Ajax op rapport: Tadic, De Ligt en Ziyech uitblinkers

15 mei 2019, 21:55   Bijgewerkt: 16 mei 2019, 11:59

Ajax is voor het eerst in vijf jaar kampioen van Nederland. De ploeg van Erik ten Hag maakte met aanvallend voetbal veel indruk, met monsterscores tegen ondere andere De Graafschap (8-0), Excelsior (1-7) en AZ (5-0): de enige ploeg waartegen ze hebben gespeeld in het huidige seizoen en niet wonnen, was Heracles Almelo. Het werd een prachtig seizoen van de Amsterdammers, met veel grote talenten, aangevuld met sterke routiniers. Kampioen Ajax op rapport!

Andre Onana: 7,5

Met de meeste clean sheets in de Eredivisie is de keeper van Ajax een belangrijke schakel in het succes van de Amsterdammers. Met name voor de winterstop keepte de Kameroener uitstekend en was hij een baken van rust. In negen duels hield hij bijvoorbeeld achtmaal de nul - alleen tegen PSV lukte dat niet en in de Johan Cruijff ArenA hield hij 834 minuten achtereen zijn doel schoon. Dat hij tegen SC Heerenveen (4-4 gelijkspel) ontbrak, zegt iets over hoe belangrijk hij dit seizoen was. Enig kritiekpuntje: Onana maakt nog iets te vaak een blunder. Tegen PSV (3-0 verlies, openingsgoal), Heracles (1-0 verlies, openingstreffer) en AZ (1-0 verlies, openingstreffer) kostten zijn flaters Ajax punten - al staan daar ook veel belangrijke reddingen tegenover. 

 

Noussair Mazraoui: 7

De multifunctionele Noussair Mazraoui was een van de verrassingen van Erik ten Hag: de Marokkaan veroverde een plaats rechtsachterin en was met name in balbezit uitstekend. Verdedigend had hij het tegen PSV- en Feyenoord-uit zéér zwaar en dat dit zijn eerste volledige seizoen in de basiself was, was ook te merken. Meermaals werd hij uit voorzorg op de bank gehouden en tegen het einde van het seizoen liep hij kleine pijntjes op. Al met al mag Mazraoui – die in de slotfase van het seizoen als middenvelder incidenteel ook de voorkeur kreeg boven Schöne – terugkijken op een uitstekend debuutseizoen, zeker omdat zijn oliedomme actie tegen PSV waarvoor hij rood kreeg niet werd afgestraft. 

 

Joël Veltman: 7

Qua aantal speelminuten valt de bijdrage van Veltman wel mee, maar hij stond er precies op het juiste moment. Mazraoui raakte geblesseerd en Veltman was klaar om zijn mannetje te staan, mede omdat Rasmus Kristensen niet voldeed. Voor het eerst was hij echt belangrijk in de topper tegen PSV, daarna scorend tegen Willem II en ook uit bij FC Groningen was hij belangrijk. Knap dat hij direct na zo'n zware blessure weer zijn oude niveau haalde en zich direct in het team schikte. Voor zijn blessure was hij immers onbetwist basisspeler en aanvoerder…

 

{image[334349][right-half][]}Matthijs de Ligt: 8,5

Aanvoerder. Rots in de branding. Golden Boy. Grote persoonlijkheid in voor- en tegenspoed. De negentienjarige De Ligt toonde zich onmisbaar bij Ajax en was achterin een absolute leider van het elftal. Daadwerkelijk onmisbaar, want tegen PSV (3-0 verlies) had Ajax geen antwoord op Luuk de Jong. Extra knap is dat de centrale verdediger in het hele seizoen slechts eenmaal geel pakte en dus geen enkel duel miste vanwege een schorsing. Dat de gehele Europese wereldtop achter de centrale verdediger aan zit is niet gek: De Ligt is als jonge prins namelijk klaar om koning te worden. Alleen op welk kasteel is nog even de vraag.

Daley Blind: 8

Veel mensen dachten dat Daley Blind in de zomer een stapje terugdeed door van Manchester United naar Ajax te gaan, maar het tegendeel werd werkelijkheid. Voordat Blind vertrok stond Ajax vier jaar op rij met de schaal, toen hij weg was pakten de Amsterdammers geen enkele prijs. En met Blind is het wederom raak. Met zijn coaching en rust achterin werd hij al heel snel gewaardeerd door ploeggenoten. Uitschieters had hij verdedigend tegen Willem (2-0 winst) en thuis tegen De Graafschap maakte hij zelfs een hattrick. Niet voor niets maakte hij de meeste minuten namens Ajax dit seizoen zonder – in de Eredivisie althans – ook maar een kaart te pakken.

Nicolas Tagliafico: 7,5

Voor 4,5 miljoen euro deed Ajax anderhalf jaar geleden een wereldaankoop met Tagliafico. De Argentijn brengt enorm veel gif, staat verdedigend meer dan zijn mannetje en is ook aanvallend gevaarlijk. Direct na de winterstop ontbrak de verdediger een tijdje en direct klopte er achterin weinig meer van Ajax, dat vier (tegen Heerenveen) en zes (tegen Feyenoord) goals tegen kreeg. Met zijn shirt in de broek en zijn harde tackles is hij geliefd bij het publiek, met als enige smet dat hij soms (met name Europees overigens) onnodige gele kaarten pakt. Daarin kan hij komend seizoen nog verbeteren, want ook dan speelt hij nog bij Ajax – zo verzekerde hij enkele weken geleden. 

Rasmus Kristensen: 5

Zo slecht als hij volgens sommige Ajax-supporters is, kan hij nooit worden. Maar van de man die duurder was dan bijvoorbeeld Tagliafico had men in Amsterdam veel meer verwacht. Aan de bal heeft hij soms geen idee wat hij moet doen, waardoor hij veel te vaak ongelukkig balverlies leed. Door de comeback van Joël Veltman werd hij zelfs derde keuze op de positie voor rechtsachter en dat biedt weinig perspectief voor de Deen, die het vooral moest doen met speeltijd in de Eredivisie en KNVB Beker. Blijkbaar durfde Ten Hag het met hem niet aan in de Champions League… 

Maximilian Wöber: 6

Ondanks dat hij in de winterstop de overstap maakte naar Sevilla, is Maximilian Wöber dit seizoen nog zestien keer in actie gekomen voor Ajax. Als Erik ten Hag een voltallige selectie tot zijn beschikking had, kwam de Oostenrijker in principe niet aan de bak, maar hij was tot de terugkeer van Veltman wel de enige verdediger die je probleemloos kon inbrengen als er iemand uitviel. In de maand januari had Ajax die achterin een tijd niet. De Ajax-trainer heeft best vaak een beroep moeten doen op Wöber, die zelden uitblonk, maar ook meestal niet door de ondergrens zakte. Zijn beste wedstrijd speelde hij uit bij Bayern München (1-1), toen Ajax in de Champions League voor het eerst écht liet zien waar het toe in staat was.

{image[333906][left-half][]}Lasse Schöne: 7,5

De Deense middenvelder kende een van zijn beste seizoenen bij Ajax: zijn vele doelpunten en optredens leverden hem diverse records op, waaronder de buitenlander met de meeste optredens in het eerste van Ajax. Onder Ten Hag was hij een vaste waarde op het middenveld, al werd hij de laatste maanden steevast voortijdig naar de kant gehaald en soms zelfs gepasseerd omdat de coach meer dynamiek wilde op het middenveld. Met zijn gouden trap was hij echter van grote waarde van de Amsterdammers dit seizoen en zijn vrije trap tegen Real Madrid - dat was dan weliswaar in de Champions League - zal voor eeuwig in de geschiedenis boeken van Ajax pronken. 

Carel Eiting: 6,5

Het had het jaar van de doorbraak van Carel Eiting kunnen zijn. De 21-jarige middenvelder verscheen aan het begin van het seizoen regelmatig aan de aftrap, maar een enkelblessure gooide in oktober roet in het eten. In totaal begon Eiting dit seizoen in alle competities twaalf keer als basisspeler, waarin hij een degelijke indruk maakte. Ten Hag was duidelijk gecharmeerd van het jeugdexponent en liet dat na vrijwel al zijn optredens blijken. Hij sluit in de voorbereiding op het nieuwe seizoen weer bij de selectie aan en wordt mogelijk de opvolger van de naar FC Barcelona vertrekkende Frenkie de Jong.

Zakaria Labyad: 5,5

In zijn debuutseizoen voor Ajax is Zakaria Labyad slechts vijf keer basisspeler geweest. De van FC Utrecht overgekomen aanvaller annex middenvelder heeft vrij weinig kansen gekregen, maar tijdens de geringe speelminuten die hem gegund waren ook niet kunnen laten zien waarom hij vaker zou moeten spelen. In de Champions League mocht hij alleen uit bij AEK Athene enkele minuten opdraven en in die competitie behoorde hij na de winter vrijwel nooit tot de wedstrijdselectie. Nu veel Ajacieden op weg zijn naar de uitgang, kan Labyad volgend seizoen mogelijk wél zijn prijskaartje van naar verluidt zeven miljoen euro rechtvaardigen.

Frenkie de Jong: 8

Wie van voetballen wil genieten, kijkt naar Frenkie de Jong. Zonder angst dribbelde de middenvelder vriend en vijand voorbij, met de bal aan de voet altijd naar voren. Hoewel het bijna niet meer voor te stellen is, begon hij dit seizoen zelfs nog als centrale verdediger en ook in de topper tegen PSV speelde hij op die plek. Dat is niet meer voor te stellen, want De Jong floreerde op het middenveld - in de Champions League misschien nog wel meer dan in de Eredivisie. Ook in Nederland vond men maar zelden een antwoord op de creativiteit van De Jong, die een transfer verdiende naar FC Barcelona. Op de Nederlandse velden toonde hij aan net zo makkelijk te draaien als de legende Xavi, dus ook in Catalonië gaan ze op zeker van hem genieten. 

Donny van de Beek: 8

De beslissing om Van de Beek in het begin van het seizoen op de bank te houden, daar kwam Ten Hag snel op terug. De dynamische, diepgaande middenvelder met scorend vermogen werd al snel een van de onmisbare schakels van de Amsterdammers. Hij maakt ook regelmatig het eerste doelpunt van Ajax - niet alleen in de Champions League. Vijf van zijn tien Eredivisie-goals betekende de eerste van de Amsterdammers en ook bij assists was dat een paar keer het geval. Tegen FC Utrecht (4-1) gaf hij zelfs eerst een assist en scoorde hij daarna zelf. Van de Beek maakt belangrijke doelpunten en niet alleen de intikkers bij de 5- of 6-0. Dat de clubs voor hem in de rij staan, is geen verrassing: hij is een alleskunner. 

Dusan Tadic: 8,5

Topscorer van Ajax, MVP van Nederland. Tadic kostte Ajax nog geen twaalf miljoen en inmiddels heeft hij elke euro terugbetaald aan de Amsterdammers. De aanvaller kent een fenomenaal goed seizoen, waarin hij met zijn ervaring van grote waarde was. Niet alleen met zijn bijdrages op het veld, maar ook daarbuiten. Als er iemand beschikt over ijzeren trainingsdiscipline, is het de Serviër wel. Daarin nam hij de jonge talenten mee en door de vele uren in het krachthonk inspireerde hij ook anderen om daadwerkelijk alles te geven. Een gouden zet van Marc Overmars afgelopen zomer om Tadic binnen te halen. Is hij ook te behouden?

{image[334354][right-half][]}Hakim Ziyech: 8,5

Op de momenten dat het moest stond Hakim Ziyech dit seizoen op. Met zestien doelpunten en zestien assists is hij van enorm grote waarde geweest, waardoor hij door de voordeur vertrekt uit de Johan Cruijff ArenA. Er is geen speler die meer kansen creëert per wedstrijd dan hij. Werd hij een jaar geleden nog volop uitgefloten, kreeg hij nu in de laatste thuiswedstrijd een staande ovatie en werd zijn naam volop gescandeerd. Techniek, creativiteit en keihard werken werd dit seizoen gecombineerd door Ziyech, die duidelijk met eremetaal afscheid wilde nemen bij Ajax. Het is de trots van Ziyech, de trots van een Amsterdammers. 

 

David Neres: 7,5

Hij is niet altijd zeker geweest van een basisplaats, maar Ajax weigerde afgelopen winter niet voor niets een Chinees bod van meer dan veertig miljoen euro op David Neres. De 22-jarige Braziliaan brengt diepgang in een team dat voornamelijk bestaat uit spelers die de bal het liefst in de voeten ontvangen. Zowel op nationaal als internationaal niveau heeft Neres zich deze jaargang bewezen, waardoor hij zelfs zijn debuut voor de Seleçao heeft gemaakt. Komende transferperiode zal er ongetwijfeld weer getrokken worden aan de Braziliaan, die gezien het verloop van de tweede seizoenshelft geen spijt zal hebben dat Ajax hem aan zijn contract heeft gehouden.

Kasper Dolberg: 5

Eén van de weinige Ajacieden die een teleurstellend seizoen doormaakte. Bijna al zijn teamgenoten stegen boven zichzelf uit, maar de ontwikkeling van Dolberg is gestagneerd. Sterker nog: de nog altijd maar 21-jarige Deen heeft al heel lang niet meer het niveau aangetikt van het seizoen 2016/2017, toen hij een belangrijke pion was in het team dat de Europa League-finale bereikte. Dolberg heeft zijn opgebouwde krediet ruimschoots verspeeld ondanks dat hij op enkele spelers na de meeste goals in de Nederlandse competitie maakte en zal komend seizoen uit een heel ander vaatje moeten tappen om niet via de achterdeur bij Ajax te vertrekken.

Klaas-Jan Huntelaar: 7

Nog altijd uiterst gedreven én zeer belangrijk: Klaas Jan Huntelaar is ook op zijn 35ste van onschatbare waarde voor Ajax gebleken. Als mentor heeft de ervaren aanvaller een bijzondere rol binnen de selectie, maar ook op het veld heeft hij een grote bijdrage geleverd. Vaak moest Huntelaar genoegen nemen met een plek op de bank, maar áls hij mocht opdraven, scoorde hij ook vaak. In de kwalificatieronden van de Champions League, in de bekerfinale en in de Eredivisie - bijvoorbeeld uit bij FC Groningen: steevast wist the Hunter op de juiste momenten het doel te vinden.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen