De Donnarumma-soap: hoe ging het nou precies?

12 juli 2017, 13:03   Bijgewerkt: 13 juli 2017, 12:38

De inkt is inmiddels opgedroogd: Gianluigi Donnarumma heeft zijn contract bij AC Milan verlengd tot de zomer van 2021. Het behouden van het supertalent ging niet zonder slag of stoot voor de Rossoneri. Integendeel, het was een soap die meerdere bizarre wendingen nam. FCUpdate.nl reconstrueert de gang van zaken rond de gewezen opvolger van Gianluigi Buffon.

Een held werd geboren

Eerst even terug in de tijd. Omdat Buffon na het WK 2018 zijn handschoenen in de wilgen zal hangen, was het voor Italië belangrijk dat er nieuwe keeper op zou staan. Dat is absoluut gebeurd. Donnarumma heeft zich binnen een mum van tijd opgeworpen tot dé vervanger van Buffon. De 1,96 meter lange keeper is slechts achttien jaar, maar heeft volgens vrijwel iedereen het in zich om de beste doelman van de wereld te worden. Zijn intrede in de top van het voetbal was fantastisch.

Met zijn prestaties veroverde de keeper uit Castellammare di Stabia, een dorp in de buurt van Napels, al snel de harten van de fanatieke Milan-fans. Waar Buffon op 17-jarige leeftijd een memorabel debuut bij Parma beleefde, kende Donnarumma als jongste doelman aller tijden in de Serie A nog geen geweldige vuurdoop. Hij incasseerde een redelijk houdbare vrije trap tegen Sassuolo. Toch wist heel Italië het na zijn eerste drie duels bij Milan (stuk voor stuk gewonnen) al zeker: dit is de jonge versie van Buffon. Dat bleek ook al onder meer in een oefenduel met Real Madrid, waarin hij drie penalty's keerde.

From hero to zero

Na een uitmuntend seizoen en zelfs een debuut in La Squadra Azzurra veranderde alles in één klap. Waar Donnarumma eerder nog publiekslieveling nummer één was geworden in San Siro, werd hij opeens verguisd. Op 1 juni zet zijn bekende zaakwaarnemer Mino Raiola de deur al op een kier, met de volgende woorden: "Ik heb nooit tegen de directie gezegd dat hij gaat bijtekenen. Wanneer je mij vraagt of er een kans is dat Donnarumma bijtekent, is het antwoord ja. Vraag je mij of de kans bestaat dat hij vertrekt, dan is het antwoord ook ja", sprak de extravagante zaakwaarnemer.

Bedreigingen

Er volgde moddergegooi van Milan en Raiola. De fans schreeuwden om uitleg, van beide kanten. De voetbalmakelaar wond er, zoals hem typeert, geen doekjes om. "De situatie werd te vijandig en agressief. Er was geen andere uitweg. We hebben een besluit genomen dat we niet wilde nemen. Het heeft niets met geld te maken: we werden bedreigd. De familie van Donnarumma werd ook bedreigd, zowel met het afnemen van speeltijd als met de dood. Je kan geen speler behouden door hem te bedreigen", sprak de zaakwaarnemer, die onder meer doelde op het niet verwijderen van een spandoek bij Casa Milan, het clubkantoor. "Er waren geen bedreigingen. Er zijn twee versies van het verhaal", reageerde Fassone namens Milan. "De extremen van het voetbal doen ons pijn. We zijn teleurgesteld in het besluit, van Donnarumma of zijn zaakwaarnemer. Als club weet ik niet wat we nog meer hadden kunnen doen."

Donnarumma kon zijn gedachten zelf bij het jeugd-EK houden, maar werd bij Jong Italië-Jong Denemarken door kwaadwillende fans bekogeld met nepgeld. De keeper bleef het gespreksonderwerp van de dag. Dat bleef zo wegens activiteiten op social media. Eerst sprak hij op Twitter zijn steun uit richting Raiola ('Raiola: gisteren, vandaag en morgen!'), daarna liet hij via Instagram weten dat hij na het jeugd-EK weer over een nieuw contract zou praten met de clubleiding. Zijn account bleek echter gehackt te zijn, waardoor de Milan-fans weer op het verkeerde been werden gezet.

Dan toch nog de krabbel

Toen de gemoederen eindelijk een beetje bedaard werden, slingerde Sky Sports Italia op 3 juli opeens een groot gerucht de wereld in. De verguisde Donnarumma zou zijn contract bij Milan toch nog verlengen. In principe was het goed nieuws voor de aanhang van de Rossoneri, maar er bleef veel onvrede heersen. Niet alleen door de gang van zaken, maar ook door de voorwaarden die in de verbintenis zouden staan.

Donnarumma heeft dus, mede dankzij de inspanningen van Raiola, een glanzend contract ondertekend. Voor hem zelf, maar ook voor zijn broer. Toch zal het grote talent weer de harten van de fans moeten veroveren. Wellicht wordt dat nog lastiger dan de eerste keer. Hij heeft er al wel een aanzetje voor gegeven. "Het spijt me voor alle fans, ik had nooit de intentie om de fans te verraden. Ik bedank iedereen voor alle steun in de afgelopen twee jaar", zo excuseerde Donnarumma zich voor alle perikelen. Het wordt interessant om te kijken hoe Donnarumma na zijn vakantie weer ontvangen wordt door de supporters.

Door: Koen Jans

[photo,107380,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen