Live: [Blog] Alles over coronavirus in het voetbal

23:35

In de Serie A worden de groepstrainingen nog niet hervat.

23:01

In de Premier League wordt deze week mogelijk weer in groepjes getraind. Morgen wordt gestemd of er vanaf dinsdag in groep van vijf getraind kan worden. (BBC)

22:27

Clubs zullen aan strenge voorwaarden moeten voldoen om gebruik te maken van het noodfonds. “Het kan niet de bedoeling zijn als je een bedrag krijgt, dat je de dag erna een Bulgaarse linksbuiten haalt of dat je je door een Cypriotische eigenaar laat overnemen, dat kan natuurlijk niet. We moeten de spelregels met elkaar gaan maken”, aldus Eric Gudde. (NOS Studio Sport)

22:22

Newcastle United-trainer Steve Bruce wil dat de Premier League niet op 12 juni al hervat wordt. “We hebben meer voorbereidingstijd nodig om de spelers fit te krijgen, anders zullen zij bij bosjes omvallen.” (Sunday Telegraph)

21:42

Nog maar één medewerker van Fiorentina heeft het coronavirus onder de leden. De Italiaanse club meldde tien dagen geleden nog zes nieuwe besmettingen.

21:26

Supporters van FC Twente tonen zich extra trouw in de coronacrisis.

20:26

In Schotland wordt morgen (maandag) een beslissing genomen over het beëindigen van het seizoen. Verwacht wordt dat Celtic wordt uitgeroepen tot kampioen.

20:07

KNVB-directeur Eric Gudde en Louis van Gaal delen niet dezelfde mening.

19:33

De herstart van de Bundesliga is een positief signaal naar de andere competities, stelt Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge. “Dit geeft hoop aan collega’s in andere landen dat er ook weer gespeeld kan worden.”

18:16

Bij het Inter van Stefan de Vrij heeft niemand het coronavirus onder de leden. Alle spelers zijn vrijdag getest.

16:59

In juli worden de stadions in Turkije mogelijk weer geopend voor publiek. De Süper Lig wordt, in principe, vanaf 12 juni achter gesloten deuren hervat. 

14:39

Niet iedereen is blij met het Duitse voetbal: 

14:22

13:08

Newcastle United-manager Steve Bruce heeft sterke twijfels over een snelle hervatting van de Premier League. Hij zou het onverstandig vinden vanwege de fysieke belasting. 

12:22

12:17

11:05

Lieke Martens is blij met de landstitel, die het kreeg ondanks dat het seizoen voortijdig stopte: "Anders was ik best wel pissig geweest." (De Telegraaf)

11:04

10:29

Pione Sisto besloot om Spanje te verlaten voor Denemarken tegen de regels van Celta de Vigo in en moet dat bekopen met een boete van liefst zestig duizend euro.

10:01

De British Medical Association heeft kritiek geuit op de Premier League. Volgens de organisatie zou de voetbalcompetitie geen mondkapjes moeten opkopen.

08:45

Parma heeft twee spelers in isolatie geplaatst: zij hadden bij de eerste van de twee coronatests een positieve uitslag. 

22:15

De Liverpool-vedettes laten zich van hun beste kant zien. 

21:00

RB Leipzig won niet, maar is toch heel blij dat de bal weer rolt in Duitsland. 

19:17

18:33

Een zeer mooi gebaar van het drietal! 

17:51

Aan humor geen gebrek bij Borussia Dortmund. 

16:30

Dit is het nieuwe juichen, uitgevoerd door Borussia Dortmund. 

15:40

14:17

Suarez steekt FC Groningen een hart onder de riem! 

13:51

08:46

23:51

De besmette persoon bij Werder Bremen zou Claudio Pizarro zijn. Zijn dochter is besmet met het coronavirus, waardoor de routinier veertien dagen in quarantaine moet blijven. (Bild)

23:31

De Zweedse clubs zijn boos op de overheid: ze willen weer voetballen, maar dat mag voorlopig nog niet. 

20:39

Eén of twee clubs hebben het momenteel héél zwaar in deze coronacrisis. Dat heeft Eric Gudde laten weten. (Veronica Inside)

20:19

Het in België gedegradeerde Waasland-Beveren heeft aangekondigd in beroep te gaan. "Volgens de reglementen van de voetbalbond kan dit niet."

17:57

17:50

17:23

Vitesse wil tot september geen huur betalen voor GelreDome. Dat is hun hoofdeis in de rechtszaak die op stapel staat. (De Gelderlander)

17:18

16:40

FC Utrecht heeft weer hoop gekregen op de bekerfinale, zeker na uitspraken van xx. "Ik sluit echt niet uit dat de UEFA die beslissing van de KNVB te voorbarig vindt", aldus advocaat Frans de Weger. (Algemeen Dagblad)

16:05

15:16

Goed nieuws voor de Russische competitie: vanaf 21 juni wordt de Premjer-Liga hervat

15:14

Galatasaray heeft de training gestaakt, omdat een lid van de technische staf positief testte op het coronavirus. In Turkije is het de bedoeling om de competitie vanaf 12 juni weer te hervatten.

14:37

MLS-clubs mogen de groepstrainingen voorlopig nog niet hervatten. De periode waarin alleen individuele trainingen zijn toegestaan, is verlengd tot 1 juni.

10:41

Harry Kane toont zich van zijn beste kant: hij neemt komend seizoen de shirtsponsoring van Leyton Orient voor zijn rekening. Bij die club maakte hij in 2011 zijn profdebuut.

10:06

09:48

07:59

De clubs uit het betaalde voetbal van België stemmen vandaag over wat er met dit seizoen moet gebeuren. De uitkomst laat zich raden, want tot 31 juli is voetbal door de regering verboden. De grote vraag is vooral hoe alles wordt afgewikkeld.

23:47

De trainer van FC Augsburg heeft kennisgemaakt met de nieuwe realiteit. 

19:32

De teleurstelling is groot bij Cambuur. 

19:25

Het is nu nog niet duidelijk of er nieuwe stappen komen van de clubs. 

19:12

19:05

De KNVB wint het kort geding, zo is de conclusie.

19:02

Rechter Zuurmond in toelichting op het vonnis: 'De KNVB is bevoegd zelf een beslissing te nemen over promotie en degradatie.'

19:02

"Cambuur en De Graafschap vinden dit besluit bijzonder en volgens de clubs moet de KNVB terug naar de leden. Dit ziet de rechtbank anders. Er is sprake van een bijzondere situatie waarin op korte termijn een beslissing moet worden genomen", zegt de rechter.

18:58

De zitting is begonnen.

18:53

Vitesse staat op 25 mei ook voor de rechter, aangezien het in onmin leeft met de eigenaar van het GelreDome.

 

18:50

In tegenstelling tot vorige week is Eric Gudde ditmaal wel van de partij. Hij ontbrak afgelopen vrijdag nog.

18:38

Om 19.00 uur doet de rechter uitspraak in de zaak tussen SC Cambuur en De Graafschap versus de KNVB. De clubs willen alsnog promotie naar de Eredivisie afdwingen.

18:19

Voor De Graafschap en SC Cambuur is het een spannende dag, omdat de rechter om 19.00 uur uitspraak doet. 

18:06

17:02

De voetballoze periode hakt erin bij Steven Berghuis. 

16:10

Stefan de Vrij heeft het shirt waarin hij zijn Champions League-debuut heeft gemaakt gedoneerd voor het goede doel. Het geld gaat naar een ziekenhuis in Bergamo, dat zwaar getroffen is door de coronacrisis.

16:08

Medische testen voor de spelers van Atlético Madrid. 

15:27

Mario Balotelli heeft zich in quarantaine niet zo goed kunnen redden. “De eerste dagen van de lockdown at ik eigenlijk gewoon karton. Daarna kon ik gelukkig eten bestellen”, vertelt hij via Instagram aan Alessandro Matri.

14:33

De Graafschap leeft in spanning toe naar vanavond. Dan doet de rechter uitspraak in het kort geding tegen de KNVB. “Wij voelen nog steeds dat ons veel onrecht is aangedaan. Ik ga nog altijd uit van Eredivisie”, aldus trainer Mike Snoei. (Omroep Gelderland)

13:44

Besiktas maakt via de officiële kanalen bekend dat nog eens acht medewerkers positief zijn getest op het coronavirus. Vorige week meldde de club al dat een speler en staflid besmet waren met het virus. Alle besmettingsgevallen zijn in quarantaine geplaatst.

13:21

Bob de Klerk, assistent van Frank de Boer bij Atlanta United, maakt zich grote zorgen. “Waar ik bang voor ben is dat Georgia wel eens het epicentrum van het coronavirus kan worden. Daar word je niet vrolijk van.” Net als (bijna) alle Europese competities ligt de Amerikaanse MLS ook al geruime tijd stil. (De Telegraaf)

12:35

Er zal vanaf vandaag in de gaten gehouden worden of Serie A-clubs de maatregelen wel naleven.

11:11

SC Cambuur gaat ervan uit vanavond goed nieuws te krijgen.

10:35

Advocaat Christian Visser verwacht dat SC Cambuur en De Graafschap vanavond slecht nieuws te horen krijgen. “Door de argumenten die ik van de clubs heb gehoord, ben ik er niet van overtuigd geraakt dat de rechter het besluit van de KNVB moet vernietigen. Je weet het nooit, maar het wordt een lastig verhaal.” (NU.nl)

09:39

Het FIFA-gala dat voor 21 september op de planning stond, is geschrapt. ‘We bekijken verschillende alternatieven’, aldus de wereldvoetbalbond.

08:28

Heracles Almelo leeft in onzekerheid. “Op dit moment hebben we een flexibele begroting en rekenen we per wedstrijd. Elke club heeft hiermee te maken. Misschien gaan we wel toe naar spelerscontracten van een maand. Ik noem maar wat. Missen we acht duels, dan kun je spreken van een miljoenenstrop, worden het er nog meer, dan overleeft vrijwel geen club dit.” (Tubantia)

07:57

Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen meent dat in Duitsland wordt gegokt met de carrière van topspelers. Zijn blessuretelraam heeft hij al klaarstaan. "Clubs trainen hooguit twee weken met de groep en speelden nul oefenduels. Je kunt nu al bedenken dat dit veel te weinig is.” (Algemeen Dagblad

07:35

Om 11 uur komen de partijen in het betaald voetbal bij elkaar om de gevolgen van de coronacrisis te bespreken. “Het beste zou zijn als we tot een gemeenschappelijke werkwijze of een gemeenschappelijk standpunt kunnen komen. En dat we dat kunnen uitdragen: één stem, één visie. Hopelijk komen er ook nog zaken uit die de KNVB kunnen helpen bij het opstellen van het deltaplan. Alles minder zou een grote teleurstelling zijn”, aldus spelersmakelaar en initiatiefnemer Rob Jansen. (NOS)

23:09

Door de coronacrisis kon Volendam niet langer genieten van Francesco Antonucci, maar de spelmaker hoopt ook komend seizoen nog onderdeel uit te maken van de selectie. 

21:24

Ook voor Joey Konings is het morgen een spannende dag. 

19:27

19:01

16:58

16:43

Koninklijk bezoek voor FC Eindhoven! 

15:34

15:21

15:10

"Clubs moeten op het veld promotie afdwingen, niet achter de groene tafel", vindt technisch directeur Stuart Webber van Norwich, de hekkensluiter van de Premier League.

12:22

Elche heeft geweigerd de training te hervatten. De spelers willen het volledige loon krijgen, nu de werkzaamheden weer worden hervat.

11:53

10:11

Telstar's algemeen directeur Pieter de Waard heeft vertrouwen dat zijn club deze coronacrisis overleeft. "Wij hebben voor hetere vuren gestaan." (NHNieuws)

10:08

09:51

09:20

FIFA is van plan om de prijzen voor beste speler van het seizoen, vorig seizoen won Lionel Messi met Virgil van Dijk als tweede, te schrappen. (Marca)

09:00

Bundesliga-cheidsrechter Marco Fritz heeft laten weten dat de arbiters geen toezicht hoeven houden op de hygiëneregels. Spugen op de grond is bijvoorbeeld geen gele kaart. Een vermaning kan wel tot opties behoren. 

08:45

De FIFA en UEFA zijn druk bezig met het vervolg van het internationale voetbal. Ze zouden mogelijk één langere periode voor zich zien, waarin bijvoorbeeld acht interlands worden gespeeld. (The Daily Mail)

08:11

Hoewel in Duitsland de bal weer gaat rollen in de Bundesliga, moeten ook de clubs daar stemmen over hoe het seizoen eindigt, als het onverhoopt niet meer uitgespeeld kan worden. Bijvoorbeeld bij een corona-uitbraak in het profvoetbal. De DFL heeft volgens Bild de voorkeur om de huidige eindstand, of die op dat moment geldt, als eindstand te gebruiken zoals de Ligue 1 deed. Daarvoor wil het echter ook een peiling houden bij de Bundesliga-clubs.

07:57

Het is voor Engelse clubs verboden om tackles te maken op de trainingen. Ook moeten de velden, hoekvlaggen, doelpalen en trainingshoedjes voortaan eerst worden gedesinfecteerd. (BBC)

22:12

21:55

20:38

Het Deense Aarhus maakt voor de seizoenshervatting tegen Randers een virtueel stadion. Met de app Zoom kunnen fans een plekje in een van de vakken krijgen. De spelers kunnen de fans ook zien op schermen. Op 28 mei is Aarhus - Randers de eerste wedstrijd sinds de coronastop.

17:43

SC Heerenveen kampt nog niet met de zorgen die FC Groningen heeft. Volgens voorzitter Cees Roozemond zijn gedwongen ontslagen van medewerkers niet aan de orde. "Je kunt helaas niets uitsluiten, maar onze situatie is wel minder nijpend dan hoe dat klaarblijkelijk bij FC Groningen is." (Omrop Fryslân)

15:30

13:55

13:01

13:01

12:21

Voor de buis komend weekend!

11:40

TOP Oss-directeur Peter Bijvelds oppert om zolang er zonder publiek gespeeld gaat worden alle duels in de Eerste Divisie live uit te zenden. "Het moet toch mogelijk zijn om ze bijvoorbeeld online live aan te bieden aan onze supporters, die daar denk ik best voor willen betalen. Een reguliere seizoenkaart heb je al voor zo’n tachtig euro. Ik denk dat heel veel mensen die kaart verlengen als we ze deze faciliteit aan kunnen bieden.” (Brabants Dagblad)

11:32

De Graafschap komt pas na de uitspraak van de rechter met uitsluitsel over compensatie voor seizoenkaarthouders. (De Gelderlander)

11:03

10:42

"Als dit in juli nog steeds zo is, wordt het een mentale beproeving", stelt NAC Breda-trainer Peter Hyballa over het trainen zonder wedstrijden. (BN/De Stem)

10:39

10:23

Lionel Messi heeft 500.000 euro geschonken een verschillende ziekenhuizen in Zuid-Amerika.

10:19

09:56

Ook in Oostenrijk zijn alle belemmeringen van de baan.

08:40

08:05

Duidelijk is dat veel Premier League-clubs niet op neutraal terrein willen spelen. Volgens The Mail gaat het inmiddels al om twaalf clubs.

Brighton
Watford
Aston Villa
West Ham Unitd
Norwich City
Bournemouth
Chelsea
Arsenal
Tottenham Hotspur
Leicester City
Newcastle United
Everton

07:49

Het bericht dat de UEFA de kwalificatie van de Champions League zou willen aanpassen, blijkt niet te kloppen. 

23:18

Risico's op besmetting tijdens een wedstrijd zijn niet groot, aldus Vincent Gouttebarge. De oud-speler van onder meer FC Volendam is hoofd medische zaken bij de FIFPro. "Wat ik van de WHO begreep, is dat je de grootste kans hebt om het virus te krijgen als je meer dan vijf minuten in contact bent met iemand die geïnfecteerd is. In het voetbal sta je weinig stil, je zit dus weinig tijd in de ’gevarenzone’. En als je op het veld staat met 22 spelers waarvan uit een test is gebleken dat ze het virus niet met zich meedragen, loop je weinig risico." (De Telegraaf)

20:05

Het lijkt erop dat Italiaanse clubs maandag de training mogen hervatten. Als de bond nog enkele kleine aanpassingen doet aan het medische protocol, zet de regering het sein op groen. De aanpassingen worden beschouwd als formaliteit.

17:21

15:19

14:12

Twee spelers en een coach hebben antivirus in het lichaam bij Real Valladolid. Daarom zitten ze voorlopig in quarantaine.  

14:05

12:15

Voetbal zonder publiek kost Bundesliga 91 miljoen.

12:05

Voetbalclubs in Portugal hoeven niet geheel in quarantaine als een of meerdere spelers positief worden getest op het coronavirus. 

11:30

11:18

11:07

10:59

De Eredivisie CV (ECV) en Coöperatie Eerste Divisie (CED) zijn aanwezig bij het door Rob Jansen geïnitieerde overleg op 14 mei. 

10:59

Zeljko Petrovic keert niet meer terug naar Inter Zapresic, de Kroatische club waarvan hij sinds januari trainer was. (Brabants Dagblad)

10:45

NAC Breda hervat vandaag de training, zonder Nacho Monsalve en Roger Riera, Zij keerden terug en zitten nog in quarantaine. Huurlingen Joshua Bohui, Luka en Ivan Ilic zijn er niet meer bij. (BN/De Stem)

08:52

Michel Vlap baalde van de timing van het coronavirus. "Want ik zag in een lekkere flow bij Anderlecht", aldus de Fries. (NOS)

08:36

De Duitse voetbalbond DFB heeft de bekerfinale voor zaterdag 4 juli op het programma gezet.

08:09

De Spaanse voetbalcompetitie mikt op 12 juni voor herstart.

08:01

Het schrappen van het seizoen 2019/2020 in de Eredivisie heeft ook gevolgen voor de verkiezing Voetballer van het Jaar, die elk seizoen plaats heeft en waaraan het jaarlijkse voetbalgala is gekoppeld. De Telegraaf heeft besloten om geen prijs uit te reiken. Ook de verkiezing van de scheidsrechter van het jaar, volgens het zogeheten Gouden Kaart-klassement, is geschrapt.

08:00

Zlatan Ibrahimovic keert terug in Milaan na zijn periode in Zweden, maar moet eerst wel in quarantaine. 

07:59

Watford, Aston Villa en Brighton & Hove Albion hebben zich openlijk uitgesproken tegen het voetballen op neutraal terrein, terwijl eerder uitlekte dat ook West Ham United tegen is. Mogelijk stemmen ook Norwich City en Bournemouth tegen, wat een herstart moeilijk kan maken. In totaal moeten veertien clus voor Project Restart zijn. (The Telegraph)

07:57

Bayer Leverkusen belegt nog een mini-trainingskamp in aanloop naar de hervatting van de Bundesliga. Vanaf maandag verblijft de club van trainer Peter Bosz in Wermelskirchen. Leverkusen speelt maandag tegen Werder Bremen.