Interview: Röseler verklaart succes VVV en voelt mee met Twente

20 mei 2018, 08:00   Bijgewerkt: 19 mei 2018, 23:37

Niet uitblinker Lars Unnerstall, clubtopscorer Clint Leemans of kind van de club Vito van Crooij maakte dit seizoen de meeste speelminuten bij VVV. Nee: Nils Röseler stond tijdens de afgelopen jaargang het meeste op het veld bij de prima presterende Limburgers. Hij miste geen enkel (beker)duel en vormde een van de absolute steunpilaren in het elftal van de Venlonaren. Onlangs werd het contract met Röseler opengebroken en verlengd tot en met 2020. In gesprek met FCUpdate.nl verklaart de Duitse verdediger het succes, laat hij zich uit over de degradatie van zijn oude club FC Twente én blikt hij vooruit.

{image[326195][right-half][]}Handhaving

Na het kampioenschap van vorig seizoen was het aan het begin van deze jaargang voor het kleine duimpje van de Eredivisie aftasten waar het stond. VVV bleek echter niet bang voor de grote reuzen en presteerde vanaf het begin uitstekend. "Ik had zelfs het gevoel dat sommige tegenstanders ons onderschatten", zo bekent Röseler. "Uit bij Twente (VVV won met 1-2, red.) bijvoorbeeld had ik het idee dat ze ons niet echt serieus namen. Na een wedstrijd of acht, toen we al aardig wat punten hadden verzameld, veranderde dat een beetje."

Voor zand in de Venlose motor zorgde dat niet. De Noord-Limburgers pakten brutaal punten en vooral in uitwedstrijden waren de prestaties meer dan prima. Ploegen als Groningen, Vitesse, Heerenveen en Feyenoord wonnen in eigen stadion niet van VVV. Zie daar een resultaat van de eerder door Röseler genoemde onderschatting. "Je ziet vaak dat de tegenstander denkt: 'Oh VVV komt, die moeten we thuis gewoon pakken.' Dat speelde ons in het begin heel goed in de kaart, want wij konden vanuit een goede organisatie spelen en op de counter toeslaan. Dat werkte heel erg goed. In thuiswedstrijden was het vaker zo dat teams ons meer aan de bal lieten. Daar hadden we het lang niet altijd gemakkelijk mee."

In de twee duels voor de winterstop en de drie erna pakte VVV in totaal dertien punten. Een moyenne dat je zou verwachten bij een titelkandidaat, maar niet bij een promovendus. Het team was nog voordat prins Carnaval het Limburgse land betrad al zo goed als zeker van handhaving. "De laatste wedstrijd voor de winterstop, thuis tegen Heracles, was voor mijn gevoel een hele belangrijke. Als we die drie punten niet hadden behaald was het gat naar beneden kleiner geworden. In die reeks rondom de winterstop hebben we de basis gelegd voor handhaving. Ik had daarna het gevoel dat we niet meer in de problemen zouden komen."

Dat gebeurde inderdaad ook niet, al hielden de prestaties van de geel-zwarten in de laatste weken niet over. In de laatste tien duels werden er drie schamele puntjes gepakt, gewonnen werd er sinds de sensationele thuisoverwinning op landskampioen Feyenoord (in februari!) niet meer. "Dat was denk ik een combinatie van het al veilig zijn, met de kleine selectie. Je gaat natuurlijk niet expres wedstrijden verliezen of minder geven, maar aan het einde van het seizoen komen de schorsingen en blessures. Door de vele minuten die we hebben gemaakt met het vaste elftal, is het een beetje weggezakt."

{image[326194][left-half][]}Tegengoals

Ondanks de mindere prestaties bleef één ding opvallend bij de Venlonaren: Röselers landgenoot Lars Unnerstall hoefde dit seizoen maar weinig te vissen. VVV kreeg in dit seizoen 54 goals tegen, een relatief laag aantal voor een ploeg uit het rechterrijtje. De Duitser heeft daar wel verklaringen voor. "Vorig jaar speelden we eigenlijk al met dezelfde spelers achterin, we kregen dit jaar alleen een nieuwe doelman. Het is een goed gevoel dat je op elkaar in bent gespeeld en elkaar kunt vertrouwen. Het zijn allemaal automatismen en het was in ons geval heel erg belangrijk om een stabiele defensie neer te zetten."

Röseler deed de afgelopen tijd dan ook zijn best om zijn landgenoot te overtuigen langer bij VVV te blijven. Unnerstall is vanaf het nieuwe seizoen eigendom van PSV, maar de Eindhovenaren verhuren hem nog een jaar aan VVV. "Ik heb het er af en toe met hem over gehad, het is geweldig dat hij hier nog een jaar speelt. Hij heeft het dit seizoen fantastisch gedaan."

FC Twente

Dat scenario is dus niet weggelegd voor VVV. Röseler, en heel Venlo, kan zich ook volgend seizoen verheugen op bezoekjes van Ajax, PSV en Feyenoord. Om het tweede, doorgaans lastigere, seizoen na promotie ook succesvol te laten worden moet het, als het aan Röseler ligt, nog wel een en ander gebeuren. "Het is belangrijk dat de sterkhouders blijven, het team intact houden en ons op drie of vier posities versterken", aldus de centrale verdediger.

Door: Dennis Stiphout

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen