PSV slaat weer toe in slotfase en boekt moeizame zege op VVV

17 maart 2019, 14:08   Bijgewerkt: 17 maart 2019, 14:14

PSV heeft na een moeizame zege in Venlo weer drie punten bij kunnen schrijven in de strijd om het kampioenschap in de Eredivisie. Tegen een stug VVV bleef het heel lang 0-0, maar door een puntertje van Hirving Lozano won de koploper alsnog vier minuten voor tijd. Het legde zo de druk weer bij concurrent Ajax, dat later deze middag de lastige uitwedstrijd tegen nummer vier AZ speelt.

Een vroege zondagmiddagwedstrijd, een stroef kunstgrasveld en een taaie tegenstander als VVV: de supporters van PSV waren er voorafgaand aan dit duel lang niet allemaal gerust op. De eerste helft liet ook zien dat PSV tot het gaatje moest gaan om een resultaat in De Koel te behalen. Het team van trainer Mark van Bommel had meer de bal en VVV-Venlo blonk uit in het gedisciplineerd verdedigen. Het probeerde PSV defensief geen millimeter ruimte te geven en aanvallend was het bij vlagen ook dreigend. De eerste kansen van de wedstrijd waren ongevaarlijke afstandsschoten. Bij VVV kwamen deze op naam van Patrick Joosten en Peter van Ooijen en Steven Bergwijn zag bij PSV zijn inzet ruim over gaan.

PSV probeerde rustig op te bouwen en zo tot kansen te komen. Het loerde minder op de omschakeling zoals normaal gesproken vaak het geval is. VVV zocht met voorzetten vanaf de zijkant naar de lange mensen voorin, maar schroomde ook niet om over de grond tot combinaties te komen of te gokken op individuele acties. Joosten, de meest dreigende aanvaller van VVV, zag zijn poging bijvoorbeeld op het dak van het doel eindigen. Tien minuten voor rust had PSV de score opnieuw kunnen openen, maar het stiftje van Bergwijn werd gered door Unnerstall. Even later kwamen de Eindhovenaren zelf goed weg toen Zoet redding bracht op een schot van Van Ooijen. De keepers waren de uitblinkers in de eerste helft en de ruststand was dan ook 0-0.

Ook PSV had pech dat de bal net aan de verkeerde kant van de paal naast het doel ging, dit gebeurde bij een verdekt schot van Lozano. De Eindhovenaren begonnen daarna aan het slofoffensief en pompten lange ballen de zestien in. Uiteindelijk viel de goal van PSV alsnog. Lozano kreeg de bal vijf minuten voor tijd voor zijn voeten en met een puntertje bezorgde hij PSV de bevrijdende voorsprong. VVV ging vervolgens drukken om de gelijkmaker nog te forceren en het kreeg ook kansen. De grootste was voor Van Ooijen die zag dat Denzel Dumfries met een uitstekende redding op de lijn de 1-1 voorkwam. Zo herhaalde PSV wat Ajax aan het begin van het seizoen in Venlo deed, namelijk met een late treffer de moeizame wedstrijd tegen VVV toch nog winnen.

Opstellingen en beoordelingen:

VVV-Venlo: Lars Unnerstall 8; Moreno Rutten 7, Nils Röseler 7, Christian Kum 6,5,  Roel Janssen 6,5 (87. Jay-Roy Grot -); Danny Post 7,5, Ralf Seuntjens 7,5, Peter van Ooijen 7; Johnatan Opoku 6,5, Peniel Mlapa 7,5, Patrick Joosten 7,5

PSV: Jeroen Zoet 8; Denzel Dumfries 7,5, Daniel Schwaab 7, Nick Viergever 7, Angeliño 7,5; Pablo Rosario 6,5, Mohammed Ihattaren 6 (46. Donyell Malen 6,5), Michal Sadílek 6,5 (78. Cody Gakpo -); Hirving Lozano 7,5, Luuk de Jong 6,5, Steven Bergwijn 7

Man of the match: Lars Unnerstall

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling