WK-serie: Angola, eenheid in verscheurd land

3 februari 2006, 15:24

Op 9 juni 2006 wordt in München het wereldkampioenschap voetbal geopend. Vanaf die dag doen 32 landen een gooi naar een plek in de finale, die precies een maand later gespeeld zal worden in Berlijn. Vanaf 28 oktober 2005, precies 32 weken voor de openingswedstrijd, stelt FCUpdate.nl elke week één van de 32 deelnemende landen aan u voor. Deze week in deel 15: Angola.

Als de Afrika Cup, die momenteel plaatsvindt in Egypte, één ding uitwijst is het dat niet de sterkste landen van Afrika komende zomer actief zullen zijn op het WK. Landen als Kameroen, Nigeria en Senegal ontbreken, terwijl deze landen tijdens de Afrika Cup bewijzen dat ze wel degelijk iets te zoeken zouden hebben op een mondiaal eindtoernooi. Het is dan ook een raadsel hoe Nigeria zich in de kwalificatiecyclus heeft laten verrassen door Angola.

Road to Germany

Het had niet veel gescheeld of Angola had tijdens de eerste ronde van het Afrikaanse kwalificatietoernooi al het loodje gelegd tegen Tsjaad. In een play-off voor deelname aan de finalepoule verloren de Angolezen het eerste duel in Tsjaad met 3-1. Door middel van een uiterst krappe 2-0 overwinning in eigen land ging Angola echter alsnog met de hakken over de sloot naar de eindpoule. In deze poule werd het land gekoppeld aan Nigeria, Zimbabwe, Rwanda, Gabon en Algerije. Na een gelijkspel tegen Algerije wees nog niets er op dat Angola voor een stunt zou kunnen gaan zorgen, maar twee weken later zette de ploeg in eigen stadion tegen Nigeria al een belangrijke stap richting Duitsland. Door een laat doelpunt van aanvoerder Akwa wonnen de Angolezen met 1-0.

De bondscoach

bondscoach Goncalves de Oliveira

bondscoach Goncalves de Oliveira

Als Angolees weet Goncalves de Oliveira als geen ander hoe belangrijk deelname aan het WK is voor de ontwikkeling van zijn land. "Ons land heeft een burgeroorlog van dertig jaar achter de rug. Om dan nu naar het WK te gaan, is voor het hele land een geweldige opsteker. Ons doel is om naar Duitsland te gaan en onze landgenoten trots te maken. Trots op hun nationale ploeg van Angola."

De vedette

Flavio

Flavio

De verwachtingen

Wat mag je op een WK verwachten van een land dat niet eens bij de beste acht ploegen van Afrika hoort? Weinig. Het land verveelde tijdens de Afrika Cup vrijwel nooit door haar attractieve spitsen en onbeholpen spel, maar kwam duidelijk kwaliteit tekort. Teams als Mexico en Portugal zullen vermoedelijk weinig moeite hebben om de tekortkomingen van de dappere Angolezen bloot te leggen. De derde tegenstander Iran, heeft op papier ook meer kwaliteit dan Angola. Het zal voor de Afrikanen dan ook een hele klus worden om Duitsland met minimaal één punt te verlaten.

fans supporters

fans supporters

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen