ADO Den Haag vermaakt publiek en verslaat Sparta

23 september 2017, 22:41   Bijgewerkt: 23 september 2017, 22:54

ADO Den Haag heeft de eerste thuisoverwinning van het seizoen gepakt. De Hagenezen hadden met Sparta Rotterdam een geduchte tegenstander en kende een lastige eerste helft. In een open tweede helft was de thuisploeg het scherpst, en was één goal voor ADO genoeg voor drie belangrijke punten. Voor Sparta had er meer ingezeten, maar de Kasteelheren bleven met lege handen achter en zien ADO passeren op de ranglijst.

De eerste helft werd gekenmerkt door twee gigantische missers van de dienstdoende spitsen. Zowel Bjørn Johnsen als zijn collega aan de overkant, Ragnar Ache, miste een opgelegde kans in de eerste 45 minuten. In de zeventiende minuut was het eerst de beurt aan laatstgenoemde, die aan het einde van een prachtige aanval van Sparta stond. Na snel combinatiewerk kreeg Robert Mühren de bal bij centrumspits Ache, maar die kwam net niet lekker uit en miste van erg dichtbij.

In de 33ste minuut was het Johnsen die een grote misser op zijn naam kreeg. In een snelle tegenstoot werd Sheraldo Becker weggestuurd, en de oud-Ajacied gaf de bal breed. Daar stond zijn teamgenoot Johnsen, die vorige week nog de 1-1 maakte tegen Ajax. Ditmaal had de spits echter niet het vizier op scherp, en schoot jammerlijk mis. De 22-jarige Becker was sowieso de gevaarlijkste speler van de thuisclub; de vleugelspeler was keer op keer een plaag voor de Sparta-defensie.

Mede omdat Erik Falkenburg en opnieuw Johnsen niet van de voorzetten van Becker wisten te profiteren stond er na 45 minuten nog 0-0 op het scorebord. Voor het rustsignaal had Kenneth Dougall nog een gevaarlijk schot in huis en liep Johnsen tegen een voorzet van Lex Immers aan, maar deze pogingen troffen dus ook geen doel.

Sparta had het ADO in de eerste helft regelmatig lastig gemaakt door vroeg en hoog druk te zetten, en ging hier in de eerste fase na de pauze onverminderd mee door. Dit leverde in de 49ste minuut een goede kopkans voor Mühren op, maar ADO-keeper Robert Zwinkels wist met de grootst mogelijke moeite te keren. In de tegenstoot was het echter ADO dat de voorsprong greep: smaakmaker Nasser El Khayati zag een gaatje en schoot door de benen van Julian Chabot in de goal, 1-0.

De bezoekers uit Rotterdam kregen een behoorlijke knauw van deze tegengoal, en ADO wilde hiervan profiteren. De thuisclub speelde met het gas erop, en het was aan de Spartaanse goalie Roy Kortsmit te danken dat de score niet snel uitgebreid werd. Eerst keerde Kortsmit een hard schot van Becker, om vervolgens tot driemaal toe een poging van dichtbij van Falkenburg te stoppen.

Sparta herpakte zich en begon aan een slotoffensief. In de 76ste minuut draaide Mühren zich knap vrij en schoot met zijn zwakkere linker hard op de paal. ADO kwam goed weg, en kon opnieuw opgelucht ademhalen toen Sparta-invaller Deroy Duarte een mooie voorzet mis kopte. De Haagse fans vermaakten zich prima en de sfeer was goed in het Cars Jeans Stadion. Sparta kwam niet meer tot scoren, en de 2-0 van ADO werd afgekeurd voor buitenspel. Zodoende was de eindstand 1-0 in het voordeel van de thuisclub.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!