Invoering van videoref in Eredivisie loopt serieus gevaar

21 juni 2018, 16:51

De invoering van de VAR in het Nederlandse betaald voetbal loopt serieus gevaar. Het plan is om met ingang van het nieuwe seizoen te starten met de videoref, maar er dreigt een tekort aan videoscheidsrechters. Volgens de KNVB is dit mogelijke uitstel een direct gevolg van het vastlopen van onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden voor bedoelde arbiters.

'Na het besluit in de Algemene Vergadering Betaald Voetbal in maart om videoarbitrage in te voeren, is er de afgelopen maanden intensief overleg gevoerd met de BSBV (belangenvereniging scheidsrechters). Er is de scheidsrechters een pakket van arbeidsvoorwaarden aangeboden. Dit pakket is na herhaaldelijk overleg en verregaande tegemoetkoming aan hen, afgewezen door de BSBV', schrijft de KNVB donderdag in een verklaring.

De KNVB wijst een eis van de BSBV om invloed te hebben op het aanstellingsbeleid aan als het belangrijkste breekpunt. 'De belangenvereniging claimde voor alle betrokken videoscheidsrechters een minimumaantal aanstellingen, inclusief de daaraan gekoppelde voorwaarden. Werkgever KNVB kon daarmee niet akkoord gaan, en staat erop op basis van kwaliteit te kunnen benoemen per wedstrijdronde en heeft daarom de onderhandelingen stopgezet.'

De bond buigt zich over andere scenario's. Het streven blijft om bij de Eredivisie-start gebruik te maken van de VAR, zoals dit nu ook gebeurt tijdens het WK in Rusland. De KNVB zal vacatures uitschrijven en daarna videoscheidsrechter aannemen en opleiden, indien nodig.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen