Live: [Blog] Alles over coronavirus in het voetbal

07:26

De Duitse deelstaten stemmen in om de Bundesliga op 15 mei te hervatten. Dat is de uitkomst die er woensdag vermoedelijk komt. 

07:26

La Liga verwacht zo'n 25 tot 30 positieve coronatests, op basis van de uitkomsten in de Bundesliga. 

08:11

In de Zuid-Koreaanse K-League wordt vanaf vrijdag weer gevoetbald. Dat betekent ook dat Lars Veldwijk zijn competitiedebuut kan maken voor Jeonbuk FC. 

09:06

Bij Willem II wordt, in aangepast vorm, weer getraind. “De spelers vinden het prachtig dat ze weer wat kunnen doen. In kleine groepjes kun je aardig aan de conditie werken”, aldus trainer Adrie Koster. (Brabants Dagblad)

09:29

10:40

Eensgezindheid bij de Braziliaanse profvoetballers. Zij roepen op om gezondheid voorop te stellen bij de hervatting van de competities. “Brazilianen houden van voetbal en willen het terug, net als wij, maar we moeten rekening houden met onze gezondheid.” 

11:40

Ook in Doetinchem wordt weer getraind.

13:47

De complete selectie van FC Erzgebirge Aue, inclusief trainersstaf, is uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Daartoe is besloten omdat een staflid positief is getest op het coronavirus. De quarantaine duurt in principe tot en met donderdag. Dan wordt iedereen bij de 2. Bundesliga-club weer getest.

13:52

Rick Parry, voorzitter van de English Football League (EFL), vreest dat de Premier League- en Championship-clubs tegen september 230 miljoen euro in het rood staan.

14:15

Johan Abma heeft wel een ideetje om het promotie/degradatie-probleem op te lossen. “Het mooiste zou nog een toernooitje zijn tussen die vier ploegen. Tussen Cambuur, ADO, RKC en De Graafschap”, is het voorstel van Mister Cambuur, die zich realistisch toont. “Dat zal wel niet mogelijk zijn.” (Algemeen Dagblad)

16:12

Juventus laat in een verklaring weten dat Paulo Dybala nog niet genezen is verklaard. Daniele Rugani en Blaise Matuidi waren dat al wel.

16:29

Het kabinet wil meer perspectief bieden en presenteert daarom woensdag een 'routekaart' tot het einde van de coronacrisis. Dit kan ook het Nederlandse voetbal meer duidelijkheid geven. Ook wordt een andere belangrijke mededeling verwacht: de zoektocht naar een vaccin kan nog één tot anderhalf jaar duren. (Algemeen Dagblad)

19:17

Een speler en een fysiotherapeut van Borussia Mönchengladbach zijn positief getest. Binnen de (2.) Bundesliga was in totaal sprake van 36 coronagevallen. (Duitse media)

20:35

De Britse regering werkt aan een plan om sportwedstrijden achter gesloten deur te laten plaatsvinden. Dat heeft Dominic Raab, minister van Buitenlandse Zaken, laten weten.

23:41

Het Spaanse Eibar maakt zich ongerust over het voornemen om de competitie te hervatten. ‘We hebben zorgen over het feit dat we besmet kunnen raken en daarmee onze familie en vrienden kunnen infecteren en mogelijk bijdragen aan een nieuwe uitbraak, met vreselijke gevolgen voor de heel bevolking', luidt het statement van de nummer zestien.

07:45

Bundesliga mag vermoedelijk worden hervat worden na twee weken quarantaine.

07:54

Er zijn twee positieve besmettingen bij Borussia Mönchengladbach. 

09:13

09:40

10:00

10:01

10:18

FC Eindhoven moet flink snijden in het spelersbudget. Dat gaat van 1,1 miljoen naar 900.000 euro. (Eindhovens Dagblad)

10:27

Vier clubartsen uit de Premier League hebben hun bedenkingen bij de herstart van de competitie. 

10:53

United roept de spelers terug naar Engeland. 

13:36

De Duitse Bundesligaclubs hoeven vermoedelijk geen 2,5 week, maar slechts zeven dagen in quarantaine voor een herstart. 

13:46

13:51

De Belgische regering maakt een einde aan het huidige seizoen, maar verwacht in augustus weer te voetballen. (VRT)

15:23

Door al het niet-professionale voetbal is een streep gegaan in Spanje.

15:39

Het blijft goed nieuws regenen wat voetballen betreft: ook in Servië gaat de bal weer rollen.

15:55

Het is officieel door Merkel bekrachtigd.

16:08

16:41

16:47

Waarschijnlijk wordt de Spaanse vrouwencompetitie niet meer hervat. De bond wil FC Barcelona aanwijzen als kampioen en geen ploegen te laten degraderen. Wel treedt promotie in werking. (Mundo Deportivo)

22:45

07:48

Jeffrey Bruma heeft een coronatest ondergaan en die is negatief uitgevallen. "Ik ben fit." (De Telegraaf)

08:00

Go Ahead Eagles kampt met financiële problemen door de coronacrisis, maar heeft steun gekregen van de fans. Het verkocht in een week tijd al bijna 1500 seizoenkaarten voor komend seizoen. Nog nooit in de geschiedenis van de club werden er in de openingsweek meer seizoenkaarten aan de man gebracht. (TC/Tubantia)

08:26

Als clubs in Engeland hun thuisvoordeel absoluut niet uit willen spelen, betekent dat in principe het einde van de kans om het seizoen vol te maken. (BBC)

09:04

10:01

Spelers moeten een doelpunt in Premier League mogelijk alleen gaan vieren, als voorschrift van het coronavirus. (The Telegraph)

10:02

11:07

11:09

12:12

De spelers van Feyenoord zijn met de clubleiding in gesprek over loonverlaging. (RTV Rijnmond)

12:51

Mogelijk gaat de Premier League een deel van de resterende wedstrijden uitzenden op YouTube. (The Times)

14:20

14:39

16:07

Ook in Groningen wordt de training hervat.

16:57

Mats Seuntjens denkt dat er vanaf volgend jaar weer mét publiek gespeeld kan worden.

17:05

SC Cambuur maakt zich op voor 'de wedstrijd van het jaar'.

]

17:07

Een jaar zonder publiek voetballen zou Willem II 8,5 miljoen euro (!) kosten. Dat heeft algemeen directeur Martin van Geel laten weten. (Brabants Dagblad)

17:29

Als eerste Nederlandse voetbalclub verkoopt FC Utrecht mondmaskers.

18:19

AZ traint weer, maar Arne Slot heeft niet de illusie dat zijn spelers op dit moment veel leren. “Conditie op peil houden en plezier hebben, dat zijn de belangrijkste pijlers voor mij deze weken.” (AZ TV)

18:20

Het kort geding tussen SC Cambuur/De Graafschap en de KNVB is morgen live te volgen.

18:41

Fiorentina meldt donderdagavond zes nieuwe besmettingsgevallen, van wie drie spelers.

18:59

De Spaanse voetbalbond stelt voor om gedurende deze exceptionele tijden vijf keer te kunnen wisselen.

20:31

FC Twente mist zijn supporters.

20:40

Lionel Messi, Frenkie de Jong en co staan vanaf vrijdag weer op het trainingsveld.

20:53

Voor de tweede keer vanavond slecht nieuws uit Italië: ook drie medewerkers van Sampdoria hebben positief getest op het coronavirus.

21:51

SC Cambuur en sc Heerenveen zijn wel tevreden met het akkoord over collectieve salarisvermindering. “Ik kan alleen maar zeggen dat dit noodzakelijk is. Ik zeg er wel bij dat dit alleen goed is voor de korte termijn. Als we het hele volgende seizoen zonder publiek zouden moeten spelen, dan is dit een druppel op een gloeiende plaat en zal de overheid verder moeten helpen”, aldus financieel directeur Gerald van den Belt. (Leeuwarder Courant)

21:53

Een heel seizoen zonder publiek? Dat zou de doodsteek zijn voor de Eerste Divisie, zegt NEC-directeur Wilco van Schaik. “Bij een seizoen zonder publiek blijven er hooguit acht clubs over in de Eerste Divisie. Zo ernstig is de situatie. Ik denk dat maar weinigen zich dat realiseren.” (De Gelderlander)

22:15

Aleksander Ceferin noemt Duitsland een ‘lichtend voorbeeld’. De voorzitter van de UEFA is blij dat in de Bundesliga de bal weer gaat rollen. “Ik weet zeker dat dit initiatief de mensen weer moed gaat geven.”

22:37

Meesterscout Piet de Visser begrijpt niet dat de KNVB heeft besloten om geen promotie/degradatie toe te passen. “Hopelijk komt daar, via de rechtbank of een vergadering, nog verandering in.” (De Gelderlander)

22:37

Guus Hiddink duimt morgen voor SC Cambuur en De Graafschap: "Welke partij wordt er nu gedupeerd als er wordt gekozen voor een Eredivisie met twintig clubs?"

22:50

In Denemarken gaat de bal ook snel weer rollen, is de verwachting.

23:11

Telstar is minder blij met het akkoord over collectieve salarisvermindering. “Het is onvoorstelbaar dat spelers die met pijn en moeite 25.000 euro per jaar verdienen, om een loonoffer worden gevraagd. Ik ben blij dat wij in de categorie aanbevelingen vallen, de collectieve afspraken gelden niet voor Telstar. Ik zat trouwens net even snel met een potloodje uit te rekenen wat de maximale bijdrage van de gehele spelersgroep van Telstar zal zijn. Wat denk je? Ergens tussen de duizend en vijftienhonderd euro. Je lacht erom, maar je hebt nog gelijk ook", aldus Jonker. (De Telegraaf)

23:59

De data voor de het restant van het seizoen in La Liga zijn bekend, zo lijkt het.

07:55

Ralf Seuntjens van De Graafschap doet een beroep op de KNVB. "Iedereen weet inmiddels dat het twee weken geleden een enorme chaos was. Misschien zijn er vormfouten gemaakt, het is niet te laat om het besluit terug te draaien. Ook grote mensen in de wereld hebben fouten gemaakt. Ook die zijn aangepast. De KNVB heeft nu die mogelijkheid." (Omroep Gelderland)

08:31

09:55

Flamengo, houder van de Copa Libertadores, heeft 38 positieve testen afgenomen. Daaronder vallen drie selectiespelers. Volgens de Braziliaanse club zijn de gevallen allemaal asymptomatisch.

10:07

10:07

10:07

10:08

11:23

12:40

Alle coronatesten van Internazionale zijn negatief. 

12:57

15:37

16:22

17:30

18:00

De verhoudingen staan inmiddels behoorlijk op scherp in Engeland, waar clubs die tegen het spelen op neutraal terrein onder druk komen te staan. 

18:29

Ook bij Excelsior rolt de bal weer. 

18:51

Het ziet er niet goed uit voor de Eerste Divisie, dat plannen maakt aan de hand van vijf scenario's voor de komende tijd. 

20:01

De spelers van Standard Luik hoeven zich voorlopig niet te melden. 

20:37

Zo zien we het graag! 

22:02

22:58

In Duitsland gloort er licht aan het einde van de horizon, tot vreugde van Peter Bosz. 

08:42

09:04

RKC’er Stijn Spierings stapte afgelopen winter over naar Bulgarije, maar volgt RKC Waalwijk nog op de voet. Dat ze erin blijven, vindt hij 'geweldig'. " Eerlijk is eerlijk, helemaal terecht is dat natuurlijk niet. Maar nu kunnen ze revanche nemen en dat kan zo maar eens goed uitpakken.” (Brabants Dagblad) 

09:05

11:05

11:21

Atlético Madrid (zaterdag) en Real Madrid (zondag) gaan de training ook weer hervatten. 

11:32

11:56

12:41

"Als ik naar Duitsland kijk, waar ze weer mogen beginnen, denk ik wel: waarom wij niet? Ergens baal je natuurlijk", baalt Heracles Almelo-huurling Delano Burgzorg. (TC/Tubantia)

13:00

13:26

Watford is net als Brighton & Hove Albion tegen de plannen om op neutraal terrrein te voetballen. Eerder sloot ook West Ham United aan in dat rijtje. In totaal mogen maximaal zes clubs tegen het plan zijn, anders gaat het niet door.

13:45

17:05

17:13

18:59

Mogelijk volgen er in Italië juridische stappen rondom de betaling van tv-gelden. 

19:01

19:43

20:07

Twee spelers van Dynamo Dresden zijn positief getest op het coronavirus. Dit betekent dat het gehele team en de staf 14 dagen in quarantaine moet.

20:18

21:11

23:11

08:50

Drie spelers van Real Betis zijn positief getest. Dat betekent twee weken in quarantaine voor de Spaanse club. In de Primera Division zouden er in elk geval zes coronagevallen zijn. (El Larguero)

10:51

13:20

Brighton & Albion Hove heeft drie coronagevallen binnen de gelederen. Wie het betreft, maakt de club niet bekend. De werkgever van Davy Pröpper is een van de clubs die tegen plannen is om de Premier League op neutraal terrein af te ronden.

15:00

Portugal is een van de competities die mag hervatten, maar bij Vitoria blijken drie voetballers besmet te zijn. 

16:36

De Graafschap-trainer Mike Snoei haalt uit naar KNVB-directeur Eric Gudde.

17:51

David Neres vermaakt zich wel in de lockdownperiode. “Ik kijk series en speel wat spelletjes. Daarnaast heb ik laatst ook karaoke geprobeerd.” (Ajax-website)

18:11

Spelers van Besiktas worden in een speciale cabine ontsmet alvorens zij het trainingscomplex betreden.

19:04

In Duitsland worden ook plannen gemaakt over het hervatten van de DFB-Pokal. De halve finales Bayern München - Eintracht Frankfurt en FC Saarbrücken - Bayer Leverkusen moeten op 9 en 10 juni worden gespeeld. De finale volgt op 4 juli. (Kicker)

20:32

21:52

De twintig Serie A-clubs wachten nog op de laatste betaling van de televisiegelden. Het gaat om een bedrag van 220 miljoen euro. De rechtenhouders zijn nog niet over de brug gekomen omdat de competitie stilligt. (Italiaanse media) 

22:36

De coronacrisis heeft grote financiële gevolgen voor het Nederlandse voetbal, maar op dit moment staat geen club op omvallen. “Op dit moment hoor ik die geluiden niet”, aldus Serge Rosmeisl, directeur van de federatie van betaaldvoetbalorganisaties (FBO). (NOS)

23:04

Bayer Leverkusen belegt nog een mini-trainingskamp in aanloop naar de hervatting van de Bundesliga. Vanaf maandag verblijft de club van trainer Peter Bosz in Wermelskirchen. Leverkusen speelt zondag tegen Werder Bremen.

23:34

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff benadrukt nogmaals dat het Nederlandse profvoetbal niet zomaar steun uit Den Haag krijgt.