Jong Ajax lost Cambuur af als koploper, malaise Roda houdt aan

20 januari 2020, 22:08

Jong Ajax is de nieuwe koploper van de Eerste Divisie. Het elftal van Mitchel van der Gaag klopte maandagavond hekkensluiter FC Dordrecht (2-0) en profiteerde daarmee optimaal van de nederlaag die SC Cambuur vrijdag leed bij TOP Oss. Roda JC wist voor de tiende keer op rij niet te winnen. De nummer zestien verloor op bezoek bij Jong FC Utrecht (2-1)

Jong Ajax - FC Dordrecht 2-0

De Amsterdamse beloften startten met Naci Ünüvar. Voor het zestienjarige toptalent was het zijn eerste basisplaats in het betaalde voetbal. Ook Kjell Scherpen, Perr Schuurs en Kik Pierie verschenen aan de aftrap. Ünüvar kreeg ook de eerste mogelijkheid voor Jong Ajax, dat daarna meer kansen kreeg op de voorsprong. Dordrecht stichtte een aantal keer gevaar in de omschakeling. Desalniettemin bereikten beide ploegen de rust zonder te scoren. In de tweede helft waren de verhoudingen hetzelfde en was het wachten op de voorsprong Jong Ajax. Die kwam in de 55ste minuut op het scorebord. Quinten Timber wist een dribbel succesvol af te ronden. De beslissing viel vanaf de penaltystip. De strafschop werd verdiend door de ingevallen Sontje Hansen, Alex Mendez verzilverde het buitenkansje. Daarmee had Jong Ajax de punten in de knip en mag het zich koploper noemen van de Eerste Divisie.

Jong FC Utrecht – Roda JC 2-1

Roda JC weet al maanden niet wat winnen is. Op 25 oktober stapte de club uit Kerkrade voor het laatst als winnaar van het veld. Destijds werd NAC Breda verslagen, maar sindsdien zijn de prestaties bar en boos. Ook tegen Jong FC Utrecht kon de ploeg van Jean-Paul de Jong het niet bolwerken. Roda kwam in de eerste helft nog wel op voorsprong via Romario Rösch. Maar na rust liep het opnieuw verkeerd af: Jonas Anweiler (penalty) en Jeredy Hilterman bezorgden de Limburgers de negende competitienederlaag van het seizoen.