Alle Eredivisie-clubs willen kunstgrasprobleem oplossen

19 september 2017, 07:46   Bijgewerkt: 20 september 2017, 08:45

De achttien Eredivisie-clubs willen het kunstgrasprobleem snel oplossen. Zij gingen unaniem akkoord met de samenstelling van een werkgroep, die zich hierover gaat buigen. De speciale werkgroep bestaat uit gras- en kunstgrasclubs.

Alle Eredivisie-clubs zaten maandag met elkaar om tafel voor een halfjaarlijkse vergadering. De Eredivise CV, de belangenbehartiger van de clubs, wil op het hoogste Nederlandse voetbalniveau af van het nepgras. Het financiële plaatje voor de oplossing krijgt de komende weken vorm. Het zal in deze kwestie een doorslaggevende factor zijn. Bij de verbanning van het kunstgras is een overgangsperiode en een speciale regeling voor promotie en degradatie optioneel.

De zogenaamde 'Werkgroep Kunstgras' bestaat uit Eredivisie CV-directeur Jacco Swart. Hij treedt op als voorzitter. Verder nemen Rob Toussaint (Heracles), Hai Berden (VVV), Joost de Wit (Vitesse) en Hans Nijland (FC Groningen) zitting. Het streven is dat zij voor 12 december met een uitgewerkt plan komen.

"Van beide kanten is de discussie in de media scherp gevoerd de laatste tijd, maar geen van de kunstgrasclubs heeft er in de kern bezwaar tegen om op natuurgras te gaan spelen", zegt Hai Berden, voorzitter van 'kunstgrasclub' VVV-Venlo, tegen het Algemeen Dagblad. "Dat is de discussie eigenlijk al niet eens meer. Maar wat wel een belangrijke factor is: de keuze voor kunstgras was er nooit een uit weelde. Het is een financiële keuze, en je kunt je zelfs afvragen of het in de Nederlandse context niet domweg een 'gedwongen' keuze is."

Volgens Berden gaat dit verhaal niet om het kunstgras alleen. "Het is in ieders belang dat we een sterkere vaderlandse competitie krijgen, met meer onderlinge weerstand. Dat kan alleen als de financiële verschillen tussen de grote en kleine clubs kleiner worden, door anders om te gaan met het collectieve geld. Als het goed is, pak je het kunstgrasverhaal daarin mee."

Swart voegt eraan toe: "Hoe spelers, trainers en ook supporters denken, is inmiddels wel helder. Iedereen die vanuit 'voetbal' denkt, wil graag natuurgras of hybride voetbalvelden in de Eredivisie. Ook daarom zijn alle argumenten 'voor' of 'tegen' niet meer zo relevant. We moeten nu samen gewoon proberen om tot een constructieve oplossing te komen."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen