Frivool AZ eerste koploper na overwinning op NAC Breda

12 augustus 2018, 18:47   Bijgewerkt: 13 augustus 2018, 08:01

AZ is de eerste koploper van dit Eredivisie-seizoen. De Alkmaarders versloegen in eigen huis een zeer pover NAC Breda met maar liefst 5-0 en zijn daardoor op doelsaldo lijstaanvoerder. Voor rust nam AZ al een ruime voorsprong dankzij Jonas Svensson, Pantelis Hatzidiakos en Myron Boadu. In de tweede helft bepaalden Teun Koopmeiners en debutant Bjørn Johnsen de eindstand op 5-0. John van den Brom zal tevreden zijn, zeker gezien de vroege uitschakeling in Europa. Zijn collega Mitchell van der Gaag heeft genoeg werk te verzetten in Breda.

AZ speelde zoals altijd onder John van den Brom in een 4-3-3 formatie. Met druk vooruit en frivool voetbal werd NAC vanaf minuut één het zwijgen opgelegd. Uitgerekend de verdedigers braken de ban voor AZ. Jonas Svensson kreeg de bal in de zestien na een afgeslagen voorzet, hij kapte zijn directe tegenstander uit en schoot laag in de korte hoek raak. Amper vijf minuten later was het alweer raak. Een vrije trap vanaf de rechterkant werd kort genomen en door aanvoerder Guus Til ingebracht, Pantelis Hatzidiakos volleerde half vallend vanaf een meter of 5 snoeihard raak. Zo waren het de verdedigers die NAC de das om deden.

In de tweede helft veranderde er weinig in het spelbeeld; AZ viel aan en NAC hield tegen. De enige verandering na rust bij NAC was het feit dat doelman Birighitti dit keer wel bij de les was. Een mooie poging van Mats Seuntjes leverde een dito redding op van de doelman. Ook Idrissi probeerde het veelvuldig, maar Birighitti stond andermaal in de weg. Een van richting veranderd schot van Koopmeiners vanaf een meter of 25 was de keeper echter wel te machtig waardoor AZ een einde maakte aan alle Bredase illusies.

Het slotakkoord was voor de Noorse spits Johnsen. Op een puntgave voorzet van Thomas Ouwejan kon Johnsen geheel vrijstaand inkoppen en bepaalde hij hiermee de eindstand op 5-0. Door deze overwinning is AZ de koploper van de Eredivisie na de eerste speelronden.

Opstellingen en beoordelingen*

AZ: Marco Bizot 7; Jonas Svensson 8, Pantelis Hatzidiakos 7,5, Ron Vlaar 7 (81. Leon Bergsma -), Thomas Ouwejan 7,5; Guus Til 7, Frederik Midtsjø (76. Dorin Rotariu - ) 7, Teun Koopmeiners 7,5; Oussama Idrissi 7, Myron Boadu 8 (81. Bjørn Maars Johnsen - ), Mats Seuntjens 7,5.

NAC Breda: Mark Birighitti 5; Fabian Sporkslede 5, Menno Koch 6, Karol Mets 6, Gregory Leigh 4,5; Arno Verschueren 5, Anouar Kali 5, Mikhail Rosheuvel 5, Mounir El Allouchi 5,5, Gervane Kasteneer 4 (46. Luka Ilic 6,5); Mitchell Te Vrede 5 (70. Jordan van der Gaag - )

Man van de wedstrijd: Myron Boadu

*Spelers moeten tenminste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een boordeling.