De Glazen Bol deel III: Heerenveen stelt teleur, Ajax pakt titel

8 augustus 2018, 15:10   Bijgewerkt: 8 augustus 2018, 20:45

Prolongeert PSV de titel of krijgen de Eindhovenaren een opvolger? Voor welke club wordt de KNVB Beker een prooi? En voor wie ligt er aan het einde van dit seizoen een enkeltje naar de Eerste Divisie klaar? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. In deel III waagt redacteur Teun Stiphout een voorspelling.

Kampioen: Ajax

De aankopen van Marc Overmars en co gaan Ajax dit seizoen kampioen maken. Met Dusan Tadic en Daley Blind hebben ze voor Eredivisie-begrippen echt het neusje van de zalm gehaald. Hun ervaring gaat in de toch wat jeugdige competitie het verschil maken. Er lijkt ook, al weet je dat in Amsterdam maar nooit, wat meer rust bij Ajax. Voor mij als neutrale toeschouwer is het te hopen dat Hakim Ziyech nog een jaartje blijft, al ben ik bang dat hij alsnog vertrekt. PSV is de enige ploeg die Ajax kan bedreigen. Ik heb veel vertrouwen in Mark van Bommel als eindverantwoordelijke, maar ik acht Ajax toch net iets sterker.

{image[327832][right-half][]}Verrassing: Vitesse

Met de Rus Leonid Slutsky als trainer gaat Vitesse verrassen. De Arnhemmers haalden naast een nieuwe coach ook gewoon prima versterkingen binnen. De sterkhouders Mason Mount en clubicoon Guram Kashia zijn weg, maar van Algerijn Oussame Darfalou en verdediger Rasmus Thelander als vervangers verwacht ik veel. Het al dan niet halen van de Europa League-groepsfase speelt natuurlijk mee met de verloop van het Eredivisie-seizoen. Als er in Arnhem Europees voetbal gespeeld wordt, valt nog te bezien hoe fit en breed de selectie is. Desondanks vind ik ze in de voorbereiding meer indruk maken dan clubs als AZ, SC Heerenveen en FC Groningen. Als Slutsky de boel op de rit houdt, kan Vitesse serieus meedingen om plek vier.

{image[327909][right-half][]}Tegenvaller: sc Heerenveen

Het is voor het merendeel van de Friezen niet te hopen dat het 8-2 nederlaag tegen Hoffenheim een voorbode is op het aanstaande seizoen, maar ik vrees ervoor. Het vertrek van Denzel Dumfries, Reza Ghoochannejhad en Martin Ødegaard heeft zijn sporen nagelaten en Sam Lammers, Sherel Floranus en Rodney Kongolo als vervangers lijken kwalitatief toch een stuk minder. Vorig jaar eindigde Heerenveen nog op een acceptabele achtste plaats, maar ze moeten er in het noorden niet raar van opkijken als hun club na 34 wedstrijden bovenin het rechterrijtje staat.

{image[327910][right-half][]}Directe degradant: FC Emmen

Het was een sprookje, eind mei in Emmen: de plaatselijke FC promoveerde voor het eerst naar het hoogste niveau van Nederland. Vanaf dat moment begon het sprokkelen van spelers voor een capabele Eredivisie-selectie. Dat valt als kleine club natuurlijk niet mee en op het eerste oog lijken de spelers die Dick Lukkien voor zich heeft kwalitatief wat te karig. Nieuwelingen Luciano Slagveer en Wouter Marinus zijn ongetwijfeld nuttige spelers, maar de vraag is of ze opwegen tegen de spelers die mededegradatiekandidaten Fortuna Sittard, De Graafschap, VVV-Venlo en Excelsior aantrokken.

{image[327859][right-half][]}Bekerwinnaar: Feyenoord

Onder aanvoering van Robin van Persie gaat Feyenoord opnieuw beslag leggen op de bekerwinst. Ondanks het winnen van de Johan Cruijff Schaal lijken PSV en Ajax op bepaalde posities toch een stukkie sterker van de Rotterdammers. De titel op de Coolsingel gaat dus niet gebeuren, maar Feyenoord heeft de laatste jaren laten zien in het bekertoernooi goed voor de dag te kunnen komen. Van Persie zal, in zijn zeer waarschijnlijk laatste jaar als prof, koste wat kost nog een prijs aan het eind van het seizoen willen hebben. Het feit dat Ajax en PSV ook zeker tot aan de winterstop Europees spelen en cupfighters als AZ en Heerenveen nog niet goed draaien vergroot de kansen van Feyenoord op de KNVB-beker.

{image[327911][right-half][]}Promovendus: Sparta Rotterdam

Met clubs als FC Twente, Roda JC, Sparta Rotterdam en NEC is de Eerste Divisie misschien wel sterker dan ooit. Voor veel clubs is het van levensbelang om zo snel mogelijk terug te keren naar de Eredivisie. In Rotterdam lijken ze daar de beste papieren voor te hebben. De nieuwe coach Henk Fraser zag spelers als Stijn Spierings, Roy Kortsmit en Frederik Holst op Het Kasteel blijven terwijl het ervaring binnenhaalde met Royston Drenthe, Édouard Duplan en Adil Auassar. Bij Roda JC en FC Twente is er meer onrust dan vertrouwen en ook clubs als SC Cambuur en NEC lijken verzwakt te zijn ten opzichte van vorig seizoen.

Bekijk ook: 

Deel I: Ajax kampioen

Deel II: Heracles de surprise

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen