2016 speelde Groenen (22) al bijna twintig interlands. Het afgelopen jaar heeft ze zich meer en meer laten gelden, waardoor bondscoach Sarina Wiegman niet meer om haar heen kan. Groenen klopt op de deur en zal tijdens dit EK vast een aardige portie speelminuten maken.

[photo,106966,left,]

Jill Roord (20) – 16 interlands – Bayern München

Met haar twintig jaar is middenveldster Roord de jongste speelster van de selectie. Toch is het niet haar eerste eindtoernooi. In 2015 was ze ook bij het WK in Canada. Ze speelde echter geen minuut. Twee seizoenen geleden kroonde Roord zich tot topscorer van de Eredivisie Vrouwen met 21 goals, komend seizoen speelt ze voor Bayern München.

[photo,107363,left,]

Sherida Spitse (27) – 132 interlands – FC Twente

Op het WK van 2015 was Spitse (27) steevast basisspeelster. Met haar goede trap onderscheidt ze zich van een hoop andere speelsters. Op het middenveld is Spitse van FC Twente een echte 'nummer 8', de sleutelspeelster tussen de verdediging en de aanval. Met 132 interlands is ze de nummer zes op de all-time interlandlijst. Ze heeft Manon Melis (136 caps) en Daphne Koster (139 caps) in het zicht.

[photo,107364,left,]

Kelly Zeeman (23) – 18 interlands – Ajax

Voor Zeeman (23) wordt dit haar eerste grote eindtoernooi. Of we de speelster van Ajax daadwerkelijk in actie gaan zien is echter nog maar de vraag. Ze kan zowel op het middenveld als in de verdediging worden ingezet, maar slaagde er nog niet in om een vaste positie te veroveren.

[photo,107365,left,]

Aanvalsters

Lineth Beerensteyn (20) – 14 interlands – Bayern München 

Waar Vivianne Miedema en Stefanie van der Gragt deze zomer vertrekken bij Bayern München, is Beerensteyn (20) daar komend seizoen juist een van de nieuwe gezichten. Ze speelde een goed seizoen bij FC Twente, maar gaat bij Oranje nog gebukt onder de moordende concurrentie.

[photo,106829,left,]

Sisca Folkertsma (20) – 7 interlands – Ajax

Folkertsma (20) speelde eerder voor sc Heerenveen en PSV en maakte het afgelopen seizoen deel uit van de kampioensploeg van Ajax. Haar sterke seizoen werd beloond met een debuut in Oranje eind november 2016 en een plekje in deze EK-selectie. Ook Folkertsma zal echter waarschijnlijk geduld moeten hebben voordat ze echt kans maakt op een doorbraak in de nationale ploeg.

[photo,107052,left,]

Renate Jansen (27) – 15 interlands – FC Twente

Jansen (27) is samen met Lewerissa een van de relatief oudere speelsters in de aanvalslinie. In 2010 maakte de speelster van FC Twente haar debuut, maar toch kwam ze nog niet tot twintig interlands. De spits wist de concurrentiestrijd met Miedema nog niet te winnen. Dat is, uiteraard, geen schande.

[photo,100411,left,]

Vanity Lewerissa (26) – 9 interlands – PSV

Voor haar club PSV is Lewerissa (26) een belangrijke pion, maar een grote rol heeft ze bij Oranje nog niet echt gehad. Binnen de lijnen is Lewerissa een strijder, bovendien kan ze met haar snelheid een gevaarlijk wapen zijn. Wacht na acht caps nog op haar eerste doelpunt voor het nationale elftal.

[photo,94517,left,]

Lieke Martens (24) – 74 interlands - FC Barcelona

Tijdens de oefenwedstrijden in aanloop naar het EK maakte Martens (24) constant een beste indruk, ze is een van de grote blikvangers van dit Oranje. Ze maakte op het WK in Canada de eerste WK-goal ooit voor Nederland. Samen met Miedema en Van de Sanden vormt ze de aanvalslinie die de Oranje Leeuwinnen doelpunten moet gaan bezorgen. Martens is na Miedema de speelster met de meeste goals in de selectie: dertig stuks in 74 interlands. In aanloop naar het EK rondde Martens haar droomtransfer van Rosengard naar Barça af.

[photo,98255,left,]

Vivianne Miedema (20) – 51 interlands – Arsenal

De aanvalster maakt deze zomer de overstap van Bayern München naar Arsenal en heeft al 51 interlands achter haar naam staan. En dat terwijl de spits op de dag voor de openingswedstrijd pas 21 jaar wordt. Ze maakte al 41 doelpunten is daarmee de meest scorende international van dit Oranje en, na Manon Melis (59), de op één na productiefste speelster ooit in Oranje. Op het WK in Canada scoorde ze niet, kan ze in eigen land wel de verwachtingen waarmaken?

[photo,101805,left,]

Shanice van de Sanden (24) – 40 interlands – Liverpool

Sinds het afscheid van Manon Melis bij de Oranje Leeuwinnen is de 24-jarige speelster van Liverpool de steevaste rechtsbuiten in het team van Sarina Wiegman. Het WK van 2015 maakte de vrolijke Van de Sanden mee als wisselspeelster, tijdens dit EK kan ze zichzelf echt gaan laten zien. Bij Van de Sanden staat de doelpuntenteller na veertig duels op negen.

[photo,96996,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen