Go Ahead blijft koploper ondanks verlies, FC Den Bosch wint níet

23 november 2018, 22:00

Go Ahead Eagles heeft vrijdagavond in eigen huis verloren van TOP Oss, dankzij een laat doelpunt van Huseyin Dogan (0-1). Desondanks staat de ploeg op doelsaldo nog wel bovenaan in de Eerste Divisie: achtervolger FC Den Bosch leed voor het eerst sinds acht duels weer een keer puntverlies (1-1 tegen sc Cambuur), terwijl ook Sparta Rotterdam niet won. Zij bleven op Het Kasteel op een 0-0 steken tegen Jong PSV.

Go Ahead Eagles – TOP Oss 0-1

Koploper Go Ahead Eagles kwam in de topper van dit weekend tegen nummer vier TOP Oss maar moeilijk in het eigen spel. De ploeg, die spits Thomas Verheydt vanwege een schorsing moest missen, had wel meer de bal. De grootste kans aan het begin was echter voor de bezoekers. De ploeg counterende razendsnel, maar Bryan Smeets kon oog in oog met doelman Verhulst niet scoren.

Daarna werd Go Ahead gevaarlijker. Smeets haalde een kopbal van Jeroen Veldmate van de lijn en Istvan Bakx kopte een voorzet van Roland Baas op de buitenkant van de paal. Na rust veranderde het spelbeeld nauwelijks. TOP Oss bleef loeren op de omschakeling en kwam bijna op voorsprong, maar Lion Kaak mikte op de paal. In het vervolg van de tweede helft kreeg Oss de grootste kansen en dat resulteerde vijf minuten voor tijd in een 0-1 voorsprong. Dogan kreeg de bal voor zijn voeten en schoot schitterend raak. Een slotoffensief van Go Ahead kwam er niet, waardoor Oss met 0-1 won en aansluit bij de bovenste vier ploegen.

{image[330506][right-half][]}FC Den Bosch – SC Cambuur 1-1

De thuisploeg ging op zoek naar de negende zege op rij dit seizoen, maar de beste kansen waren voor de bezoekers uit Friesland. Wouter van der Steen bewees zijn waarde voor Den Bosch door tot drie keer toe goed in te grijpen. De doelman voorkwam dat Kevin van Kippersluis, Issa Kallon en David Sambissa konden scoren. De grootse kans voor Den Bosch in de eerste helft was voor Sam Kersten, die zijn inzet na een vrije trap door Mous uit de hoek zag worden getikt. De Bosschenaren schreeuwden nog tevergeefs om een strafschop, maar scheidsrechter Bax vond dat Stefano Beltrame te makkelijk ging liggen na een duel met Robbert Schilder.

Na rust kwamen de bezoekers uit Leeuwarden razendsnel op voorsprong. Een voorzet van Kallon werd door Den Bosch niet goed verwerkt, waarna Nigel Robertha met een hakje de bal achter Van der Steen kreeg. Den Bosch creëerde daarna weinig en kwam uit een standaardsituatie op gelijke hoogte. Danny Verbeek krulde tien minuten voor tijd een vrije trap mooi binnen en voorkwam een nederlaag na acht zeges. Maar een negende overwinning op rij zat er eigenlijk vrijwel het hele duel niet in voor Den Bosch.

Sparta Rotterdam – Jong PSV 0-0

De beloften van Jong PSV kregen in de eerste helft twee enorme kansen om de score te openen, maar Matthias Verreth als Zakaria Aboukhlal slaagden er niet in de bal achter Roy Kortsmit te krijgen. Verreth kopte de bal op de doelman af en Aboukhlal kopte volledig vrij in de zestien over. Direct na rust kwam Sparta op voorsprong, toen Adil Auassar uit een vrije trap raakt wist te koppen. Zijn treffer werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Daarna gebeurde er nauwelijks iets meer - ook niet in de acht minuten (!) blessuretijd - en dus verspeelde Sparta voor de zesde keer dit seizoen punten.

{image[330508][right-half][]}Roda JC – Telstar 3-0

De Limburgers leken voor het duel met Telstar geen beroep te kunnen doen op topscorer Mario Engels. De Duitser kreeg rood in de derby van afgelopen weekend tegen MVV, maar die rode kaart werd eerder op de dag door de tuchtcommissie geseponeerd. Engels stond dus gewoon aan de aftrap tegen Telstar en dat betaalde zich uit. Met een vrije trap en een strafschop maakte Engels zijn elfde en twaalfde treffer van het seizoen. Ook Mitchel Paulissen schoot nog een simpele vrije trap raak en bezorgde Roda zo een 3-0 zege op de ploeg uit Velsen.