Eenvoudige zege Vitesse in Sittard bij rentree Sturing

18 januari 2020, 21:42

Edward Sturing is zijn vijfde (!) dienstverband als hoofdtrainer van Vitesse goed begonnen. Op bezoek bij Fortuna Sittard hadden de Arnhemmers zaterdagavond even de tijd nodig om hun draai te vinden, maar dankzij treffers van Oussama Tannane en Tim Matavz werd in het kwartier voor rust een ruime voorsprong bewerkstelligd. In het tweede bedrijf deed Matavz opnieuw een duit in het zakje, waarna Amadou Ciss nog iets terug deed namens Fortuna (1-3).

Beide ploegen leken blij te zijn dat de winterstop voorbij was en dat maakte de openingsfase van het duel leuk om naar te kijken. Fortuna greep het initiatief en leek in eigen huis zo snel mogelijk op voorsprong te komen. Mark Diemers was daarbij de smaakmaker. Hij nam zijn ploeg bij de hand en stichtte verschillende keren gevaar. Vitesse had wat langer nodig om écht los te komen, maar de Arnhemmers haalden na een klein half uur spelen wel als eerste de trekker over. Nadat Bryan Linssen de reflexen van Alexei Koselev al had getest, was het Tannane die de doelman daadwerkelijk wist te verschalken. Op een zeer matige vrije trap van de aanvaller werd door Koselev niet ingegrepen, waarna de bal prompt het doel in hobbelde.

De meevaller leek wat te hebben gedaan met het zelfvertrouwen van Fortuna, dat plots flets voor de dag kwam. Een grote kans van Felix Passlack werd door Remko Pasveer nog gekeerd, maar daar bleef het qua doelkansen ook bij voor de Limburgers. De domper werd voor de thuisploeg richting rust nog groter, toen een effectief Vitesse via goed voorbereidend werk van Bazoer en Tannane spits Matavz in stelling bracht. De aanvaller schoof simpel binnen en zorgde zo voor een comfortabele ruststand voor de Arnhemmers.

Beide ploegen kwamen in de tweede helft maar mondjesmaat los. Al snel werd duidelijk dat Fortuna de tegenslagen van voor de rust niet meer te boven zou komen. Dat had niet in de laatste plaats te maken met het feit de manschappen van Sjors Ultee lange tijd veel te weinig energie in het duel legden. Vitesse bleef derhalve simpelweg overeind en kon zelfs voor meer schade zorgen, toen Matavz uit een vlijmscherpe counter werd weggestuurd. Hij gebruikte zijn lichaam goed en schoof de bal langs Koselev binnen.

Met die derde treffer leek Fortuna definitief uitgeteld, maar toch vond de ploeg in de slotfase van het duel nog nieuwe adem. Na een scrimmage voor het doel van Pasveer was het Ciss die zijn zesde treffer van het seizoen wist te maken. Het gaf de fans op de tribune nieuwe hoop, maar Vitesse hield haar hoofd koel. De Arnhemmers klimmen met de 1-3 zege in ieder geval tijdelijk over Feyenoord heen en nestelen zich in punten naast Willem II.

Opstellingen en beoordelingen:*

Fortuna Sittard: Alexei Koselev 5; Martin Angha 6 (50. Bassala Sambou 6), Branislav Ninaj 5, Wessel Dammers 6.5, George Cox 6; Felix Passlack 5, Jorrit Smeets 6.5, Mark Diemers 7, Leandro Fernandes 6 (67. Alex Carbonell 6); Amadou Ciss 6.5, Vitalie Damascan 6 (76. Jacky Donkor -).

Vitesse: Remko Pasveer 6.5; Julian Lelieveld 6.5, Armando Obispo 6.5, Danilo Doekhi 6, Max Clark 6; Riechedly Bazoer 7.5 (83. Alexander Buitink -), Matú Bero, Navarone Foor 6.5 (46. Patrick Vroegh 7); Oussama Tannane 7.5, Tim Matavz 7.5 (83. Nouha Dicko -), Bryan Linssen 7.

Man of the Match: Tim Matavz

*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen