Hoe komen de Nederlandse Antillen naar Zuid-Afrika?

7 februari 2008, 14:44   Bijgewerkt: 8 februari 2008, 13:11

Met een 0-1 zege op Nicaragua hebben de Nederlandse Antillen woensdag het eerste stapje gezet richting het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Maar, de mannen van bondscoach Leen Looyen hebben nog een bijzonder lange weg te gaan. FCUpdate.nl legt uit hoe lang en zwaar deze weg richting de mondiale titelstrijd is. Want hoe zit de Noord-Amerikaanse kwalificatiezone eigenlijk in elkaar?

In Europa is het allemaal helder: alle 53 landen worden verdeeld over negen poules, waarvan de groepswinnaars direct geplaatst zijn voor het WK. De acht beste nummers twee strijden vervolgens in play-offs om de resterende vier tickets. En in Zuid-Amerika is het nog veel eenvoudiger: alle tien de Zuid-Amerikaanse landen zitten in één grote groep, waarvan de top-vier naar het WK gaat. De nummer vijf speelt vervolgens nog een play-off tegen een Noord-Amerikaans land.

logo wk 2010

logo wk 2010

In deze special nemen we de Nederlandse Antillen, dat in tegenstelling tot de grotere landen al in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi instroomt, als voorbeeld. Hoe, en via welke landen, loopt de weg van Willemstad naar Kaapstad?

Ronde 1

In de eerste ronde speelt de Nederlandse Antillen een play-off tegen Nicaragua. De opzet is heel simpel: er wordt eerst een uitwedstrijd gespeeld, eind maart gevolgd door een return in Willemstad. De uitwedstrijd in Nicaragua vond afgelopen woensdag plaats en werd door de ploeg van bondscoach Leen Looyen met 0-1 gewonnen. Een gelijkspel in eigen land volstaat voor de Antillen dus om door de gaan naar de tweede ronde.

{image[241627][left-half][Looyen]}Ronde 2 

De beste twaalf landen van de Noord-Amerikaanse zone, plus het vrijgelote St.Vincent/Grenadines, hadden een bye in de eerste ronde. Deze landen stromen pas in de tweede ronde is. De loting voor deze tweede ronde heeft inmiddels plaatsgevonden. Er komen twaalf teams door uit de eerste ronde en deze spelen een play-off tegen een team dat een bye had in de eerste ronde. Zo speelt Mexico tegen de winnaar van Belize - St.Kitts and Nevis en ontmoet de Verenigde Staten de Dominicaanse Republiek of Barbados. De Nederlandse Antillen ontlopen toplanden als Mexico of de VS voorlopig. Als Nicaragua opzij gezet wordt, is Haïti, de nummer 73 van de FIFA-ranglijst, de tegenstander.

Ronde 3

Na de tweede ronde blijven nog twaalf teams over. Deze twaalf landen worden verdeeld over drie groepen van vier, die een volledige competitie (dus tegen elke tegenstander wordt een thuis- en uitwedstrijd gespeeld) tegen elkaar spelen. De loting voor deze groepen vindt pas plaats nadat ronde twee ten einde is, dus momenteel is nog niet te zeggen welke landen de Antillen (als ze zo ver komen) hierbij tegenover zich krijgen. Zeker is wel dat de nummers één en twee van deze groepen doorgaan naar de volgende ronde.

{image[245652][right-half][fan sombrero]}Ronde 4

Na de derde ronde zijn nog zes teams over: de drie groepswinnaars en de drie nummers twee. Deze zes teams worden vervolgens in één groep gegooid, waarvan de nummers één, twee en drie zich rechtstreeks plaatsen voor het WK. De nummer vier maakt ook nog kans op WK-deelname, maar moet daarvoor nog wel in een play-off af zien te rekenen met het land dat als vijfde eindigt in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiezone. In deze vierde ronde spelen alle landen opnieuw zowel uit als thuis tegen iedereen, waardoor elk team tien wedstrijden moet spelen.

Tweeduizend minuten voetballen

Even terug naar de Nederlandse Antillen. Stel dat het land er in slaagt om de vierde ronde te bereiken. Eventuele verlengingen niet meegerekend, betekent dit dat Leen Looyen en zijn mannen 1.800 minuten (twintig duels) moeten voetballen om een WK-ticket te kunnen pakken. En mocht het land vervolgens in de vierde ronde als vierde eindigen, komt daar ook nog een play-off tegen een Zuid-Amerikaans land bij. Hiermee komt de totale hoeveelheid speelminuten op bijna tweeduizend, exclusief eventuele verlengingen. Ter vergelijking: Oranje hoeft, als het haar groep wint, slechts acht wedstrijden te spelen. Dat is omgerekend slechts 720 minuten.

De concurrenten

{image[242213][left-half][]}Dat het voor een internationale dreumes als de Antillen zeer moeilijk wordt om het WK te bereiken, is helder. Er zijn immers slechts drie tickets voor Noord-Amerikaanse landen, plus één ticket voor een play-off. En vooral Verenigde Staten en Mexico steken zó ver boven de rest uit, dat het gek moet lopen willen beide landen niet naar het WK gaan. Voor het derde rechtstreekse ticket is Costa Rica de belangrijke gegadigde, maar ook Canada, Jamaica, Trinidad & Tobago en Honduras gelden als gevaarlijke outsiders. De Nederlandse Antillen, dat slechts 179ste staat op de FIFA-ranglijst, wordt door niemand gezien als kanshebber op een WK-ticket. Maar dat wonderen de wereld niet uit zijn, bewees Trinidad & Tobago vier jaar geleden. De weg naar Zuid-Afrika is voor de mannen van bondscoach Looyen lang en vol hobbels, maar niet doodlopend.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen