Frankrijk definitief naar WK na zege op Wit-Rusland

10 oktober 2017, 22:51

Didier Deschamps is erin geslaagd zijn Frankrijk rechtstreeks te plaatsen voor het Wereldkampioenschap in Rusland. Les Bleus hadden aan een overwinning in het Stade de France tegen Wit-Rusland genoeg en stelden niet teleur: 2-1. Door de nederlaag van Zweden in Amsterdam tegen Nederland bleek het resultaat niet meer van belang: Frankrijk was bij puntverlies van de Scandinaviërs sowieso groepswinnaar.

De thuisploeg zocht direct na het eerste fluitsignaal de aanval, voornamelijk via de flank. Met vele voorzetten werd geprobeerd Olivier Giroud te bereiken, en dit lukte in de groepsfase aardig. Zo kopte de Arsenal-spits de bal op de lat, enkele minuten nadat Raphaël Varane de Wit-Russische doelman dwong tot een fraaie reflex. Het kostte een klein half uur voor de Fransen om daadwerkelijk op voorsprong te komen.

Een mooie combinatie en een slimme steekbal van Blaise Matuidi gaven Antoine Griezmann een grote kans en de spits van Atlético faalde niet, en scoorde een strakke schuiver. Zes minuten later lag de tweede er al weer in. Giroud reageerde attent op een chaotische situatie in de zestien van de bezoekers en kreeg de bal op zijn scheenbeen. De wedstrijd begon alle tekenen van een afstraffing voor de Oostblokkers te vertonen.

Dit viel echter flink mee. Hoewel ze duidelijk minder waren, verzette Wit-Rusland zich bij vlagen aardig, en probeerde het de ploeg van Deschamps moeilijk te maken. Dit resulteerde ineens in de aansluitingstreffer van de bezoekers. Het was Saroka die de bal achter Hugo Lloris wist te werken en zo een gedenkwaardig interlanddoelpunt achter zijn naam mocht schrijven.

Dit betekende echter niet dat de wedstrijd los zou komen. De tweede helft was bij vlagen hemeltergend saai. Frankrijk probeerde zo nu en dan van afstand iets te bereiken, maar schoot vaak hoog over. Slechts Giroud mocht nog serieus aanspraak maken op een derde treffer voor zijn ploeg, maar hij kreeg de bal niet nogmaals langs doelman Chernik. Het was Saroka die met twee enorme kansen de gelijkmaker had moeten maken, maar hij miste en hierna kwam de wedstrijd nooit meer tot leven.