Speleranalyse: Ousmane Dembélé, tweebenige dribbelkoning

11 augustus 2017, 10:00

Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft. Voor de zesde editie van deze rubriek doken we in de beelden en historie van Ousmane Dembélé, die zich bij Borussia Dortmund in een jaar tijd opwerkte van groot talent naar onmisbare speler.

Op 12 mei 2016, drie dagen voor zijn negentiende verjaardag, verzekert Borussia Dortmund zich van de diensten van Ousmane Dembélé, voor ongeveer vijftien miljoen euro. Het is een aankoop die perfect past binnen de transferstrategie: jonge, veelbelovende spelers halen die nog niet de hoofdprijs kosten, maar wel kunnen uitgroeien tot wereldtoppers. Ook Emre Mor en Christian Pulisic vallen in die categorie.

Hij zou Dembélé liever rustig brengen, zo beaamt Tuchel. Maar soms is een stormachtige ontwikkeling niet tegen te houden. Dembélé is zó belangrijk voor Dortmund dat zijn trainer hem zoveel mogelijk blijft opstellen. In zijn eerste Bundesliga-seizoen voor Dortmund komt hij direct tot zes goals en twaalf assists.

Dembélé klikt in het bijzonder erg goed met één speler: Pierre-Emerick Aubameyang. Van maar liefst tien van zijn twaalf beslissende passes vormt de international van Gabon het eindstation. Geen enkele speler in de Bundesliga komt in de buurt van dat aantal assists op dezelfde speler. Steekpasses, lage voorzetten, hoge voorzetten: Dembélé varieert in de manier waarop hij Aubameyang bereikt. "Hij is als een broer voor me", zegt de jonge Fransman over zijn collega.

Stade Rennais

Zijn snelle ontwikkeling bij Dortmund mag in Duitsland als een verrassing worden bestempeld, helemaal uit de lucht vallen komt die niet. In zijn debuutjaar bij Stade Rennais is de gehele Europese top niet voor niets wekelijks aandachtig toeschouwer. Sterker nog: al voor zijn debuut in het eerste elftal zijn meerdere buitenlandse clubs geïnteresseerd.

Ousmane Dembélé

Ousmane Dembélé

In november 2015 krijgt hij van zijn trainer zes minuten als invaller. Met zijn eerste drie balcontacten probeert hij direct driemaal zijn directe tegenstander te passeren, met wisselend succes. In de wedstrijd die volgt krijgt hij zijn eerste basisplaats, en scoort hij meteen. Drie maanden later volgt zijn eerste hattrick, in de wedstrijd tegen FC Nantes.

Karakteristiek is zijn derde doelpunt: Dembélé doet alsof hij schiet, waarna de verdediger met zijn laatste krachten een bloktackle inzet. Met een simpele kapbeweging verandert Dembélé van richting, waarna hij zijn tegenstander hulpeloos op de grond valt. Het is vervolgens een koud kunstje de bal tegen de touwen te schieten. Deze schijntrap groeit uit tot zijn handelsmerk, zoals deze compilatie laat zien.

Wat daaraan bijdraagt, is zijn tweebenigheid. Dembélé dribbelt, passt, kapt en schiet even gemakkelijk met links als met rechts. Dat betekent dat een kapbeweging er nooit voor zorgt dat de bal voor een zwakker been brengt. De Fransman is zelfs zo tweebenig dat hij zelf niet goed meer weet wat zijn favoriete been nou eigenlijk is, zo blijkt uit dit uiterst vermakelijke fragment.

Neymar

Een treffende vergelijking, nu hij als een van de kandidaten wordt beschouwd om de Braziliaan op te volgen na diens transfer naar Paris Saint-Germain. "Ik kijk veel naar de sterren van Barcelona, en probeer hun acties na te bootsen", zegt Dembélé na de wedstrijd.

Maar van een transfer naar Spanje is nog lang geen sprake. "Een talent als Dembélé hebben we nog nooit eerder gehad bij Borussia Dortmund", aldus Hans-Joachim Watzke. Bovendien ligt hij nog vast tot medio 2021, nu pas een van zijn vijf contractjaren is verlopen. "Zijn rendement spreekt boekdelen", voegt sportief directeur Michael Zorc dan ook terecht toe. Een transfer zal Barcelona heel veel geld kosten.

Dat betekent dat Peter Bosz naar alle waarschijnlijkheid gewoon kan blijven beschikken over het grootste talent in zijn selectie. En dat Die Gelbe Wand kan blijven genieten van de avontuurlijke en onbevangen acties van de Franse internationale. "Hij benadert de Champions League-finale hetzelfde als een potje voetbal op een trapveldje met zijn vrienden", zo typeert een voormalig trainer van Dembélé hem dan ook.

Door: Marco van der Heide

[photo,107984,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen