In beeld: het trainerskerkhof bij NEC van de laatste jaren

25 mei 2018, 19:20   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Met de aanstelling van Jack de Gier wil NEC niet alleen terug naar de Eredivisie, ook wil het weer rust binnen de club krijgen. Sinds Mario Been in 2009 overstapte naar Feyenoord is het rep en roer als het gaat om de trainerspositie in Nijmegen. Alleen Wiljan Vloet en Alex Pastoor hielden het langer dan één seizoen uit: toch waren ook zij niet écht succesvol.

Wiljan Vloet (2009-2011): de coach vertrok na twee seizoen al naar Sparta Rotterdam. Dat was een voortijdig vertrek, want zijn contract liep nog een volledig seizoen door. De oefenmeester was naar eigen zeggen het trainingspak zat en wilde liever de stropdas om binnen een voetbalorganisatie. Die keuze pakte niet goed uit. 

[photo,100225,left,]

Alex Pastoor (2011-2013): nadat Pastoor in maart 2013 zijn contract verlengde, won NEC geen wedstrijd meer. De knappe achtste plaats in de Eredivisie was aan het einde van het seizoen verbleekt tot de vijftiende plaats. Het ontslag volgde echter pas het seizoen erna: na drie duels kreeg hij - als snelste ooit in de Eredivisie - zijn congé.

[photo,110595,left,]

Anton Janssen (2013-2014): nam het stokje over van Pastoor, maar kon degradatie in de 31 resterende Eredivisie-wedstrijden niet afwenden. Hoewel de club hem graag in een andere rol wilde behouden, ging Janssen daar niet mee akkoord. Daarom zag NEC, dat in de Jupiler League niet als hoofdcoach met hem verder wilde, geen andere mogelijkheid dan het ontslag van Jansen.

[photo,114159,left,]

Ruud Brood (2014-2015): met 101 punten maakte Brood ontzettend veel indruk bij NEC, al was dat voor het eerst in jaren weer in de Jupiler League. Eindelijk was er eens een trainer waar heel Nijmegen tevreden over was. Maar de goede resultaten zorgden ervoor dat landskampioen PSV ook interesse toonde in de trainer. Zij pikten Brood weg bij NEC, waardoor er weer na één jaar alweer een vacature was.

[photo,89105,left,]

Ernest Faber (2015-2016): sportief ging het Faber zeer voor de wind bij NEC terug in de Eredivisie, maar het feit dat hij topscorer Christian Santos op de bank zette vanwege zijn aflopende contract, viel bij bijna niemand in goede aarde. Faber stapte door dat conflict uit het technisch hart en fans vonden dat hij per direct moest vertrekken, ondanks de tiende plaats. Groningen bood uitkomst en weer was een succesvolle trainer verdwenen uit Nijmegen.

[photo,91236,left,]

Peter Hyballa (2016-2017): een Duitse trainer bleek ook niet de juiste oplossing. Na een succesvol begin in de Eredivisie, ging het bergafwaarts met NEC. Wederom een harde confrontatie met 'NEC-supporters' en het feit dat Hyballa weigerde een ervaren trainer naast zich te krijgen in de dug-out, zorgden uiteindelijk voor het ontslag van de Duitse coach. Veel hielp het overigens niet: de club degradeerde.

[photo,104280,left,]

Adrie Bogers (2017): met de ervaren Bogers aan het roer ging het met NEC in de Jupiler League opmerkelijk goed. Toch deed Bogers een stapje terug: technisch directeur Remco Oversier, die pas aan het einde van de transferzomer was ingestroomd, had in Pepijn Lijnders de ideale nieuwe man gevonden. Dat dacht hij althans. Bovendien zou Bogers zelf ook liever een stap terug doen, waardoor dit 'de ideale oplossing' zou zijn.

[photo,110359,left,]

Pepijn Lijnders (2018): geheel in de lijn van de vorige jaren pakte ook deze verandering niet goed uit. Ondanks een geweldige start met een 5-1 overwinning stond de coach vijf maanden later alweer op straat. Het weggeven van de eerste plek in de JL, verkregen onder Bogers, en het verliezen van de play-offs werd de jonge coach fataal. Zelf had hij langer de tijd willen krijgen bij NEC, maar kreeg die niet. Met De Gier moet NEC wederom gaan bouwen in de Jupiler League. Niet alleen aan stabiliteit, maar ook zeker daarbuiten.

[photo,113937,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen