FC Den Bosch lacht: het wint, pakt tweede periodetitel én loopt uit

13 januari 2019, 16:37   Bijgewerkt: 13 januari 2019, 17:21

Koploper FC Den Bosch is het nieuwe jaar uitstekend begonnen in de Eerste Divisie. Met name na rust vernederde het FC Dordrecht en de ploeg van Wil Boessen pakte daardoor de tweede periodetitel en dus een ticket voor de play-offs. Naast het Bronzen Schild kreeg de ploeg nog meer goed nieuws, want door puntverlies van Go Ahead Eagles en Sparta Rotterdam liep Den Bosch ook op de reguliere ranglijst uit.

FC Dordrecht – FC Den Bosch 2-6

FC Den Bosch begon 2019 met een dubbele opdracht. Tegen FC Dordrecht moest niet alleen gewonnen worden om de koppositie in de Eerste Divisie te behouden, maar met een overwinning zou de ploeg ook met de tweede periodetitel aan de haal gaan. In een nat en daarmee ietwat treurig decor in Dordrecht kwamen de Bosschenaren al snel op voorsprong. Na twaalf minuten promoveerde Leo Väisänen een doorgekopte hoekschop tot doelpunt. Het was echter niet het startschot voor een makkelijke middag. Den Bosch beklaagde zich toen Renny Smith van Dordrecht na een overtreding om Sam Kersten niet met rood van het veld werd gestuurd en uitgerekend diezelfde Smith zorgde vijf minuten voor rust met een intikker na een mooie aanval voor de 1-1.

Dordrecht, met de nieuwe trainer Cláudio Braga op de bank, zag Den Bosch na rust uitstekend uit de kleedkamer komen. Tijdens een serie hoekschoppen die de ploeg snel achter elkaar kreeg, kopte verdediger Daniel Breedijk de bal in eigen goal. Julián Marchioni maakte twee minuten later de 1-3 en besliste daarmee de wedstrijd. Daarna volgde een slachtpartij, waarbij Dordrecht alle hulp gaf. Väisänen maakt zijn tweede (1-4), Danny Verbeek scoorde na een blunder van doelman Petar Stoskovic (1-5) en ook Antonio Stankov tikte de bal in eigen goal (1-6). Jeremy Cijntje redde nog de eer voor Dordrecht, maar het feestje kwam voor het overtuigende Den Bosch niet meer in gevaar.

{image[331608][right-half][]}Roda JC – Go Ahead Eagles 3-1

In Kerkrade stonden twee ploegen met wisselende belangen op het veld. Roda JC moest winnen om kans te maken op de tweede periodetitel, terwijl Go Ahead met een zege in het spoor van koploper Den Bosch wilde blijven. Het publiek was allesbehalve massaal op komen dagen, maar de mensen die er zaten kregen in de eerste helft toch drie goals te zien.

Mitchel Keulen werkte een voorzet binnen en zette Roda daarmee na twaalf minuten op 1-0. Via Jaroslav Navrátil werd het weer gelijk, maar uiteindelijk ging Roda toch met een voorsprong de kleedkamer in. Wie anders dan Mario Engels maakt de 2-1 en daarmee alweer zijn vijftiende van het seizoen. Go Ahead Eagles deed na rust nog verwoede pogingen om de vijfde nederlaag van het seizoen af te wenden, maar dat mislukte. Roda kwam in de slotfase zelfs nog op 3-1 via opnieuw Engels. Daardoor zag Go Ahead de achterstand op periodekampioen FC Den Bosch oplopen tot vier punten.

Jong Ajax – Jong PSV 2-2

Bij een misstap van FC Den Bosch had Jong PSV de beste papieren om de tweede periodetitel te pakken, al zat daar uiteraard geen ticket voor de play-offs aan vast. De Eindhovenaren hadden twee punten minder dan Den Bosch en een beter doelsaldo dan Roda en TOP Oss, die hetzelfde aantal punten hadden verzameld. Omdat veel talenten met het grote PSV op trainingskamp zijn, stond er een sterk gewijzigde ploeg op het veld. Bij tegenstander Jong Ajax was dat echter ook het geval en dus moesten beide teams in de beginfase nog even de kat uit de boom kijken. Doelpunten vielen er vlak voor rust. Nadat Ché Nunnely eerst de paal had geraakt, zorgde de Braziliaan Danilo Pereira vijf minuten voor de thee alsnog voor de 1-0 namens Jong Ajax. Twee minuten daarna trok PSV de stand weer gelijk via Dirk Abels.

Ook in de tweede helft waren Jong Ajax en Jong PSV aan elkaar gewaagd. Het waren ook opnieuw de Amsterdammers die op voorsprong kwamen. Op aangeven van Nicolas Kühn maakte Danilo zijn tweede van de middag. Tien minuten later was die achterstand door PSV weer weggewerkt toen Bertalan Kun voor de 2-2 zorgde. Dat was ook de eindstand.

{image[331610][left-half][]}SC Cambuur – Sparta Rotterdam 3-3

Net als de Deventenaren maakte ook Sparta Rotterdam geen kans meer op de periodetitel, maar moest de ploeg door een overwinning Den Bosch bij zien te houden. Dat leek ook te gaan lukken toen Mohamed Rayhi na een snelle uitbraak de gasten op 0-1 zette. Tegenstander Cambuur had in de winterstop echter op corners geoefend en bracht dat deze middag in de praktijk. Na mistasten van Sparta-doelman Roy Kortsmit kopte Matthew Steenvoorden de 1-1 binnen. Nigel Robertha deed dat kunstje na een half uur over en zette de ploeg uit Leeuwarden op 2-1. Topscorer Lars Veldwijk zorgde er met een mooie actie voor dat het bij rust toch nog 2-2 werd. De derde goal na rust van Cambuur viel ook uit een corner. Debutant Kevin Jansen schoot de afvallende bal in de linkerhoek raak. Lang leek ook Sparta te gaan verliezen, maar vlak voor tijd zorgde Deroy Duarte alsnog voor een punt. Daardoor neemt Sparta de derde plaats in, maar is het gat met koploper Den Bosch eveneens opgelopen tot vier punten.