"Waarom zou je ons met de mannen moeten vergelijken?"

18 juli 2017, 07:00   Bijgewerkt: 17 juli 2017, 20:03

Door een dubbele beenbreuk in april 2014 moest Kika van Es een streep zetten door het WK 2015. Twee jaar later is de 25-jarige linksachter wel van de partij op het EK in eigen land. Daar is met een 1-0 zege op Noorwegen het startschot gegeven van een toernooi dat moet aantonen het Nederlandse vrouwenvoetbal in de lift zit en geaccepteerd moet worden. FCUpdate.nl sprak na de ouverture met Van Es over dat grote doel.

Van Es miste het WK in Canada dus wegens een zware kwetsuur. Dat was zwaar, maar de verdedigster knokte zich op bewonderenswaardige wijze terug in de basisploeg van de Oranje Leeuwinnen. Na de EK-opener tegen Noorwegen kan ze terugkijken op een puik begin van het toernooi. Dankzij haar goede spel kreeg ze zelfs complimenten van Louis van Gaal. "Ze speelde een goede en simpele wedstrijd. Ga maar eens zo simpel spelen. Dat is niet voor iedereen weggelegd", sprak de oud-bondscoach bij FOX Sports over de 38-voudig international.

Dit was wel even een bijzondere dag voor jou en je teamgenoten, of niet?

Je hebt over tranen in jullie ogen; is het voor jou ook extra emotioneel, omdat je teruggekomen bent van een zware blessure?

"Het was wel heftig, ja. De weg ernaartoe al, maar ik had nu ook weer een paar emotionele momentjes. Gelukkig heb ik, en de rest ook, de zenuwen in bedwang kunnen houden en gewoon een goede pot kunnen neerzetten. Dat was belangrijk."

En het is natuurlijk een prachtige start van het EK in eigen land.

"Absoluut. Deze wedstrijd was het belangrijkste duel van het hele toernooi. Nu kunnen we er even van genieten, maar we moeten donderdag weer presteren. We moeten de goede dingen meenemen naar Denemarken. We zijn er nog niet: als je die wedstrijd verliest, dan wordt het weer lastig. We hebben nu het vertrouwen, maar we moeten door. Deze goede pot zegt niets over de volgende wedstrijd."

Wat is het grote doel van dit EK, los van het resultaat?

Een veel gehoorde uitspraak is dat je vrouwenvoetbal niet moet vergelijken met mannenvoetbal. Ben je het daar mee eens?

"Zeker weten. Dat doen ze bij geen enkele andere sport, waarom zou je dat bij het voetbal dan wel moeten doen? Dat is onzin."

Er waren, vooral vroeger, veel vooroordelen aanwezig over vrouwenvoetbal. Heb je daar veel van gemerkt tijdens je carrière?

"Natuurlijk heb ik er wel wat van gemerkt. Je kreeg weleens grapjes te horen. 'Meisjes kunnen toch niet voetballen?', hoorde je dan. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Ook op televisie. Je krijgt wel wat mee, van Voetbal Inside enzovoort. Dan is het alleen maar super om te laten zien dat we gewoon lekker kunnen voetballen. Dat is ook het enige wat je kan doen, het op het veld bewijzen."

Foto's: Oranje Pictures - Andre Weening (bovenin) en Pro Shots

Door: Koen Jans

[photo,107360,left,]

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen