Overzicht: alle Nederlanders in de Champions League

12 september 2017, 08:13

De Champions League staat tot vreugde van velen weer op het punt van beginnen. Feyenoord is dit seizoen de enige Nederlandse club in het miljoenenbal. Buiten onze landgrenzen komen diverse landgenoten ook in actie voor hun buitenlandse werkgever. Naast de groep van Feyenoord heeft iedere poule zelfs een oranje tintje. Opvallend: veel van deze Nederlanders gaan hun vuurdoop in de Champions League beleven.

{image[320829][right-half][]}Groep A: Ricky van Wolfswinkel (FC Basel), Daley Blind (Manchester United)

Ricky van Wolfswinkel verruilde deze zomer Vitesse voor FC Basel. Het is aan de 28-jarige spits om zijn vorm ook in de Champions League te etaleren. In de competitie loopt Van Wolfswinkel namelijk één op één (zes uit zes) voor de Zwitserse kampioen. Het is bovendien zijn debuut in het miljoenenbal. Van Wolfswinkel treft onder andere het Manchester United van Daley Blind. Onder José Mourinho is Blind weer basisspeler. Grote kans dus dat Van Wolfswinkel en Blind elkaar dinsdag op het veld van Old Trafford tegenkomen. De andere ploegen in Groep A zijn CSKA Moskou en Benfica.

{image[320382][left-half][]}Groep B: Arjen Robben (Bayern München), Dorus de Vries (Celtic), Boy de Jong (Anderlecht)

Arjen Robben is van de Nederlanders in de Champions League een van kanshebbers voor de eindzege. De aanvaller staat aan de vooravond van zijn 98ste CL-optreden, waarmee hij Edwin van der Sar evenaart. Alleen Clarence Seedorf (125 duels) ligt dan nog voor hem. Het overleven van de poulefase moet voor Robben en Bayern München geen groot probleem vormen. De clash met Paris Saint-Germain staat op het programma, maar Anderlecht en Celtic zijn duidelijk de mindere goden in deze poule. Bij die twee clubs staan wel Nederlanders onder contract. Echter hoeven doelmannen Dorus de Vries (Celtic) en Boy de Jong (Anderlecht) in principe niet op speeltijd te rekenen. Beiden vervullen een reserverol. Voor De Jong is zijn plek in de Champions League-selectie al een klein sprookje. Anderlecht, waar zijn vader keeperstrainer is, nam hem vorige maand over van Telstar.

{image[320830][right-half][]}Groep C: Kevin Strootman, Rick Karsdorp (beiden AS Roma)

Kevin Strootman kan dit seizoen bij AS Roma zijn aantal Champions League-wedstrijden opkrikken. De 27-jarige middenvelder heeft er verrassend genoeg maar één achter zijn naam staan. Teamgenoot Rick Karsdorp hoopt zijn debuut in de Champions League te maken. De rechtsback is nog herstellende van een knieoperatie, maar de Romeinen schreven hem wel in voor het miljoenenbal.

{image[320471][left-half][]}Groep D: Bas Dost (Sporting Portugal), Jasper Cillessen (FC Barcelona)

Bas Dost maakte dit seizoen alweer vier competitiedoelpunten voor Sporting Portugal. Dat terwijl de Portugese competitie nog maar vijf wedstrijden onderweg is. Lukt het hem ook tegen de Europese elite? Zo treft Sporting FC Barcelona in de groepsfase. Bij Barça zit Jasper Cillessen normaliter op de bank. Ook dit seizoen moet hij Marc-André ter Stegen voor zich dulden. De poule bestaat verder uit Juventus en Olympiakos Piraeus.

{image[320831][right-half][]}Groep E: Georginio Wijnaldum (Liverpool), Quincy Promes (Spartak Moskou)

Liverpool is terug in de Champions League, en dat betekent dat de 26-jarige Georginio Wijnaldum eindelijk zijn eerste minuten in het hoofdtoernooi kan maken. Voor Quincy Promes geldt hetzelfde. Vanuit Rusland horen we louter positieve verhalen over zijn prestaties bij Spartak Moskou. Aan hem de mogelijkheid om dit ook op het Europese hoofdpodium te laten zien.

{image[318998][left-half][]}Groep G: Ryan Babel, Jeremain Lens (beiden Besiktas), Terence Kongolo (AS Monaco)

Ryan Babel en Jeremain Lens gaan we ongetwijfeld in actie zien bij Besiktas. Babel speelde in 2012 met Ajax voor de laatste keer in de Champions League. Voor Lens is het nog langer geleden: in 2009, met AZ. Of Terence Kongolo – ook zonder Champions League-optredens – in deze groep zijn minuten gaat krijgen, valt te bezien. Hij zit bij de Champions League-selectie van Monaco, maar wacht ondertussen nog steeds op zijn debuut in de Ligue 1.

{image[320832][right-half][]}Groep H: Boy Waterman, Lorenzo Ebecilio (beiden APOEL Nicosia), Michel Vorm (Tottenham Hotspur), Peter Bosz (Borussia Dortmund)

Twee opvallende namen: Boy Waterman en Lorenzo Ebecilio, die met het Cypriotische APOEL Nicosia via de kwalificatie tot het hoofdtoernooi reikten. Beiden zijn basisspeler en maken zich op voor een schitterende Europese campagne tegen Real Madrid, Borussia Dortmund en Tottenham Hotspur. Voor doelman Waterman is het zijn debuut op dit podium. Ebecilio weet van zijn Ajax-periode hoe het is om in de Champions League te spelen. In 2011 stond hij ook al tegenover Real Madrid. Peter Bosz beleeft met zijn rechterhand Hendrie Krüzen bij Borussia Dortmund zijn vuurdoop. Michel Vorm is ingeschreven door Tottenham Hotspur, moet zich schikken in een rol als reservedoelman. Vincent Janssen is vanaf de Spurs naar Fenerbahçe vertrokken, maar was überhaupt niet geregistreerd voor de Champions League.

Alvast in de stemming komen? Hier speelt Lionel Messi de hymne van de Champions League op de piano:

[photo,104018,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen