Kuyt en 24 anderen op beladen lijst Russische hackers

22 augustus 2017, 14:38

Een publicatie van de Russische hackersgroep Fancy Bears, die eerder vooral medische gegevens over andere sporters deelde, heeft voor opschudding in de voetbalwereld gezorgd. 25 spelers zouden medische attesten hebben gekregen tijdens het WK 2010, waaronder Dirk Kuyt, Carlos Tevez, Juan Sebastian Veron, Diego Milito, Walter Samuel, Mario Gomez, Vincenzo Iaquinta, Mauro Camoranesi en Gabriel Heinze.

25 spelers zouden therapeutische gebruiksvrijstellingen hebben gekregen tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika. Het houdt in dat spelers groen licht kregen voor middelen die normaliter aangemerkt zijn als verboden. In veel landen geldt dat sporters voor een dergelijk medisch attest eerst de zegen van hun nationale bond moeten vragen.

Bovendien is er ook een aantal strikte voorwaarden waaraan voldaan moet worden: (1) De sporter moet aantoonbare gezondheidsproblemen hebben zonder gebruik van het verboden middel; (2) Het middel mag niet zorgen voor significante verbetering van prestaties; (3) Er is geen alternatief product dat meer gangbaar is; (4) De noodzaak van het gebruik komt niet voort uit eerder gebruik zonder attest. Er zou vaak gecontroleerd worden of deze voorwaarden daadwerkelijk worden nageleefd.

Dirk Kuyt heeft tegenover AD Sportwereld al gereageerd op de berichtgeving. De inmiddels gestopte Katwijker legt uit dat hij tijdens het WK 2010 last kreeg van zijn kies en daarom naar de tandarts moest. Hij werd onderworpen aan een wortelkanaalbehandeling en moest daarvoor een medisch attest aanvragen. "Dat is geheel volgens de regels gegaan", maakt Kuyt duidelijk. De oud-Feyenoorder zou de steroïden dexamethason hebben gebruikt.

De Fancy Bears claimen ook dat er 160 spelers zonder succes een dopingtest hadden gedaan, waarvan er vier geregistreerd zouden zijn door UK Anti-Doping (Ukad). Drie spelers zouden positief getest zijn op het gebruik van cocaïne, één op ecstasy.

De Russische hackers hebben op 13 september de database van het Wereldantidopingagentschap WADA gehackt. In andere sporten kwamen meerdere sporters al aan de beurt in publicaties. Onder anderen Sir Bradley Wiggins, Mo Farah, Fabian Cancellara en Chris Froome kwamen al aan de beurt. Het gaat hier dus om documentatie van gegevens die betrekking hebben tot de toestemming die internationale federaties aan sporters geven voor het gebruik van middelen die op de dopinglijst staan.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen