Advocaat: "Door de paniek heen is het niet zo dramatisch"

18 oktober 2017, 08:35   Bijgewerkt: 18 oktober 2017, 10:57

Het Nederlands elftal moet de scherven van het misgelopen WK oprapen en bouwen aan een nieuwe ploeg, waarbij de nieuwe generatie na het afscheid van Arjen Robben moet opstaan. Dick Advocaat, tot 1 december nog bondscoach van Oranje, geeft de KNVB wat adviezen mee in een uitgebreid interview met Voetbal International.

Advocaat geeft een kleine lezing over het Nederlandse voetbal. De bondscoach komt met een aantal tips op de proppen: in termen van tactiek en mentaliteit een voorbeeld nemen aan hechte ploegen als Zweden en IJsland, van Oranje geen opleidingselftal maken en vooral positief blijven. Wat betreft het laatstgenoemde vindt Advocaat namelijk niet dat het echt helemaal niets meer is. "Als je door de paniek heen kijkt, is het allemaal niet zo dramatisch", zegt hij. Het komt wel goed, denkt Advocaat.

"We hebben nu twee eindronden gemist, dat is een heel vervelend feit. Maar sinds ik het overnam hebben we een keer verloren en verder resultaten geboekt waarmee je niet voor gek staat", aldus Advocaat, die met Oranje van Luxemburg (5-0), Bulgarije (3-1), Wit-Rusland (1-3) en Zweden (2-0) won. Het leverde door een 4-0 verlies in Frankrijk niets op. "Maar als je vier van de vijf wedstrijden wint, plaats je je normaal gesproken. Het is bovendien een indicatie dat dit Oranje in staat is wedstrijden te winnen, hoor", aldus Advocaat.

Met minder kwaliteit toch presteren: Zweden en IJsland laten zien hoe het moet. "Met een visie over de manier van voetballen en een vrijwel vaste kern", weet Advocaat. "Het is aan de nieuwe bondscoach dat hij nu gaat bouwen aan een elftal en ik zeg je dat is echt een hartstikke moeilijke job. Het is geen België, waar je kunt kiezen uit topspelers", vertelt Advocaat, die zelf niet wil uitsluiten dat hij toch nog doorgaat bij het Nederlands elftal.

Volgens velen is het verstandig dat de nieuwe bondscoach vol gaat inzetten op de doorgroei van talenten, maar Advocaat vindt dat dit niet te veel geforceerd moet worden. "In dit land zijn we vergeten waar het Nederlands elftal voor staat. Alsof Oranje een opleidingselftal is. Volgens mij gaat het erom dat je de beste spelers van het moment selecteert en met hen wedstrijden gaat winnen om je vervolgens wél te plaatsen voor een eindronde", zegt Advocaat over het doorselecteren. "Ik lees het ook, maar inderdaad, dat heeft geen zin. Wie zegt dat je moet opleiden in Oranje, heeft het niet begrepen. Dat is namelijk totale onzin. Opleiden is voor de clubs."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen