Mous redt Cambuur in verhitte halve finale tegen De Graafschap

19 mei 2019, 22:03

De eerste halve finale van de play-offs om promotie tussen Cambuur en De Graafschap is geëindigd in 1-1. In een zeer leuke wedstrijd tussen de nummer tien van de Eerste Divisie en de nummer zeventien van de Eredivisie zorgden Furdjel Narsingh en Robin Maulun voor de treffers. Het duel ontbrandde na rust met een rode kaart voor Cambuur en een strafschop voor De Graafschap, maar met dank aan een uitstekend keepende Xavier Mous viel de beslissing vanavond nog niet.

Er was vooraf al veel gezegd en geschreven over het treffen tussen Cambuur en De Graafschap. De trainer van de bezoekers, Henk de Jong, zit namelijk volgend seizoen in Leeuwarden op de bank als eindverantwoordelijke. In meerdere voorbeschouwingen gaf hij al aan zich er niet druk om te maken en zich puur en alleen te focussen op De Graafschap, ondanks dat hij daardoor zijn nieuwe werkgever pijn zou kunnen doen in de jacht op promotie. Als voetballiefhebber zal De Jong genoten hebben van het duel tussen zijn huidige en nieuwe liefde. Zowel Cambuur als De Graafschap zocht de aanval en dat zorgde voor een wedstrijd met een hoog tempo en aardige kansen.

De beginfase was voor Cambuur, dat met fanatiek spel meteen hoopte toe te slaan. Helaas voor de Friezen waren de eerste kansen voor de bezoekers uit Doetinchem. Narsingh schoot na zes minuten via keeper Mous in het zijnet, nadat Cambuur zwak stond te verdedigen. Direct daarna mocht de thuisploeg Mous opnieuw bedanken, omdat hij een kopbal van Javier Vet uit een hoekschop uit de linkerhoek wist te tikken. Na die eerste twee kansen voor De Graafschap gooide Cambuur de schroom van zich af en kwam het beter in de wedstrijd. Robbert Schilder joeg een bal over en Nigel Robertha scoorde na een fraaie pass van Kevin Jansen, maar deze treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Het spel ging daarna op en neer. Beide teams bleven aanvallen en loerden vooral op de snelheid voorin. Bij Cambuur ging dat veelal over de linkerkant met linksback David Sambissa die geregeld mee opkwam en de snelle aanvallers Robertha en Issa Kallon.

Bij De Graafschap was de rappe oud-Cambuurspeler Narsingh bij vlagen een plaag voor de Friese defensie, omdat hij meerdere keren snel achter de verdedigers opdook. Dit leverde na iets meer dan een half uur ook de eerste treffer op. Een pass van Youssef El Jebli bereikte Narsingh en hij rondde dit keer wel koelbloedig af oog in oog met Mous. Erg lang kon De Graafschap niet van die voorsprong genieten, want de eerste de beste kans aan de overkant was ook meteen raak. Robertha legde af op spelmaker Maulun en de Fransman schoot keurig raak via de rechterpaal. Kansen in de laatste tien minuten voor de rust bleven uit, totdat Azor Matusiwa na een goede combinatie ineens opdook voor de ogen van Mous. Gelukkig voor Cambuur schoot de Ajax-huurling de levensgrote mogelijkheid op de benen van de keeper en zo gingen beide ploegen na een vermakelijke eerste helft rusten met 1-1.

Alsof de rode kaart nog niet voor genoeg opschudding had gezorgd, sloeg de vlam 25 minuten voor tijd helemaal in de pan. De Graafschap kreeg na ingrijpen van de VAR een strafschop, omdat Kallon hands had gemaakt. De toegekende penalty liet even op zich wachten, omdat een deel van het thuispubliek zo gefrustreerd was dat het spullen op het veld gooide. De wedstrijd werd een paar minuten gestaakt. Toen de rust enigszins was teruggekeerd, lukte het De Graafschap niet het buitenkansje te verzilveren. Mous onderstreepte zijn geweldige wedstrijd door de penalty van Serrarens te keren, al was deze ook niet bijster goed ingeschoten.

Dit moment gaf Cambuur vertrouwen en bracht meer pit en energie bij de Friezen. Bertrams redde bijvoorbeeld opnieuw op een inzet van Robertha. De kansjes voor De Graafschap waren in het vervolg niet heel groot. Invaller Charlison Benschop schoot nipt voorlangs en El Jebli mikte in de handen van Mous. De Graafschap had op basis van alle kansen in de wedstrijd en de man meer moeten winnen, maar Cambuur mag Mous danken dat het niet verloor en nog een serieuze kans maakt om de Superboeren uit de Eredivisie te knikkeren komende woensdagavond.

Opstellingen en beoordelingen:

Cambuur: Xavier Mous 9; Sai van Wermerskerken 7, Emmanuel Mbende 5,5, Matthew Steenvoorden 6,5, David Sambissa 7; Kevin Jansen 6,5, Robbert Schilder 6,5, Robin Maulun 7,5; Andrejs Ciganiks 7, Nigel Robertha 7, Issa Kallon 6,5

De Graafschap: Nigel Bertrams 8; Leeroy Owusu 6,5, Bart Straalman 6,5, Lars Nieuwpoort 6,5 (46. Sven Nieuwpoort 6,5), Jordy Tutuarima 6,5; Javier Vet 6 (66. Charlison Benschop 6), Youssef El Jebli 7,5, Azor Matusiwa 7; Furdjel Narsingh 7, Fabian Serrarens 6,5, Nabil Bahoui 6 (79. Daryl van Mieghem -)

Man of the match: Xavier Mous

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen