Hiddink met Australië naar Duitsland

16 november 2005, 12:50

Eindelijk is het ze dan gelukt. Australië heeft zich met bloed, zweet en tranen gekwalificeerd voor het WK. Uruguay werd in Sydney met 1-0 verslagen, waarna een verlenging en strafschoppen volgden. De mannen van Guus Hiddink waren sterker vanaf elf meter en schoten hun land voor het eerst sinds 1974 naar een wereldkampioenschap. 

Het begin van deze kraker was voor Uruguay. De Zuid-Amerikaanse ploeg begon sterker dan het nerveuze Australië. Gelijk waren er een paar goede kansen. Aangezien er in Montevideo niet gescoord werd door de Socceroos, was een vroeg tegendoelpunt zo goed als fataal geweest. Met name Recoba was heel dicht in de buurt van een treffer. Zijn harde schot ging rakelings naast.

Coach Hiddink greep in en bracht Harry Kewell in de ploeg. Hij zorgde gelijk voor wat meer controle en actie. Ook was hij betrokken bij het doelpunt, dat min of meer uit de lucht kwam vallen. Na een mooie combinatie raakte Kewell de bal maar half, maar Marco Bresciano was attent en ronde keurig af. Australië was opgelucht met de gelijkmaker, over twee wedstrijd gezien, maar hield toch in het achterhoofd dat een treffer van Uruguay voor grote problemen zou zorgen.

Australie

Australie

Toen het eindsignaal had geklonken, mochten beide ploegen zich opmaken voor de verlenging. Hierin was Australië, naar voren geschreeuwd door het publiek, weer de sterkere ploeg. Goed werd er niet gespeeld, maar de spanning was gigantisch. Kansen waren er wel. Ook Uruguay had goede mogelijkheden op een doelpunt, maar al vechtend hield de verdediging en de goed keepende Mark Schwarzer het doel schoon.

Ook in de tweede verlenging was Australië de betere ploeg, maar goals waren er niet. Uruguay kwam twee keer gevaarlijk dichtbij, maar ook aan die kant van het veld werd het net niet gevonden. Strafschoppen moesten de uitkomst brengen. De eerste penalty werd door Harry Kewell benut. Dario Rodriguez legde aan voor Uruguay, maar verknalde zijn kans door bijzonder twijfelend aan de aanloop te beginnen. Met nog twee strafschoppen voor beide ploegen te gaan was de stand 3-2 in het voordeel van Australië. Aanvoerder Mark Viduka ging net als Rodriguez in de fout met zijn aanloop en schoot de bal naast. Marcelo Zalayeta kon zijn ploeg weer naast Australië schieten, maar doelman Schwarzer keerde zijn inzet op fabelachtige wijze. John Aloisi maakte het af en schoot Australië naar het WK.

Voor Guus Hiddink zal het zijn derde WK op rij worden. In 1998 werd hij vierde met Nederland. Vier jaar later herhaalde hij deze prestatie met Zuid-Korea. Aankomende zomer zal hij met Australië proberen een mooi resultaat neer te zetten. Maar eigenlijk kan hij al niet meer stuk. Kwalificatie is voor het land al een beetje een kampioenschap.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen