Malen voorkomt in extremis verlies bij angstgegner Heerenveen

16 februari 2019, 21:53   Bijgewerkt: 16 februari 2019, 22:09

PSV heeft op het nippertje nog een punt overgehouden aan de uitwedstrijd bij sc Heerenveen. Lange tijd keek het tegen een 2-1 achterstand aan, maar in de laatste van de vijf minuten blessuretijd sloeg invaller Donyell Malen toe: 2-2. De Eindhovenaren waren met een 2-0 achterstand de rust ingegaan en vonden net als vorige week binnen het kwartier de aansluitingstreffer. Met vijf aanvallers op het veld sleepte de ploeg van Mark van Bommel uiteindelijk alsnog een punt uit het vuur.

Sinds de hervatting van de Eredivisie halverwege januari straalt PSV niet meer de onaantastbaarheid uit die het voor de winterstop nog wel had. Tegenstanders hebben, net als bij Ajax, weer het idee dat er wat te halen valt als PSV op bezoek komt. Op vreemde bodem won PSV in 2019 ook nog niet, zowel bij FC Emmen als bij FC Utrecht werd het 2-2. Nu ging het op bezoek bij sc Heerenveen, de club die dit seizoen nog maar één thuiswedstrijd had gewonnen.

Heerenveen was in die eerste 45 minuten niet echt de bovenliggende partij geweest, maar wel uiterst efficiënt met de kansen omgesprongen. Al na drie minuten trof Van Bergen doel met een slap schot, dat aangeraakt werd door Nick Viergever en via de niet best keepende Jeroen Zoet in het doel verdween. Een half uur later werd het 2-0 door Vlap: hij draaide weg tussen een aantal PSV'ers en schoof de bal in de lange hoek. Het waren eigenlijk de enige twee kansen geweest voor Heerenveen.

De kansen van PSV daarentegen waren niet op één hand te tellen en het zat de Eindhovenaren ook niet mee. Op het moment dat Steven Bergwijn wilde uithalen, zorgde een polletje ervoor dat de bal opsprong en het schot van de vleugelaanvaller over ging. Een minuut later trof hij de paal en dat was niet de eerste keer dat PSV het aluminium had geraakt. Pereiro had eerder al met een vrije trap de lat getroffen, terwijl een vrije trap van hem op slag van rust ruim over ging.

Heerenveen liet zich niet van de wijs brengen, maar kwam in de minuten daarna wel een paar keer goed weg. Bergwijn stuitte met een van richting veranderd schot op Hahn en Dumfries vond de keeper van Heerenveen ook op zijn weg. Naarmate de tijd vorderde leek Heerenveen zo dichter en dichter bij een sensationele zege op PSV te gaan komen. Het was een kwartier voor tijd zelfs dicht bij de beslissing in de wedstrijd, maar invaller Dennis Johnsen trof de lat.

De 3-1 bleef dus uit, maar de 2-2 ook. Dus werd Mark van Bommel, die wegens commentaar op de leiding al geel had gekregen, gedwongen tot een zeer aanvallende wissel. Daniel Schwaab ging naar de kant en voor hem kwam Malen. Dat zorgde ervoor dat PSV met vijf aanvallers op het veld stond. Het leek niet te gaan baten, want Heerenveen hield relatief eenvoudig stand, maar liep tegen het einde zichtbaar op het tandvlees.

Aangemoedigd door het trotse publiek, dat de tweede thuisoverwinning van Heerenveen dit seizoen met de minuut zag naderen, bleef Heerenveen knokken tot het einde. Toch ging het nog mis. Wegens de vele pijntjes aan de kant van de Friezen werden er vijf minuten blessuretijd bijgetrokken en daarin sloeg PSV toe. Malen was het die voor opluchting bij PSV zorgde. Hij draaide weg bij zijn tegenstanders en vond de lange hoek: 2-2. Daarmee wende hij de tweede nederlaag van het seizoen van PSV af, maar PSV zal bij lange na niet met een goed gevoel terugkijken op dit duel.

Opstellingen en beoordelingen*:

sc Heerenveen: Warner Hahn 6, Jizz Hornkamp 7 (79. Ibrahim Dresevic -), Daniel Høegh 7, Kik Pierie 5.5, Lucas Woudenberg 5, Stijn Schaars 6 (40. Yuki Kobayashi 5.5), Ben Rienstra 6.5, Michel Vlap 6.5, Mitchell van Bergen 6, Sam Lammers 5, Nemanja Mihajlovic 5 (61. Dennis Johnsen 6.5).

PSV: Jeroen Zoet 5, Denzel Dumfries 6, Daniel Schwaab 5 (81. Donyell Malen -), Nick Viergever 5, José Angelino 4.5, Pablo Rosario 6, Jorrit Hendrix 5, Gaston Pereiro 6 (60. Mohammed Ihattaren ), Steven Bergwijn 6, Luuk de Jong 5, Hirving Lozano 4 (46. Cody Gakpo 5.5).

Man of the match: Donyell Malen

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.