Sturing moet geduld hebben: "Nieuwe speelwijze is zó anders"

20 januari 2020, 11:43   Bijgewerkt: 20 januari 2020, 12:40

Edward Sturing heeft ook de eerste wedstrijd in zijn vijfde periode als (interim-) trainer van Vitesse weten te winnen. De trainer verloor nog nooit een wedstrijd bij de club, nadat hij werd aangesteld. In Sittard won zijn formatie vrij simpel met 1-3 van Fortuna. "Bij vlagen leuke dingen laten zien, maar in fases ook minder", zei hij na afloop.

Sturing is met zijn 56 jaar een behoorlijk ervaren trainer, maar gewend aan de spanning is hij nog steeds niet. "Of het leuk was? Nou, leuk… Het waren vooral veel zenuwen", zei hij in De Telegraaf. "Als je als trainer die stress hebt, denk je 'het mag wel wat minder', maar als je die niet hebt, mis je dat. Heel raar is dat." In Limburg wist Vitesse vrij eenvoudig af te rekenen met Fortuna, maar Sturing blijft nuchter. "We moeten niet euforisch zijn en denken dat we het geweldig gedaan hebben. Bij vlagen hebben we leuke dingen gedaan, maar bij vlagen was het ook minder."

Onder Sturing moet Vitesse weer aanvallend voetbal gaan spelen. De coach wil volgens de 'Hollandse school' in een 4-3-3 formatie spelen met druk vooruit. Een flinke omwenteling ten opzichte van het afwachtende 4-4-2 spel van zijn voorganger Leonid Slutsky. "Mijn grote probleem, en dat is ook mijn zwakte, is dat ik geen geduld heb. Maar toch moet ik het zo doen. Als je het midden in het seizoen overneemt en je verandert totaal van speelwijze dan kan het niet anders. Een ploeg die gewend is om in te zakken, druk te geven met twee spitsen en met twee lijnen van vier op eigen helft te staan moet nu ineens naar voren gaan spelen. Dat is zo'n groot verschil. Niet alleen in denkwijze, maar ook in fysieke belasting. Dat kun je niet ineens zomaar omgooien, want je moet onderweg wel resultaat halen. Als je dat niet doet, gaan mensen niet meer geloven in jouw verhaal."

Sturing zag dat zijn ploeg een groot deel van de wedstrijd domineerde, maar was kritisch op het laatste gedeelte van het duel. "Op een gegeven moment raakt het motortje een beetje leeg en loopt alles weer achteruit. De laatste twintig, vijfentwintig minuten staan we in onze eigen zestien en komen we er niet meer vanaf, omdat we geen druk meer naar voren geven. Dat ga ik niet in twee weken oplossen. Je moet tijdens de competitie stappen gaan maken en dat valt niet mee", besluit hij.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen