Ajax grijpt naast groepswinst na knotsgekke avond tegen Bayern

12 december 2018, 23:12   Bijgewerkt: 12 december 2018, 23:18

Ajax heeft in een knotsgekke voetbalavond naast de groepswinst gegrepen. Het voetbalgevecht met Bayern München eindigde woensdag onbeslist: 3-3. De Duitsers gingen met een 0-1 voorsprong de rust in, maar na de gelijkmaker van Dusan Tadic ging de wedstrijd volledig op de kop. Zowel Bayern als Ajax kreeg een rode kaart, beide teams mochten een strafschop nemen en moesten na zeven minuten blessuretijd genoegen nemen met een gelijkspel.

Eind november had Ajax zich al geplaatst voor de achtste finales van de Champions League door in Griekenland te winnen van AEK Athene, dat de groepsfase afsloot met een nederlaag tegen Benfica (1-0). Daarmee hadden de Amsterdammers de doelstelling al bereikt, overwinteren in het prestigieuze toernooi was een feit. De ploeg van Erik ten Hag had echter honger naar meer, tegen Bayern München kon in de Johan Cruijff ArenA de groepswinst nog worden afgedwongen.

Dan moest er wel gewonnen worden, Bayern had twee punten meer omdat het in tegenstelling tot Ajax wel de uitwedstrijd bij Benfica had gewonnen. De Portugezen werden tijdens de vorige speelronde in de Champions League nog met 5-1 afgeslacht door Bayern, Der Rekordmeister lijkt langzaam weer terug op het oude niveau te komen. Ajax had in Beieren nog een punt gepakt, maar toen was Bayern nog in mindere vorm.

De huidige nummer drie van de Bundesliga hervond zich de laatste weken en toonde dat ook in de Johan Cruijff ArenA. Na 45 minuten stond er een terechte 0-1 voorsprong op het bord, die stand had zelfs nog hoger kunnen zijn. Serge Gnabry liet dotten van kansen liggen en ook Robert Lewandowski miste een grote mogelijkheid liggen, maar de Pool wist na een krap kwartier wel een kans te benutten. Het doelpunt hing in de lucht, Ajax was vooral in de openingsfase slordig en gaf veel ruimte weg. In de loop van de eerste helft kwam daar niet veel verandering in, het oogde rommelig.

Het was niet zo dat Ajax zelf niks klaarspeelde. De achtervolger van PSV in de Eredivisie had het meeste balbezit en liet bij vlagen wel mooie dingen zien. Verder dan wat speldenprikjes kwam Ajax echter niet. Hakim Ziyech nam met twee harde knallen het vijandelijke doel onder vuur en Donny van de Beek deed dat met het hoofd, maar zij konden geen richting geven en brachten Manuel Neuer zo niet in verlegenheid.

De eerste keer dat de keeper echt in verlegenheid werd gebracht, was het ook meteen raak voor Ajax. Na iets meer dan een uur spelen beloonde Tadic het geduld dat Ajax had gehad in de tweede helft. Het had tot de goal nog geen enkele echte kans gecreëerd en niets leek erop dat het ging gebeuren. Toch kwam het doelpunt wel: Donny van de Beek werd vrijgespeeld door ZIyech, gaf hard en laag voor en Tadic liep de bal tegen de touwen.

Eindelijk kwam er weer wat leven in de brouwerij, de goal was het startschot voor wat een knotsgek laatste half uur ging worden. Daarin gaf scheidsrechter Clément Turpin twee rode kaarten en twee strafschoppen. Hij verdeelde het eerlijk, zowel Bayern als Ajax zagen rood en mochten aanleggen vanaf de stip. Voordat het zover was, redde André Onana nog fenomenaal op een kopbal van Lewandowski, hij voorkwam zo de 1-2.

De twee rode kaarten die in de tien minuten daarna werden gegeven, volgden elkaar in rap tempo. Eerst was het Maximilian Wöber die moest vertrekken na een charge op Leon Goretzka, daarna kreeg Thomas Müller rood. De middenvelder plantte zijn noppen op het hoofd van Nicolas Tagliafico werd daarom weggestuurd. Even dacht Ajax kansloos te zijn, maar even later was het weer tien tegen tien.

Vol goede moed ging Ajax op zoek naar de 2-1 en die kwam ook. Invaller Kasper Dolberg speelde daar een grote rol in, hij werd in de counter ten val gebracht door Jerôme Boateng en versierde zo een penalty. Tadic ging achter de bal staan en schoot Ajax schitterend vanaf elf meter naar de 2-1 voorsprong. Helaas kon Ajax daar niet lang van genieten, want even later lag de bal op de andere penaltystip. Tagliafico tikte Thiago aan, de Spanjaard ging ten gronde en verdiende een strafschop. Lewandowski wachtte net zolang tot Onana een hoek koos en rondde koelbloedig af: 2-2.

Dat gebeurde in de 88ste minuut en nog was het niet gedaan. Tot ongenoegen van het thuispubliek kwam Bayern weer op voorsprong. Kingsley Coman, die de tegenvallende Franck Ribéry had vervangen, krulde de bal in de laatste minuut van de officiële speeltijd in de verre hoek: 2-3. Het was de genadeslag voor Ajax, dat groepswinst definitief uit het hoofd kon zetten.

Ajax liet de kopjes niet handen en dus bleef het team van Ten Hag doorstrijden om een goed resultaat neer te zetten. In de vierde minuut van de zeven (!) minuten blessuretijd kreeg Ajax loon naar werken. Tagliafico, de uiteindelijke schlemiel van de avond, gaf na een voorzet van Klaas-Jan Huntelaar het laatste zetje: 3-3. Verder kwam Ajax niet, waarmee er een eind kwam aan een memorabele avond.

Opstellingen en beoordelingen*:

Ajax: André Onana 7, Noussair Mazraoui 7, Matthijs de Ligt 5, Maximilian Wöber 4, Nicolas Tagliafico 5, Daley Blind 5.5, Donny van de Beek 6 (78. Kasper Dolberg -), Frenkie de Jong 6, Hakim Ziyech 6.5, Dusan Tadic 7, David Neres 7 (89. Klaas-Jan Huntelaar -).

Man of the match: André Onana

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.