Flashback: de magische 62ste minuut en de geslepen Owen

14 september 2017, 10:42

Tussen 1990 en 2002 kwam Vitesse liefst negen keer uit in het hoofdtoernooi van de UEFA Cup. Sindsdien ging het minder met de prestaties in de Eredivisie, waardoor de Arnhemmers slechts een paar keer voorrondes mochten spelen, maar nooit meer echt aan de bak mochten. Totdat afgelopen seizoen de KNVB-Beker werd gewonnen en de club zich zodoende direct wist te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. Na vijftien jaar is Vitesse dus terug. FCUpdate.nl blikt terug op die laatste campagne, die van 2002/2003.

Peeters velt Rapid

<a href=Bob Peeters" data-src="https://imagecdn.fcupdate.nl/?h=240&w=360&a=&fit=cover&url=https://adn2.fcupdate.nl/large/12812.jpg"/>

Bob Peeters

In de return was het andermaal Peeters die tot scoren kwam, en toevallig genoeg viel zijn treffer andermaal na 62 minuten spelen. Riga Mustapha legde de bal breed, waarna de spits vanaf een meter of twintig de bal in de hoek plaatste. Vitesse doorstond vervolgens het resterende half uur en mocht zich melden in de tweede ronde. Het was een knappe prestatie, tegen de ploeg die op dat moment regerend kampioen van Roemenië was.

Wederopstanding in Bremen

In de tweede ronde wachtte Werder Bremen en opnieuw begon Vitesse in eigen huis. Een Nederlander zou in dat duel de hoofdrol spelen, maar het was geen Nederlander in Arnhemse dienst. Nadat Matthew Amoah Vitesse na een halfuur op voorsprong had gezet, was het namelijk tijd voor Frank Verlaat. De oud-Ajacied kende een bizarre wedstrijd. Hij maakte voor rust eerst nog de gelijkmaker namens Werder, maar tekende na 62 minuten (uiteraard) met een eigen doelpunt voor de winnende van de thuisploeg uit Arnhem. Peeters wilde Amoah bereiken met een lage voorzet, maar Verlaat hielp een handje en gleed de bal langs zijn eigen keeper Pascal Borel.

Frank Verlaat

Frank Verlaat

Bremen besloot alles op alles te zetten en bracht – de toen nog onbekende – Angelos Charisteas, die nog geen minuut na zijn entree scoorde. De Griekse spits was bij een hoekschop overtuigender dan doelman Dragoslav Jevric en kopte de 3-2 binnen, zoals hij dat later in de EK-finale van 2004 ook zou doen. Maar wat Bremen kon, dat kon Vitesse ook. De koud in het veld staande Emile Mbamba profiteerde net als de eerder trefzekere Claessens van slordig opbouwen, omspeelde doelman Borel en schoof de bevrijdende 3-3 tegen de touwen. Het was feest bij de Arnhemmers.

De gedenkwaardige wedstrijd in Bremen:

De geslepen Owen

Vitesse had een wonder nodig in de return op Anfield, maar was te veel onder de indruk en kwam ook gewoon kwaliteit tekort voor een stunt in de Beatles-stad. Weer was het Owen die op de helft van de eerste helft voor de enige treffer van de wedstrijd zorgde namens Liverpool, dat nu ook Jamie Carragher en John Arne Riise in het veld had staan. Danny Murphy speelde een pass over de breedte van Carragher in één keer diep op Owen en de spits maakte in twee instanties de 1-0. De spits speelde in het tweeluik continu op het randje van buitenspel en dat leverde hem twee goals op.

Vitesse in actie op Anfield:

De wedstrijd tussen Vitesse en Lazio wordt vanavond om 21.05 uur afgetrapt in het Gelredome en staat onder leiding van de Israëlische scheidsrechter Liran Liany. Het duel is uiteraard via de liveticker op FCUpdate.nl te volgen.

[photo,108718,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen