NEC en Cambuur doen goede zaken in strijd om play-offs

22 april 2019, 16:48

Deze tweede paasdag in de Eerste Divisie stond vooral in het teken van het mogelijke kampioenschap van FC Twente, maar ook op alle andere velden stond er iets op het spel. Dit ging met name over het bereiken van de play-offs om kans te maken op promotie naar de Eredivisie. Drie wedstrijden voor het einde strijden minstens acht ploegen voor een plek bij de eerste elf.

NEC – RKC Waalwijk 2-1

De nummers 2 tot en met 9 spelen normaal gesproken nacompetitie, maar omdat Jong PSV en Jong Ajax in dat rijtje van ploegen staan en niet mogen promoveren, maken ook de nummers 10 en 11 nog kans op die play-offs. Het geplaagde NEC pakte afgelopen vrijdag de laatste strohalm voor de nacompetitie door in de absolute slotfase een 2-3 overwinning uit het vuur te slepen tegen FC Volendam. Hierdoor namen de Nijmegenaren de gewilde elfde plek over van het gelijkspelende Cambuur. Ook RKC is nog niet zeker van de play-offs en het verschil met NEC is maar twee punten. In De Goffert, die ondanks het zonnige weer lang niet vol was, vlogen de kansen je om de oren in de eerste fase. NEC kreeg de beste mogelijkheid. Jordy Bruijn had een geweldige pass in huis op Mike Trésor Ndayishimiye, maar die stuitte met zijn schot op RKC-doelman Etienne Vaessen. Direct daarna moest zijn collega Matthijs Branderhorst in de andere goal ingrijpen op een schot van Darren Maatsen.

Het spel golfde op en neer en het was RKC Waalwijk dat op een 0-1 voorsprong kwam na iets meer dan een half uur. Juriën Gaari mocht onbedreigd een voorzet geven en deze werd tot doelpunt verwerkt door Stijn Spierings. NEC was daarna even van slag en moest toezien hoe Emil Hansson na een goede actie bijna de 0-2 kon aantekenen, maar zijn schot werd nog net geblokt. Na rust kwam NEC uitstekend uit de kleedkamer, want de eerste kans was meteen raak. Topscorer Ferdy Druijf kon een voorzet simpel binnen schieten voor de 1-1. Beide ploegen kregen vervolgens kansen op de voorsprong. Bij NEC schoot Druijf op de paal en aan de andere kant werd een schot van Dylan Seys uit een corner nog aangeraakt en ging deze daardoor net naast. Zo'n kwartier voor tijd was het NEC dat de wedstrijd omkeerde en op voorsprong kwam. Bruijn gaf opnieuw een goede pass en Jonathan Okita rondde dit keurig af. RKC kreeg daarna, onder meer via Seys, nog wel een kans op de gelijkmaker, maar NEC hield stand en klimt dus verder op de ranglijst. Beide teams staan nu op een play-offplek.

FC Dordrecht – Almere City 3-2

Er kon vanmiddag naast het kampioenschap van FC Twente nog een titel worden gepakt, namelijk de vierde periode. Dit feestje zou gevierd kunnen worden in Dordrecht, waar Almere City een uitwedstrijd speelde. Met een voorsprong van vijf punten op Sparta Rotterdam gaan zij ruim aan kop op die ranglijst. Om vandaag al de periode te pakken, was Almere wel afhankelijk van puntverlies van de concurrentie. En de ploeg moest zelf winnen en dat ging nog niet zo makkelijk. Dordrecht, dat nergens meer voor speelt, maakte het Almere zeer lastig. Joël Zwarts kreeg de eerste grote kans voor de thuisploeg, maar zijn kopbal werd over de lat getikt door keeper Agil Etemadi. Na iets minder dan twintig minuten kwam Dordrecht toch op voorsprong. Bram van Vlerken maakte een overtreding en Jari Schuurman schoot een vrije trap vanaf een gevaarlijke plek binnen voor de 1-0. Almere City kon weinig terugdoen, behalve een te zacht kopballetje van Niek Vossebelt en twee schoten van Youri Loen die allemaal praktisch ongevaarlijk waren.

Na de pauze moest Almere City de rug rechten, maar het begon dramatisch. Na balverlies op het middenveld sloeg Dordrecht na een minuut in de tweede helft genadeloos toe. Oussama Zamouri nam de bal over en schoot deze in de verre hoek voor de 2-0. Na een uur werd het zelfs 3-0. Dordrecht kon van achteruit simpel opbouwen, terwijl Almere stond toe te kijken. Deze langlopende aanval werd uiteindelijk afgestraft door Zwarts. Direct daarna kwam Dordrecht wel met tien man te staan doordat Thomas Kok zijn tweede gele kaart kreeg na een harde overtreding. Almere geloofde er daardoor weer in en maakte het Dordrecht nog knap lastig. De Flevolanders scoorden ook, maar deze treffers vielen te laat. Damon Mirani kopte zeven minuten voor tijd de 3-1 binnen en Loen maakte diep in de blessuretijd ook nog de 3-2. Het leverde Almere geen periodetitel op.

Cambuur – FC Den Bosch 2-0

Vanwege de goede vorm van voor de winterstop, waarbij FC Den Bosch ook nog een aantal weken bovenaan stond, is de ploeg al nagenoeg zeker van de halve finale van de play-offs. Alleen gaat het de laatste weken wel een stuk moeizamer voor de Bosschenaren. Cambuur is nog in de volle strijd verwikkeld voor een plek in de eerste ronde van de play-offs. Voorafgaand aan deze speelronde stonden de Friezen op de twaalfde plaats, dat niet voldoende zou zijn. Een winst vandaag moest er dus komen en dat leek Cambuur zich te beseffen. Na een openingsfase waarin niet heel veel gebeurde, kwam de thuisploeg na iets meer dan een half uur op een 1-0 voorsprong. Aanvoerder Robbert Schilder maakte zijn eerste treffer van het seizoen. Kevin van Kippersluis had vlak daarna de 2-0 op zijn schoen, maar hij schoot over.

Ook na rust lukte het Den Bosch nauwelijks een vuist te maken en was het geen schim meer van de ploeg die eerder dit seizoen voor zoveel mensen een verrassing was. Na een uur verdubbelde Cambuur de voorsprong toen Matthew Steenvoorden een hoekschop raak wist te koppen. In het restant van de tweede helft kregen Cambuur en Den Bosch allebei vanaf de stip nog de kans om te scoren, maar beide keren gingen zij de mist in. Robin Maulun mocht na veel discussie de strafschop nemen voor Cambuur, maar mistte en aan de andere kant schoot ook Stefano Beltrame op de keeper. De zege van Cambuur kwam echter niet meer in gevaar en dus komen de play-offs dichterbij.

Stand in strijd om play-offs:

6. FC Den Bosch (57 punten)

7. TOP Oss (56 punten)

8. Cambuur (54 punten)

9. NEC (54 punten)

10. RKC Waalwijk (53 punten)

11. MVV (53 punten)

12. Jong Ajax (52 punten)

13. Roda JC (52 punten)

Overige uitslagen:

FC Twente - Jong AZ 0-0

MVV - Jong Ajax 1-0

Helmond Sport - FC Eindhoven 2-1

Telstar - Roda JC 4-0

TOP Oss - Go Ahead Eagles 1-0

Jong FC Utrecht - FC Volendam 3-1

Jong PSV - Sparta Rotterdam 2-0

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen