Speleranalyse: powerhouse Bakoyoko dankt Makélélé

28 juli 2017, 11:23

Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft van zijn manier van spelen. Voor de vierde editie van deze rubriek doken we in de beelden en historie van Tiemoué Bakayoko, een van de pijlers onder het succes van AS Monaco. Hij moet bij Chelsea samen met landgenoot N'Golo Kanté een onvermoeibare tandem gaan vormen.

AS Monaco sluit het seizoen 2015/2016 af op 31 punten afstand van kampioen Paris Saint-Germain. In de voorronde van de Champions League blijkt Valencia te sterk, in de Europa League eindigen Tottenham Hotspur en Anderlecht boven de Monegasken in de poule. Niets lijkt erop te wijzen dat het seizoen erop alles anders is.

Maar zo voortvarend als het seizoen 2016/2017 verloopt, zo moeizaam was zijn start voor de Monegaskische club. In 2014 ziet Monaco zijn potentie in zijn eerste volledige seizoen bij Stade Rennes. De club koopt hem voor zeven miljoen euro en trainer Leonardo Jardim ruimt in de seizoensouverture tegen Lorient direct een basisplaats voor hem in, naast Geoffrey Kondogbia op het middenveld.

Zijn officiële debuut voor Monaco eindigt in een debacle. Hij wordt in de eerste vijf minuten door de benen gespeeld, staat kort daarna matig gepositioneerd als Lorient de openingstreffer aantekent en leidt met slordig balverlies een gevaarlijke counter in. Na 32 minuten heeft Jardim genoeg gezien: hij haalt een woedende Bakayoko naar de kant en gebruikt hem in de zeven wedstrijden die volgen geen minuut. Het leidt tot een relatie met Jardim die volgens Bakayoko 'een beetje verstoord' is. Opgeteld bij een hoop blessureleed is zijn debuutseizoen in dienst van Monaco geen succes.

Als Kondogbia voor veel geld naar Internazionale vertrekt, komt er een plekje vrij op het middenveld. Ironisch genoeg is het niet Bakayoko die daarvan profiteert, maar een Chelsea-huurling: Mario Pasalic. De Kroaat, die het seizoen erop voor AC Milan speelt, brengt meer voetballend vermogen en krijgt de voorkeur van Jardim. Uiteindelijk maakt Bakayoko minuten in slechts 23 van de 52 wedstrijden in alle competities.

Mentor

Makélélé ziet de potentie van Bakayoko, bekommert zich om hem en maakt iedere dag tijd vrij voor een informeel praatje op het trainingsveld. De boodschap is helder: meer leven voor je sport en op het veld simpeler spelen. Uitgaan van je kracht en anderen beter laten voetballen: een uitermate belangrijke taakomschrijving die Bakayoko op het lijf is geschreven.

Op de derde speeldag in de Serie A komt de potentie van Bakayoko er voor het eerst écht uit. Monaco ontvangt PSG en er ontspint een interessant gevecht op het middenveld, waarbij Bakayoko PSG-sterkhouders Marco Verratti en Thiago Motta regelmatig overklast. Hij koppelt kracht en atletisch vermogen aan voetballende eenvoud en is goud waard in de 3-1 zege.

Ook in de rest van het seizoen komt hij tot bloei. In de aanvalsmachine van Monaco, dat met verzorgd voetbal tegenstanders kapot speelt, vormt Bakayoko een onmisbare schakel op het middenveld. Hij buffelt, duelleert, passt, verovert en dient. Met zijn imposante fysieke kwaliteiten vormt hij de powerhouse op het middenveld.

Chelsea

Een middenveld met Kanté en Bakayoko vertoont gelijkenissen met het duo Makélélé en Michael Essien, dat vanaf 2005 te bewonderen was op Stamford Bridge. Fysiek sterk, in staat om ballen te onderscheppen en het vermogen om de tegenstander het voetballen onmogelijk te maken.

Ook in balbezit kan Bakayoko een aardig balletje trappen, maar het gevaar bestaat wel dat in bepaalde wedstrijden meer voetballend vermogen wordt gevraagd dan Kanté en Bakayoko brengen, zeker tegen laag geklasseerde tegenstanders die zich volledig ingraven. In dat geval heeft Conte altijd nog Cesc Fábregas achter de hand, die met zijn passing en creativiteit voor openingen kan zorgen.

Voor Monaco is het vertrek van Bakayoko een aderlating, zeker omdat eerder ook Bernardo Silva en Benjamin Mendy (Manchester City) al kozen voor een stap naar de Premier League. Daar zal Chelsea geen boodschap aan hebben. Met Bakayoko haalt de club een echte krachtpatser binnen in de jacht op de tweede opeenvolgende landstitel en succes in de Champions League.

Door: Marco van der Heide

[photo,107668,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen