Leeuwinnen -19 buigen in halve finale EK voor Spanje

17 augustus 2017, 17:52

De Oranje-speelsters onder 19 jaar zijn er niet in geslaagd de finale van het EK in Noord-Ierland te halen. De ploeg van trainer Jessica Torny verloor donderdag op Windsor Park in Belfast in de halve eindstrijd met 3-2 van Spanje. Alle doelpunten vielen in de tweede helft.

Al binnen drie minuten was Nederland dicht bij de 1-0. Quinty Sabajo nam het Spaanse doel met het hoofd onder vuur, maar haar inzet eindigde tegen de lat. Daarna trokken de Spanjaarden het initiatief naar zich toe en ook zij raakten de lat. Dat gebeurde in de 33ste minuut uit een afstandsschot. In de tiende minuut was een treffer van Spanje al (terecht) afgekeurd wegens buitenspel. Tien minuten voor de pauze was de arbitrage Oranje minder gunstig gezind. De Litouwse scheidsrechter floot niet voor een Spaanse handsbal in het penaltygebied.

Vlak na de doelwissel was het raak voor Spanje. Noah Waterham verdedigde slecht uit, wat de 1-0 van Lucía García inleidde. Eén minuut later ging het juist in de defensie van de Spaanse talenten mis. Joëlle Smits ontfutselde een treuzelende speelster de bal en ze bracht gelijk Victoria Pelova in stelling. Pelova faalde niet in de afwerking en herstelde het evenwicht.

In het laatste kwart van de partij maakte Spanje alsnog het verschil met Nederland, door toedoen van Maite Oroz en Patricia Guijarro. In de 86ste minuut bracht Smits de spanning nog wel terug met de 3-2 nadat Spanje een corner niet weggewerkt kreeg, maar verder kwamen de Nederlandse jongelingen niet.

Vorig jaar verloor Oranje onder 19 in de halve finale van het EK eveneens van Spanje, toen met 4-3.