Nederland onder aanvoering van Martens naar halve finale EK

29 juli 2017, 20:00

Door met 2-0 te winnen van Zweden hebben de Oranje Leeuwinnen de halve finales van het EK bereikt. Smaakmaker Lieke Martens was in Doetinchem de uitblinker door de 1-0 voor eigen rekening te nemen en aan de basis te staan van de 2-0 van Vivianne Miedema. Zweden drong na de 2-0 van Miedema nog wel aan en kreeg kansen, maar miste de echte scherpte om het Nederland nog moeilijk te maken.

Martens werd vooraf aan dit toernooi gebombardeerd tot de vedette van Oranje, hoewel er ook veel aandacht naar Miedema ging. Toch was Martens de vrouw die het moest doen voor Nederland, de kersverse aanwinst van FC Barcelona was ook tijdens de oefenwedstrijden in aanloop naar het EK al in goede vorm. In de poulefase had ze al prima wedstrijden gespeeld, maar vandaag tegen Zweden zou wel even andere koek worden. De nummer negen van de wereld was voor Nederland een lastig te nemen horde, een echte gelijkwaardige tegenstander.

Het was dan ook geen wonder dat de 1-0 van Nederland viel uit een standaardsituatie. Vivianne Miedema kreeg na een mooie combinatie tussen Kika van Es en Martens de bal en werd neergelegd op randje zestien. Hoewel haar voet binnen het strafschopgebied werd aangetikt, gaf de Duitse arbiter Bibiana Steinhauser een vrije trap. Sherida Spitse had een kwartier daarvoor nog een vrije trap over geschoten en liet de kans nu aan Martens. Een goede keuze, want de smaakmaker van Oranje schoot door het midden raak, langs de muur en langs de perplex staande keepster Hedvig Lindahl.

Zweden moest dus in de tweede helft gaan komen en mocht het nieuwe centrale verdedigingsduo van Nederland uit elkaar proberen te spelen. Stefanie van der Gragt was namelijk geblesseerd achtergebleven in de kleedkamers, de pijn zat in de knie waar ze het afgelopen seizoen ook al aan geblesseerd was. Mandy van den Berg kreeg derhalve haar plekje weer terug. Die was ze in de loop van het toernooi kwijtgeraakt.

De centrale verdedigster kon meteen aan de bak, want een minuut na de aftrap volgde de eerste grote kans van Zweden. Fridolina Rolfö schudde Anouk Dekker van zich af en kon door richting Sari van Veenendaal, maar ze schoot voorlangs. Direct erna kreeg Zweden opnieuw een kans op de gelijkmaker, de poging van Stina Blackstenius ging echter over.

De 2-0 deed iets knakken bij Zweden, het viel te zien aan de instelling dat het geloof in de halve finale een flinke domper te verwerken had gekregen. Bondscoach Pia Sundhage spoorde haar ploeg aan en wisselde aanvallend, maar dat mocht niet baten. Zweden had geluk dat Miedema overkopte na een counter en andere aanvallen niet goed werden uitgespeeld. Ook Oranje mocht niet klagen dat het geen doelpunt tegen meer kreeg, Blackstenius miste nog grote kansen oog in oog met Van Veenendaal.

Naarmate de tijd vorderde, kwam Oranje steeds dichter bij die laatste vier. Zweden liet het er uiteindelijk ook bij zitten en werd verslagen door de op gang gekomen brullende Oranje leeuw. Donderdag spelen de Leeuwinnen de halve finale tegen Frankrijk of Engeland. Wie weet waar dit sprookje gaat eindigen…

[photo,107717,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen