Zwitserland blijft overeind in Turkse storm

16 november 2005, 21:05

Turkije, de nummer drie van het WK van 2002, heeft zich niet weten te plaatsen voor het wereldkampioenschap in Duitsland. In eigen stadion won de ploeg van Fatih Terim weliswaar met 4-2 van Zwitserland, maar dat was niet voldoende om de 2-0 nederlaag van afgelopen woensdag weg te poetsen. De Zwitsers hebben zich hierdoor voor het eerst sinds 1994 weer gekwalificeerd voor een mondiaal eindtoernooi.

De wedstrijd tussen Turkije en Zwitserland ontpopte zich tot een ware thriller, maar daar zag het lang niet naar uit. Na twee minuten leek Zwitserland de tweestrijd immers te beslissen, toen Alexander Frei vanaf elf meter de 0-1 binnenschoot. Opgeteld met de 2-0 in Bern betekende dat immers dat de Turken vier keer moesten scoren om zich te plaatsen voor het WK.

De Turken toonden echter veerkracht. Nog voor rust had de halvefinalist van het WK van 2002 de achterstand omgebogen in een 2-1 voorsprong en toen Necati vlak na rust een penalty benutte leek het slechts een kwestie van tijd voordat de verlossende 4-1 zou vallen voor de thuisploeg. Zwitserland wankelde, maar herstelde zich wonderbaarlijk goed. De Turken gingen steeds nerveuzer voetballen en de Helveten waren via de counter af en toe dicht bij een doelpunt.

In de 84ste minuut leek het duel definitief beslist, toen Streller via een vlijmscherpe counter de 3-2 op het scorebord bracht. Na deze treffer leek Zwitserland zeker van een ticket naar Duitsland, maar in de slotminuten kwamen de bezoekers toch nog in de problemen. Tuncay Sanli kopte in de laatste minuut de 4-2 binnen, waarna Turkije zelfs nog op twintig minuten van het Zwitserse doel een vrije trap mocht nemen. Deze vrije trap verdween echter in de muur, waarna scheidsrechter De Bleeckere voor de laatste maal de fluit in zijn mond nam en affloot.

Voor Turkije betekent dit resultaat alweer het tweede pijnlijke verlies in een play-off, na de smadelijke nederlaag tegen Letland voor het EK van 2004. Zwitserland daarentegen mag zich na het EK in Portugal op gaan maken voor haar tweede grote eindtoernooi op rij.