AZ boekt dankzij prachtgoals ruime zege op bezoek bij Fortuna

7 december 2018, 20:22   Bijgewerkt: 7 december 2018, 20:29

AZ heeft op bezoek bij Fortuna Sittard vrijdagavond een ruime zege geboekt: 0-3. De Alkmaarders revancheerden zich daarmee op de matige resultaten van de afgelopen weken. Qua uitslag leek de overwinning eenvoudig, maar dat was het allesbehalve voor de formatie van coach John van den Brom. Door de zege haakt AZ weer aan bij de subtop.

Coach John van den Brom was vooraf duidelijk: er zijn geen excuses meer voor AZ. De resultaten lieten in de afgelopen twee duels tegen VVV-Venlo en Willem II te wensen over en de ploeg trainde deze week voor de verandering eens op donderdagavond, waarna de bus richting Sittard werd genomen. Alles om te zorgen dat zijn ploeg zou afrekenen met de matige laatste weken.

De Alkmaarders waren gedurende de eerste helft vaker gevaarlijk via de linkerkant, maar wisten verder weinig grote kansen te creëren. Dat gold ook voor de thuisploeg. Na ruim een half uur spelen was Lisandro Semedo nog het gevaarlijkst, maar het schot van de aanvaller werd gered door AZ-doelman Marco Bizot.

Na rust begon de thuisploeg een stuk beter dan AZ. De Alkmaarders werden op eigen helft vastgezet en kwamen nauwelijks nog onder de druk uit. Na vijftig minuten kreeg de thuisploeg dé kans op de gelijkmaker. Mark Diemers kreeg de bal op aangeven van Semedo voor zijn voeten, maar zijn schot van dichtbij werd gered door Bizot. Lazaros Lamprou kon de bal vervolgens niet in het doel glijden, waardoor de stand onveranderd bleef.

Dat gold ook voor het spelbeeld. De Alkmaarders kwamen nauwelijks nog van de eigen helft af en het was wachten op de 1-1. Die kwam er niet, integendeel zelfs. AZ toonde zich bijzonder effectief en counterde zich naar een ruimere voorsprong. Idrissi was het goudhaantje; de aanvaller schoot de bal vanaf de linkerkant met verve in de kruising van de korte hoek: 0-2. De druk van Fortuna nam daarna af, waardoor AZ de voorsprong zonder al te grote moeite kon verdedigen.

Opstellingen en beoordelingen*

Fortuna Sittard: Alexei Koselev 6; Mica 5,5, Wessel Dammers 5,5, Branislav Ninaj 6, Clint Essers 5 (46. Alessandro Ciranni 6); Ahmed El Messaoudi 6 (81. Lars Hutten -), Mark Diemers 6,5, José Rodriguez 6; Lazaros Lamprou 6,5, Finn Stokkers 5,5 (74. Andrija Novakovic -), Lisandro Semedo 6,5

AZ: Marco Bizot 6,5; Thomas Ouwejan 6,5, Teun Koopmeiners 6,5, Ron Vlaar 6, Jonas Svensson 7; Adam Maher 6,5, Guus Til 7, Fredrik Midtsjø 7 (Ricardo van Rhijn -); Oussama Idrissi 7,5, Mats Seuntjens 6,5 (74. Ferdi Druijf -), Calvin Stengs 6,5

Man of the match: Oussama Idrissi

*Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling