Ajax wint moeizaam en verliest Onana en Van de Beek

8 december 2018, 21:43   Bijgewerkt: 8 december 2018, 23:11

Ajax heeft op bezoek bij PEC Zwolle een ruime, maar moeizame zege geboekt (1-4). In een bij vlagen zeer slordig duel hadden de Amsterdammers lange tijd moeite met PEC, dat in de wedstrijd bleef door zich knap terug te knokken na een 0-2 achterstand. In de slotfase van het duel gooiden routiniers Lasse Schöne en Dusan Tadic de wedstrijd echter in het slot, waardoor de punten mee terug gingen naar Amsterdam. Grote domper was het uitvallen van Andre Onana en Donny van de Beek.

Ajax had wat moeite om los te komen in een regenachtig Zwolle. De thuisploeg joeg de Amsterdammers fel af en zorgde daarmee voor de nodige problemen. Zo moest Matthijs de Ligt al vroeg aan de noodrem trekken, toen hij een fout van Schöne wilde herstellen. Hij legde Kingsley Ehizibue over zijn knie en haalde opgelucht adem toen de VAR niet ingreep op de gele prent die arbiter Jochem Kamphuis hem voorhield.

Doordat PEC het felle afjagen tot teleurstelling van trainer John van 't Schip niet lang kon vasthouden voetbalde Ajax zich langzaam maar zeker wat beter in de wedstrijd. Dat leidde bij de eerste serieuze Amsterdamse kans vervolgens ook direct tot een goal. David Neres gaf een vlijmscherpe steekpass af op Tadic, die de bal al dan niet bewust liet lopen voor Klaas-Jan Huntelaar. Het werd daarmee een koud kunstje voor de spits om bij de tweede paal binnen te werken, wat hij maar al te gretig deed. Een minuut of tien later was het opnieuw raak, toen Ajax aan de hand van Frenkie de Jong de score verdubbelde. Het door Paris Saint-Germain begeerde toptalent liet zien waarom de Parijzenaren 75 miljoen voor hem neer willen leggen, toen hij met een heerlijke slalom enkele Zwollenaren het bos in stuurde en vervolgens Mickey van der Hart verschalkte. De doelman zag er bij dat schot niet goed uit, maar dat maakte de treffer niet minder mooi.

Onana en Van de Beek vallen uit

Terwijl de 0-2 reden gaf tot juichen was er direct na die treffer ook een dubbele tegenvaller te verwerken voor Ajax. Eerst moest middenvelder Donny van de Beek geblesseerd naar de kant voor Zakaria Labyad, waarna niet veel later ook doelman Andre Onana met knieklachten de strijd moest staken. Hij raakte geblesseerd bij een redding op een snoeihard schot van Zian Flemming

De doelman werd afgelost door Kostas Lamprou, die direct aan de bak moest. Mike van Duinen testte de Griek namelijk met een hard schot, waarop de reservekeeper redding bracht. Snel daarna moest Lamprou alsnog vissen, toen De Ligt zich bij een corner liet aftroeven door Flemming, die de bal tegen de touwen kopte. De spanning was daarmee weer terug in de wedstrijd en Zwolle joeg nog even door op de gelijkmaker, terwijl Neres aan de overkant de 1-3 had móeten maken. Dat gebeurde niet, waardoor 1-2 de ruststand werd.

Doordat de omstandigheden dankzij het weer en het kunstgras niet ideaal waren, hield Ajax ook in de tweede helft lang moeite met PEC. De Amsterdammers kregen wel kansen, bijvoorbeeld via De Jong en Neres, maar het lukte de ploeg van Erik ten Hag maar niet om Zwolle definitief van zich af te schudden. De thuisploeg bleef namelijk geloven in een resultaat, hoewel het het venijn van kort voor rust niet meer aan de dag kon leggen. Toch kwamen er ook voor PEC wat kansjes, maar wisten Thomas Lam en Van Duinen de gelijkmaker niet te produceren.

Twintig minuten voor tijd gooide Ajax met een prima uitgevoerde corner-variant het duel in het slot. Een hoekschop vanaf links werd neergelegd voor de inlopende Schöne, die beheerst afdrukte en Van der Hart in de korte hoek verschalkte. Zwolle was geknakt door de nieuwe achterstand en bleek niet meer bij machte om zich op te richten en de marge van twee opnieuw ongedaan te maken. Dat leidde ertoe dat ook Tadic kort voor tijd nog zijn treffer mee kon pakken: 1-4.

Ajax brengt met de moeizame zege het gat met PSV weer terug naar twee punten en kan zich gaan opmaken voor het Champions League treffen met Bayern München van komende woensdag, terwijl PEC dit weekend door zowel Emmen als De Graafschap kan worden gepasseerd op de ranglijst.

Opstellingen en beoordelingen:*

PEC Zwolle: Mickey van der Hart 4.5; Bram van Polen 5.5, Sepp van den Berg 6.5 (Stanley Elbers -), Thomas Lam 6, Kenneth Paal 5; Kingsley Ehizibue 5.5, Ken Leemans 6 (62. Denis Genreau 5), Ouasim Bouy 5; Younes Namli 5.5, Mike van Duinen 5, Zian Flemming 6.5

Ajax: Andre Onana 6.5 (41. Kostas Lamprou 5.5); Noussair Mazraoui 6, Matthijs de Ligt 6, Daley Blind 5.5, Nicolas Tagliafico 6; Frenkie de Jong 7.5, Lasse Schöne 6.5 (79. Maximilian Wöber -), Donny van de Beek 6 (33. Zakaria Labyad 5); David Neres 7, Klaas-Jan Huntelaar 6.5, Dusan Tadic 6.5

Man of the Match: Frenkie de Jong

*Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen