Koploper Almere City morst punten, NEC wéér onderuit

12 oktober 2018, 21:56   Bijgewerkt: 13 oktober 2018, 10:13

Koploper Almere City heeft in de negende speelronde van de Eerste Divisie twee kostbare punten laten liggen in Volendam. Door een late gelijkmaker werd het 2-2. NEC ging in eigen huis verrassend ten onder tegen FC Eindhoven: 0-1. TOP Oss kwam niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel in Waalwijk.

FC Volendam – Almere City 2-2

De thuisploeg begon sterk aan het duel met de gasten uit Almere. Al na een minuut was het gevaarlijk uit een corner, maar zonder resultaat. Na een kleine tien minuten was Almere kansrijk in de persoon van Andreias Calcan. In het vervolg van de eerste helft was Enzo Stroo er namens de thuisploeg dichtbij, maar zijn schot werd over getikt door Almere-doelman Timo Platte. Nee, Almere City was doordeweeks actiever dan gedurende de eerste helft in Volendam. De ploeg versterkte zich deze week met twee transfervrije spelers. Guy Ramos en [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/339787/almere-city-legt-aanvaller-hunte-voor-twee-seizoenen-vast/,_blank,Torino Hunte] werden naar Flevoland gehaald. Eerstgenoemde startte in de basis, maar viel nog voor rust uit.

Na rust deed Volendam, dat onder de nieuwe trainer Hans de Koning vorige week zijn eerste zege van het seizoen boekte, ook niet onder voor Almere City. Kansen waren lange tijd schaars, totdat Nick Doodeman een kleine twintig minuten voor tijd de openingstreffer maakte. Na een prima pass rondde de aanvaller puik af in de lange hoek: 1-0. Een minuut later kroop Almere door het oog van de naald. Op aangeven van Boy Deul raakte Mohamed Betti de buitenkant van de paal.

Niet veel later lag de bal aan de andere kant erin. Kevin Luckassen werkte een kopbal van Anthony Berenstein binnen: 1-1. Aan dat doelpunt kleefde overigens een luchtje van buitenspel. Enkele minuten later kwamen de bezoekers zelfs op voorsprong. Volendam-doelman Mitchel Michaelis redde eerst nog op een schot van Almere City, maar James Efmorfidis kopte vervolgens raak: 1-2. Vlak voor tijd kwam de thuisploeg alsnog langszij. Een vrije trap van Doodeman werd door niets of niemand aangeraakt en plofte ineens binnen: 2-2. Het is daarmee nog niet zeker dat het 'wij staan bovenaan', dat na de voorsprong in het uitvak van Almere klonk, ook na dit weekend nog gezongen kan worden in Flevoland. De ploeg kan zondag namelijk achterhaald worden door Go Ahead Eagles, Twente of Sparta.

NEC – FC Eindhoven 0-1

FC Eindhoven heeft vrijdagavond gestunt met een overwinning op NEC in Nijmegen: 0-1. Het eerste hoogtepunt van het duel viel na een klein half uur te noteren. Anass Achahbar kreeg de bal na een goede aanval aan de rechterkant van het strafschopgebied en haalde uit, maar keeper Ruud Swinkels tikte de bal naast. Scheidsrechter Clay Ruperti gaf de thuisploeg daarop om onbegrijpelijke reden geen strafschop en dat kwam NEC duur te staan.

Uit de tegenaanval werkte FC Eindhoven namelijk de openingstreffer tegen de touwen. Daar ging slordig verdedigen van de Nijmegenaren aan vooraf. Branco van den Boomen schoot vanaf links hard binnen: 0-1. Swinkels hoefde zich in het vervolg van de eerste helft alleen bovenmatig in te spannen op een vrije trap van Tom Overtoom. Eindhoven-back Collin Seedorf had daarna geluk dat hij mocht blijven staan. Met geel op zak maakte de verdediger een pittige overtreding, die niet werd bestraft.

Het was voor NEC het teken om na rust flink aan te zetten. De Nijmegenaren creëerden meerdere kansen en FC Eindhoven kwam nauwelijks nog in het stuk voor. Ondanks het Nijmeegse overwicht vond Elton Kabangu het doel. Hij scoorde de 0-2, maar deed dat in buitenspelpositie waardoor het doelpunt niet doorging. Voor NEC was Jonathan Okita er dichtbij en scoorde Siebe van der Heyden namens FC Eindhoven bijna in eigen doel. De thuisploeg zocht ook nadrukkelijk naar een penalty, maar kreeg die niet. Grote kansen ontbraken daarna, waardoor Eindhoven de goede reeks (0-3 bij Jong Ajax, 1-1 tegen FC Twente) een glansrijk vervolg gaf.

RKC Waalwijk – TOP Oss 0-0

Het dit seizoen prima gestarte TOP Oss kwam op bezoek bij RKC Waalwijk niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. In het evenwichtige duel waren er kansen aan beide zijdes. Het lukte beide teams echter niet om het net te vinden. RKC blijft daardoor onderin bungelen, TOP Oss handhaaft zich in de middenmoot.