Speleranalyse: Dybala, veelzijdige speler met breed takenpakket

30 september 2017, 08:50

Iedere week licht FCUpdate.nl een speler uit waarover veel wordt gezegd en geschreven, maar waarvan niet iedereen een compleet beeld heeft. Voor de dertiende editie van deze rubriek doken we in de beelden en historie van Paulo Dybala, die met tien goals in zes wedstrijden geweldig uit de startblokken kwam in het nieuwe Serie A-seizoen.

Takenpakket

Het is het grootste kritiekpunt op Dybala de afgelopen jaren: zijn veldspel is van grote klasse, maar voor een spits maakt hij te weinig doelpunten. Dertien goals voor Palermo in de Serie A was goed, negentien treffers voor Juventus in het seizoen 2015/2016 ook, maar het zijn geen aantallen waarmee Dybala de absolute elite bestormt. Vorig seizoen was qua productie voor een aanvaller van Juventus zelfs mager te noemen, met elf goals.

Daaraan voldoet Dybala de afgelopen jaren ook, zo laten zijn statistieken zien. En het mooie is: in het aantal balcontacten, schotassists en dribbels zijn dit seizoen weinig veranderingen te bespeuren. Oftewel, hij blijft zijn bijdrage op die vlakken leveren. Dybala heeft daar alleen iets aan toegevoegd: goals. Hij schiet en scoort aanzienlijk meer dan in de afgelopen jaren en als hij deze lijn doortrekt, is hij zelfs de topfavoriet voor de Capocannoniere, de topscorerstitel in de Serie A.

Herkomst

Dybala begint zijn carrière in Argentinië voor Instituto, zijn geboorteland. Op het tweede niveau maakt hij op zeventienjarige leeftijd zijn debuut. Hij pakt direct twee records af van Mario Kempes, met twee doelpunten de beul van Oranje in de WK-finale in 1978. Dybala wordt de jongste doelpuntenmaker én speelt 38 wedstrijden op rij, een record voor een speler van zijn leeftijd.

Hij verschijnt bij verschillende Europese clubs op de radar, waaronder Palermo. Als de Italiaanse club zich van zijn handtekening verzekert, is Palermo-directeur Maurizio Zamparini direct lovend. "We halen met Dybala de nieuwe Sergio Agüero in huis." De vergelijking is logisch gezien de nationaliteit, de positie en het postuur van Agüero, al is Dybala zeker een ander type speler.

Na de promotie is Dybala achter los. Met dertien goals en tien assists overtuigt hij verschillende topclubs, waarvan Juventus het meest slagvaardig blijkt. Voor veertig miljoen euro, inclusief bonussen, maakt hij de overstap naar Turijn, waarmee hij in zijn eerste twee seizoenen de landstitel wint.

Rugnummer

Toch is het een andere speler die in diezelfde zomer bij Juventus vertrekt, die in Dybala's jeugd zijn grote idool vormt: Andrea Pirlo. Dybala kiest er zelfs voor zijn rugnummer over te nemen. Pirlo is geen Argentijn, geen aanvaller, maar wel de speler waar Dybala van jongs af aan het meest tegenop kijkt. "Rugnummer 21 is bij Juventus wat bij andere clubs nummer 10 is, een belangrijk nummer. Ik koos ervoor als een test, om te kijken of ik de druk aankon die erbij komt kijken. Niet alleen Pirlo speelde ermee, maar in het verleden ook Zidane."

Gladiator

Dybala doorstaat de test en speelt inmiddels met nummer 10 op zijn rug, gelijk aan zijn aantal treffers in de huidige jaargang. Regelmatig viert hij zo'n doelpunt op zijn eigen wijze: met zijn hand net onder zijn neus maakt hij een soort masker. "De betekenis is simpel: het is het masker van een gladiator! Wanneer we het lastig hebben, moeten we ons strijdmasker opzetten, zonder dat we onze lach en vriendelijkheid verliezen."

Een vergelijking die wél opgaat, is er een van Paul Pogba, waar hij een jaar mee samenspeelt in het shirt van Juventus. Pogba: "Ik noem hem altijd 'vierkantje R2'. Dat is de combinatie die je op de PlayStation indrukt om kort te draaien en dan direct te schieten. Dybala scoort altijd op die manier." Onder meer FC Barcelona weet daar alles van, na de kwartfinale in de Champions League van vorig seizoen, waarin Juve mede dankzij twee goals van Dybala te sterk blijkt.

Het is de vraag hoe ver hij dit seizoen kan komen, met Juventus maar ook individueel. De veelzijdige aanvaller, die als centrumspits, tweede spits, aanvallende middenvelder, valse nummer negen én vanaf de rechtervleugel kan spelen, zal er alles aan doen zijn goede spel te blijven spelen en nog veel meer doelpunten toe te voegen. Lukt hem dit, dan kan hij zich op termijn écht gaan meten met de absolute wereldtop.

Door: Marco van der Heide

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen