Enoh: "Bij Ajax voetbal je niet alleen, maar begrijp je het ook"

15 augustus 2017, 09:17

Eyong Enoh is benieuwd hoe Frank de Boer het met Crystal Palace gaat doen in de Premier League. De 31-jarige middenvelder, die bij Ajax twee keer kampioen werd onder de hoede van de Nederlandse trainer, denkt dat De Boer zich moet aanpassen om te slagen in Engeland. "Inter had ook een andere stijl en ik denk dat hij dat zich achteraf realiseert. Je moet je aanpassen en de Premier League is ook een andere competitie."

"Bij Ajax speel je niet alleen voetbal, maar begrijp je het ook", blikt Enoh in gesprek met Sky Sports terug op zijn periode in Amsterdam. "Dat heb ik gezien bij mijn eigen zoon (Bashan Enoh, red.). Hij startte op 6-jarige leeftijd bij Ajax en ik heb veel met hem gesproken over het voetbal. Op de training stelden ze hem veel vragen. Waarom doen we dit? Wat is hier het idee achter? Waarom wil ik de bal hier hebben? Ze vertellen niet alleen wat hij moet doen, maar zorgen er ook voor dat hij de achterliggende reden kent. Dat heeft te maken met de Nederlandse mentaliteit", zegt de man uit Kameroen.

Bij Ajax was Enoh ploeggenoot van onder anderen Luis Suárez, die toen topscorer was. "Hij had een ongekende gretigheid en drive. Hij is een echte winnaar en een harde werker", aldus Enoh, die ook vol lof spreekt over Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Christian Eriksen. "Ze waren zeer gedisciplineerd. Het is mooi om te zien dat ze het nu zo goed doen. Ajax gaf ze het fundament, nu blinken ze uit bij Tottenham."

De Boer nam het bij Ajax over van Martin Jol, na een lastige periode. "Toen hij kwam, veranderde alles", herinnert Enoh zich. "Hij nam het roer over in december voor de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan en we werden kampioen in juni. Het was speciaal om de derde ster op het shirt te krijgen. De Boer was trainer en dat maakte het extra mooi, omdat hij zelf een Ajax-product was. Dat is symbolisch voor de filosofie van Ajax. Jol had overigens ook wel goed werk verricht."

Enoh speelde zes jaar bij Ajax, alvorens hij drie seizoenen bij Standard Luik onder contract stond. De middenvelder zit nu zonder club en hoop in Engeland aan de slag te gaan. Daar speelde hij eerder al eens voor Fulham.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen